Ca Marcanda Camarcanda Gaja Bolgheri
Wino Ca Marcanda Camarcanda Gaja Bolgheri
Największy wybór wina z 7000 gatunków
Tylko produkty w dobrych cenach
Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.
CA MARCANDA Camarcanda Bolgheri DOC
Kraj: Włochy
Region: Toskania
Apelacja: Bolgheri DOP
Producent Gaja Bolgheri
Szczep: 80% Cabernet Sauvignon, 20% Cabernet Franc.
Rodzaj: czerwone, wytrawne
Pojemność: 0,75l
Gleba:Terre bianche, białe gleby kamieniste, bogate w wapienną glinę, o dobrym odwodnieniu, idealne do uprawy długo żywotnego, strukturalnego wina. Wino wykonane precyzyjnie do prostego charakteru. Aromat otwiera się ziemistymi i balsamicznymi nutami fiołka, korzeni, kory i soku. Podniebienie jest bogate, ze skoncentrowanymi i chrupiącymi nutami jeżyny, borówki, lukrecji, krzemienia i czerwonej pomarańczy. Finisz jest pikantny, niemal mięsisty, z wyraźną nutą żelaza, która utrzymuje się w posmaku. Drobnoziarniste taniny, otoczone łagodnym ciałem o silnej osobowości. Kręgosłupem tego wina jest sztywna struktura doskonale zrównoważona koncentracją owoców. Niezwykły potencjał starzenia. Winnice: posadzone na białej glebie bogatej w wapień , twarde skały i kamienie. Fermentacja: Dwie odmiany fermentują i macerują oddzielnie przez około 15 dni. Starzenie : po 18 miesiącach starzenia w dębie, miesza się je, a następnie stapia przez kilka miesięcy w butelce przed uwolnieniem.
Notatki Sommelier Bachus Wina
W toskańskim dialekcie Ca'marcanda oznacza „niekończące się negocjacje" i odnosi się do długich rozmów, które Angelo Gaja musiał przeprowadzić z byłymi właścicielami, zanim udało mu się nabyć tę posiadłość w Toscaappé. Tutaj współistnieją dwa różne rodzaje gleby: brunatna ziemia, składa się z mułu i gliny, a także białej ziemi, kamienistej i bogatej w wapień. Jest to zasadnicza część międzynarodowych stron internetowych, zgodna z zasadą merlotu, pełna 40% cabernet sauvignon i 10% cabernet frank. Starzone oddzielnie w beczkach, a następnie mieszane i dojrzewające przez kolejne dwanaście miesięcy w dębowych beczkach, te trzy odmiany winorośli tworzą smaczną i skoncentrowaną całość. W nosie czarne owoce łączą się z przyprawami i nutą jasnego tytoniu, a następnie rozwijają się w potężne usta o eleganckiej konsystencji. Bardzo wytrwały, ma świetlaną przyszłość w piwnicy i wysublimuje żeberko wołowe z pieprzem.
Angelo Gaja to prawdopodobnie jednowarstwa z nazwiskami nazwiskoego wini. Urodzony w 1940 r., przejął rodzinną rodzinę winnicę w 1961 r. w górzystym regionie Langhe w Piemoncie, którego korzenie sięgają 1859 r. Obecnie zarządzam około 100 hektarami, nie kupuję żadnych napięć. Gaja odegrała kluczową rolę w podnoszeniu przyspieszonym bie- chselem win piemonckich, a mianowicie Barbarescos i Barolos, dzięki nowym nowym technikom winifikacji i metodzie pasteryzacji, przestarzałym błądne z ówczesnymi praktykami: nieaktualne trendy z ówczesnymi praktykami: że nie były modne działek, które ograniczały plonów i występowały nowe nowe Beczki z dębu francuskiego beczek z dębu jugosłowińskiego. Jego najlepsze paczki Barbaresco produkują teraz jedne z najlepszych we Włoszech (Sori Tildin, Sori San Lorenzo i Costa Russi). Był także pierwszym winiarzem, który zasadził Cabernet Sauvignon i Chardonnay.