Ca Marcanda Promis Gaja Toscania
- -70,00 zł
Największy wybór wina z 7000 gatunków
Tylko produkty w dobrych cenach
Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.
Campo Ai Sassi Frescobaldi Rosso di Montalcino
Campo Ai Sassi Frescobaldi Toscania
Kraj: Włochy
Region: Toskania Wina
Producent: Marchesi de Frescobaldi
Szczep: Sangiovese
Rodzaj:czerwone, wytrawne
Pojemność: 0,75lCER1
Alkohol: 12,5 %
DOCG Rosso Di Montalcino, by Marchesi de Frescobaldi
Wino produkowane w posiadłości Castelgiocondo, o eleganckiej strukturze i charakterystycznych aromatach owoców pestkowych: czereśni i wiśni. Starzone rok w beczkach dębowych i następnie kilka miesięcy w butelkach, powszechnie zwane jest młodszym bratem Brunello, zachowując jego charakter i stosunkowo niską cenę.Polecane do dań: jagnięcina, potrawy z grilla oraz delikatne mięsa.
Frescobaldi Lider w śród producentów win Wolskich a w szczególności Toskanii. Frescobaldi jako pierwszy w Toskanii wprowadził do uprawy szczepy takie jak: Chardonnay, Merlot, cabernet Sauvignon, Pinot Grigio. Dzisiaj Marchesi de Frescobaldi jest jednym z najważniejszych producentów wina w Europie a uznawany za lidera na rynku globalnym. W 1995 roku wspólnie z producentem kalifornijskim Robertem Mondavi zainicjowali spółkę Luce della Vite zajmująca się produkcją i dystrybucją najwyższej jakości win toskańskich na światowych rynkach. Wina produkowane przez Frescobaldi cieszą się zasłużoną renomą i osiągają najwyższe notowania wśród koneserów i recenzentów najpoważniejszych pism branżowych na świecie.
Notatki Sommelier Bachus Wina
Winnica Castle Giocondo, to wiekowa posiadłość znajdująca się w Toskanii, a dokładniej w jej sercu czyli Montalcino. Campo Ai Sassi to Rosso di Montalcino, czyli młodszy brat wielkiego Brunello. Zrobione w 100% ze szczepu Sangiovese idealnie ukazuje charakterystykę tego szczepu jak i całego regionu. Campo ai Sassi Rosso di Montalcino ucieleśnia typowe cechy Sangiovese z tego obszaru z młodzieńczą bezstronnością. Winorośl rośnie na głębokich glebach, czego efektem są pachnące, eleganckie wina o lekkiej i delikatnej strukturze garbników. Sangiovese pochodzi z młodszych winnic, których wina są aromatyczne i eleganckie. Ale mają mniej taniny i smaku drewna niż Brunello. Wino dojrzewa w beczkach barrique przez dwanaście miesięcy, co pozwala mu rozwinąć pełną złożoność i harmonię. Zanim zostanie wydany, pozostaje na butelce przez cztery miesiące, aby zapewnić płynny nadruk. Frescobaldi Castel Giocondo Campo ai Sassi Rosso di Montalcino prezentuje się w kolorze średniofioletowym z fioletowymi refleksami. Jego bukiet jest złożony i oferuje złożone niuanse. Część owocową tworzą wiśnia, jeżyna, owoce leśne i skórka pomarańczowa. Do tego delikatne przyprawy, palone nuty, odrobina wanilii oraz czekolada i kawa. Sangiovese jest soczysty i gładki na podniebieniu. Taniny zintegrowane ze strukturą tworzą harmonijne, ciepłe odczucie w ustach. Wino z Toskanii wykazuje średni wysiłek fizyczny, ma dobrą średnią długość i gęstość. Idealnie komponuje się z makaronami z sosem mięsnym, mięsem duszonym, jak np. dobrze doprawione piersi z kurczaka czy udka królika.
Na widok wino jest intensywnie czerwone. Na nosie natychmiast wyróżniają się nuty dojrzałych czerwonych owoców, takich jak wiśnia, morwa i bardzo dojrzałe jeżyny. Nuty mineralności i przypraw, takich jak czarny, goździki i tytoń. W ustach wino ma dobrą początkową miękkość i jest równoważone kwasowością i eleganckimi garbnikami. Wino o dobrej grubości i złożoności, ale w sumie łatwe do picia. Campo ai Sassi Castelgiocondo to czerwone wino, które doskonale komponuje się z obfitymi pierwszymi daniami z sosem mięsnym, takimi jak tortelli ziemniaczane z sosem wołowym lub innymi potrawami, takimi jak stek, grillowane mięso, makaron jajeczny lub półmiski serowe w średnim wieku.
2023-03-02
Rosso di Montalcino „CAMPO AI SASSI” DOC CASTELGIOCONDO
Z wyglądu wino to ma jasny rubinowy kolor z lekkimi fioletowymi refleksami. Zapach jest szeroki i ukazuje złożony, różnorodny bukiet na nosie, w którym dominują aromaty małych czerwonych owoców i nut kwiatowych. Smak jest pełny i treściwy, zrównoważony. Bardzo długi finisz, z delikatną nutą owocową w posmaku.Sugerowane połączenia potraw podczas degustacji tego wina Castelgiocondo. Wypróbuj z domowymi daniami z makaronu, takimi jak Pappardelle z sosem z zająca, z dzika; to wino jest również doskonałe do czerwonych mięs, od steków po gulasze. Idealna temperatura serwowania to 18°C maksymalnie 20°C w dużym kieliszku, który umożliwia rozproszenie aromatów. Z czystej winifikacji winogron Sangiovese czerwone wino „Campo ai Sassi” Rosso di Montalcino DOC pochodzi z Castelgiocondo Estate firmy Frescobaldi z Toskanii. Wino to, szczególnie w najdoskonalszych wersjach, uważane jest za młodszego brata Brunello ale w bardziej młodzieńczej i niezaangażowanej wersji. W rzeczywistości jest produkowane z tej samej odmiany winorośli, Sangiovese, pochodzącej z winnic położonych na bardzo głębokich glebach, co daje wina aromatyczne i eleganckie, ale mniej garbnikowe niż Brunello. Do winifikacji wymagany jest czas maceracji wynoszący 16 dni, po którym następuje fermentacja jabłkowo-mlekowa, która jest przeprowadzana bezpośrednio po fermentacji alkoholowej. Rafinacja odbywa się częściowo w beczkach z dębu slawońskiego o pojemności 80 hl i 100 hl. Całkowity czas leżakowania wynosi 12 miesięcy, z czego 4 w butelce.