San Felice Campogiovanni Brunello Di Montepulciano D.O.C.G.
Kraj: Włochy
Region: Toskania
Apelacja: D.O.C.G. Brunello Di Montepulciano
Producent: San Felice Toscana
Pojemność: 0,75 BK6
Alkohol: 15%
Rozwiń opis...Winnice Campogiovanni położone są na południowej stronie wzgórza Montalcino, gdzie klimat oraz szczególne uwarunkowania gleby dają optymalne warunki dla dojrzewania odmiany sangiovese rosso. Campogiovanni Brunello to wino w klasycznym stylu, dojrzewające trzy lata w beczkach ze slawońskiego dębu i 500-litrowych tonneaux, a następne 12 miesięcy w butelce. Znane ze swojej finezji oraz długowieczności. Głęboko rubinowa barwa. Nos z dobrze dojrzałymi leśnymi owocami jagodowymi, konfiturą z jeżyn, liściem tytoniu i opaloną skórą. W smaku pełne, bogate z czasem dające długie zakończenie z wyraźnym owocowym likierem. Wino rekomendowane do bogatej palety potraw, a w szczególności do dziczyzny i twardego sera typu pecorino.
Notatki Sommelier Bachus Wina
Brunello di Montalcino z San Felice w kolorze gęstego granatu i pachnącym bukietem czarnych owoców, espresso, grillowanego mięsa i aromatów azjatyckich przypraw. Gęsty i skoncentrowany na podniebieniu, ale zaskakująco przystępny w smaku dla tak młodego i potężnego Brunello. Wyjątkowo dobre! SUPERIORE.DE
„Charyzmatyczne nuty owoców pestkowych, kwiatów, także ziół; soczyste w ustach, taniny drobnoziarniste, ale wyczuwalne, w finale dobrze wyważone. Przekonuje mocą i solidnymi owocami”. VINUM
"Intensywna, bogata rubinowa czerwień z nieprzezroczystym rdzeniem. Obfity nos doskonale dojrzałych wiśni i śliwek, delikatne nuty borowików, lekka przyprawa. Na podniebieniu zwarty i chwytny, wykazuje gęstą masę, buduje się wielowarstwowo, w posmaku wtedy wyraźnie drenujący nawis ”. FALSTAFF
"Dobra głęboka, żywa czerwień. Wyrazisty, złożony nos zawiera borówki, truskawki, cynamon, sasafras, starą rzadką skórę i żelazo. Następnie podobnie złożone na giętkim podniebieniu, ale z dobrą energią i skupieniem jak na tak spokojne, szerokie wino. Nuty czerwonych owoców i słodkich przypraw przyjemnie smakuje na wytrawnym finiszu ”. JAK WINO
„Rdzeń smaków wiśni i śliwek jest ocieniony przez tytoń, przyprawy i nuty drzewne w tej mocnej, wytrawnej czerwieni. Ma śródziemnomorski posmak, z dzikimi ziołami i akcentami wypalanej w słońcu gliny na finiszu”. WINE SPECTATOR
„Campogiovanni to posiadłość prowadzona przez San Felice in Chianti Classico, a jej Brunello di Montalcino Campogiovanni to piękne, ciemne i pikantne wino, które można podawać z półmiskiem tłustych wędlin i dojrzałego sera tomme. Bukiet jest elegancki i liniowy, ukazując ładny zestaw ciemnych owoców, czarnej porzeczki i suszonej wiśni. Ten rocznik jest szczególnie dobrze wyważony, z delikatną przyprawą i ostrą kwaskowatością, które konkurują o Twoją uwagę i sprawiają, że wszystko jest jasne i interesujące ”. ROBERT PARKER
Winnice Campogiovanni znajdują się w południowym kwadrancie wzgórza Montalcino, gdzie warunki pogodowe i szczególna kombinacja gleb sprzyjają optymalnemu dojrzewaniu winogron Sangiovese grosso. Campogiovanni Brunello to absolutnie klasyczny styl, leżakujący przez trzy lata w beczkach z dębu slawońskiego i 500-litrowych tonneaux, a następnie przez kolejne 12 miesięcy w butelce. Jest znany ze swojej finezji i długowieczności.
2024-11-10
Wino Campogiovanni Brunello Di Montalcino
Bardzo szlachetny nos, egzotyczne pachnące drewno, drzewo sandałowe, pudełko cygar, dużo jodu i żelaza, chłodne nuty pieprzu i jałowca, jagody; superdelikatny chwyt na podniebieniu, ciśnienie bez ciężkości.