Canneta Brunello Di Montalcino
Wino Canneta Brunello Di Montalcino
Największy wybór wina z 7000 gatunków
Tylko produkty w dobrych cenach
Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.
Canneta Brunello Di Montalcino
Kraj: Włochy
Region: Toskania
Apelacja: DOCG Brunello di Montalcino
Producent: Società Agricola Canneta
Szczepy: Sangiovese Grosso
Dojrzewanie: 3 lata w beczce, minimum 6 miesięcy w butelce
Kolor: czerwone
Rodzaj: wytrawne
Temp. serwowania: 16-18°C
Pojemność: 0,75l
Alkohol: 13,5% c4
Nota degustacyjna:
Canneta Brunello Di Montalcino to czerwone wytrawne wino powstałe w całości z gron Sangiovese Grosso uprawianych w regionie Toskanii i dojrzewało w dębowych beczkach przez minimum 3 lata, a następnie przez 6 miesięcy w butelce przez wydaniem. Wino prezentuje się piękną rubinową szatą, w bukiecie bogate i eleganckie ujawniające nuta dojrzałych owoców, suszonych owoców oraz przypraw. Na podniebieniu eleganckie, harmonijne z aksamitnymi taninami, którym towarzyszy nuta dojrzałych owoców.
Sugestie kulinarne: dziczyzna, steki, zapiekanki mięsne, wędliny dojrzewające, sery,
Producent: Società Agricola Canneta
Firma I MORI została założona na początku lat 70., kiedy rodzina Giannelli postanowiła przebudować swoje małe gospodarstwo. Firma znajduje się na wzgórzach otaczających region Chianti we Florencji. Głównymi uprawami na tym obszarze są winorośle i drzewa oliwne. Dziś firma obejmuje różne gospodarstwa i rozszerzyła swoje terytorium do 160 hektarów, w tym 50 winnic i 15 gajów oliwnych.
W 1997 roku rodzina Giannelli kupiła nową firmę w Montalcino, Podere CANNETA, która produkuje wina Brunello di Montalcino, Sant'Antimo i Rosso di Montalcino. Canneta znajduje się 1000 metrów od twierdzy Montalcino: składa się z 10 hektarów winnic i 2 hektarów drzew oliwnych oraz 30 hektarów gęstego drewna.Canneta
W 2003 roku Canneta rozszerzyła również swój przemysł rolny w Maremma: obszar ten jest naturalnie przeznaczony do uprawy winogron. W Cinigiano zakupiono 37 hektarów ziemi: 3,5 hektara ziemi uprawiano pod produkcję DOC Montecucco i Maremma. Tak narodziło się wino „La Pietrosola”.
Canneta Brunello Di Montalcino - Opinie klientów
Wino Canneta Brunello Di Montalcino
się dojrzałe i suszone owoce. Usta świetnie zbudowane, subtelnie taniczne, całość dystyngowana i harmonijna. Podawać do dziczyzny, steków, dojrzałych serów.
2024-11-10
Wino Canneta Brunello Di Montalcino
Nuty wiśni i liści pieprzu z nutą jodu. Otwiera się soczyście i napręża na podniebieniu, a następnie rozszerza się w szerokości i głębi. Słone, soczyste taniny i nuta oficjalna oznaczają, że finisz jest głęboki, duży i długotrwały.