

Największy wybór wina z 7000 gatunków
Tylko produkty w dobrych cenach
Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.
Nadal wyraźnie pamiętam, jak kilka lat temu moja żona wyjechała na weekend, a ja wygodnie rozsiadłem się na kanapie z kieliszkiem CalaMuri i książką. Wtedy spontanicznie nasunął się termin „wino kanapowe”, a skojarzenie to potwierdziło się jeszcze wiele razy. CalaMuri to flagowy Primitivo Gaetano, właściciela winnicy Menhir, położonej na samym południu Salento, tuż przy pięcie buta i zaledwie kilka kilometrów od morza. Winogrona wykorzystywane do produkcji wina CalaMuri pochodzą z ponad 80-letnich winorośli uprawianych w tradycyjnym stylu Alberello (małe drzewa). Mimo że plony są wyjątkowo niskie, te niezwykle małe winogrona wytwarzają ogromną koncentrację aromatów. 12-miesięczne leżakowanie w beczkach barrique nadaje winu CalaMuri wyjątkowej głębi i ostatecznego szlifu....a tak smakuje Primitivo CalaMuri 2021 z Menhir W bukiecie dominują ciemne śliwki, czereśnie, żurawiny i suszone figi. W ustach gęsty, aromatyczny owoc ujawnia swoje prawdziwe piękno. Wino jest miękkie, pełne, z nutami wanilii, goździków i odrobiną lukrecji, rozpływa się w ustach. Charakterystyczna dla CalaMuri czekoladowa nuta jest już wyczuwalna w finiszu, ale z pewnością będzie się nasilać wraz ze wzrostem dojrzałości. Można się nim cieszyć już teraz, ale ma jeszcze potencjał, by leżakować w piwnicy jeszcze przez kilka lat. Dla mnie najlepiej smakuje solo, na kanapie, ale równie dobrze komponuje się z comberem z jelenia z żurawiną lub makaronem al forno.
Aromatyczny bukiet przypomina nuty śródziemnomorskich przypraw w połączeniu z konfiturą jeżynową oraz zapachem owoców leśnych. W ustach potężne a jednocześnie subtelne. Na podniebieniu wyczuwalny, przyjemnie gęsty, likierowy owoc o niesłychanie rozgrzewających właściwościach.
W aromacie i smaku niezwykle bogate, pełne niuansów. Warto podczas degustacji poświecić mu szczególną uwagę. W zapachu wyczuwalne czarne jagody, śliwka. W smaku mocno owocowe, soczyste, z cudownymi nutami lukrecji i przypraw korzennych oraz lekko przenikającym z tła pieprzem. Finisz długi, miękki, zrównoważony, niezwykle przyjemny.
Zapachy są tak gęste i skoncentrowane: czarna wiśnia w dżemie i syropie, śliwka i morwa, wanilia i goździki, chleb świętojański i lukrecja, jagody jałowca i imbir. Na podniebienu konsystencja ujawnia się również podczas degustacji, gdzie jest pełna, strukturalna i przyjemnie miękka. Na finiszu powracają echa ziół leczniczych.
Głęboka rubinowa barwa, z przebłyskami w kolorze owocu granatu. Bujny bukiet złożony z intensywnych aromatów jeżyn, morwy, dżemu z czarnych czereśni, wanilii i goździków, a także lukrecji, jagód jałowca i imbiru. Na podniebieniu pełne, wspaniale zbudowane, cudownie miękkie, o smaku dojrzałych w słońcu ciemnych owoców wzbogaconym o nuty przypraw. W długiej końcówce wyczuwalne subtelne nuty ziołowe. Podawać do steków, karkówki, dziczyzny, twardych serów, pasztetów.