Masi Campofiorin Ripasso Rosso Del Veronese I.G.T.
Kraj: Włochy
Region: Veneto
Apelacja: DOC Veneto
Rocznik wina Masi Campofiorin 2014
Producent: Masi Agricola S.P.A.
Szczepy: Corvina, Rondinella, Molinara
Rodzaj: czerwone, wytrawne
Pojemność: 0,75l
Rozwiń opis...Dobrze zbudowane i majestatyczne.Potencjał dojrzewania waha się pomiędzy 10 a 15 lat Campofiorin Rosso del Veronese to specjalność Masi. Łączy w sobie wysoką jakość upraw, szczepy (corvina) oraz oryginalność techniki podsuszania winogron i refermentacji zwanej ripasso. Sugestie kulinarne: makarony w sosach mięsnych, grzybowych, pieczone mięsa, dziczyzna, dojrzałe sery.
Notatki Sommelier Bachus Wina
Wino Masi Campofiorin Ripasso Rosso Del Veronese czule nazywany przez Masi, Supervenetian, w przeciwieństwie do powszechnie uznanych Super Tuscans, Campofiorin jest winem o doskonałej strukturze i charakterze. Idealny do kolacji z pikantnymi potrawami, być może tradycyjnymi, takimi jak polenta i Osei. Pełna, gładka i aksamitna, ale przystępna i wszechstronna w swoich parach żywności. Łączy prostotę ze stylem, siłą i majestatem. Jest to oryginalny Supervenetian stworzony przez Masi w 1964 roku i uznany na całym świecie jako wino o „niesamowitym ciele i złożoności”, prototyp nowej kategorii win z Veneto inspirowanych metodą produkcji Amarone (Burton Anderson). Własną metodę produkcji Hugh Johnson opisał jako „genialną technikę”. Wino włoskie. Kompetencje Masi To logo potwierdza doświadczenie Masi w XXI wieku w poprawianiu aromatów i smaków przy użyciu również lekko suszonych winogron. Wygląd: głęboka rubinowa czerwień Nos: dojrzałe wiśnie i słodkie przyprawy Podniebienie: bogate, mocne smaki wiśni i jagód, dobra długość i miękkie taniny. Wyjątkowo wszechstronny. Dobry do potraw z makaronu ubranych w bogate sosy (mięso lub grzyby); pełnokrwiste grillowane lub pieczone czerwone mięso i dziczyzna. Idealny do dojrzałego sera. Trwałość przechowywania 15-20 lat
Masi nie wykorzystuje żadnych produktów ubocznych pochodzenia zwierzęcego ani produktów powodujących alergię do produkcji wina. Masi wspiera projekt Rafcycle dotyczący recyklingu i przekształcania silikonowego podkładu etykiet na celulozę.
2024-02-05
Chianti Masi Campofiorin Rosso Veronese
Jeśli chodzi o degustację wina Masi Campofiorin Veronese, w fazie wizualnej wyróżniają się nuty rubinowego wykończenia, odcienie niebieskiego i fioletu, czerwonawe odcienie i tłusta łza. Wśród dominujących nut węchowego smaku znajdują się nuty wyraziste, truflowe, czekoladowe i nuty cedru. Wreszcie, degustacja wina Masi Campofiorin Veronese w fazie smakowej wyróżnia się przyjemną, galaretowatą, bardzo wszechstronną i kontrolowaną cierpkością. Polecane jest łączenie Masi Campofiorin Veronese z indykiem, czekoladą gorzka, krokietami mięsnymi i sałatkami z wędlinami.