Casanova di Neri Brunello di Montalcino DOCG
Wino Casanova di Neri Brunello di Montalcino DOCG
Największy wybór wina z 7000 gatunków
Tylko produkty w dobrych cenach
Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.
Casanova di Neri Brunello di Montalcino
Kraj: Włochy
Region: Toskania
Apelacja: DOCG Brunello di Montalcino
Szczepy: 100% Sangiovese
Rodzaj: czerwone, wytrawne
Pojemność: 0,75lBK17
Alkohol: 14,5%
Ciemno rubinowy kolor. Ciepły i elegancki zapach, z przyjemnymi pikantnymi nutami jałowca i goździków oraz owocowe nuty dżemu. Na podniebieniu niezwykła jakość, wytworność i elegancja, powoli rozwijają się smaki dojrzałych owoców, przypraw, tytoniu, lukrecji i ziół. Aksamitna tekstura w długim finiszu. Wskazana dekantacja. Dojrzewanie 42 miesiące w dębowej beczce i 6 miesięcy w butelce. Potencjał starzenia: 10 lat. Suygestie kulinarne: Dziczyzna, jagnięcina, czerwone mięso, makarony, wędliny i sery.
Notatki Sommelier Bachus Wina
Wino z Toskanii, Brunello Tenuta Nuova rozpoczął jako pasjonujący i naukowy projekt wina, które może zaoferować tylko Casanova di Neri. Pochodzi z masowego klonu Sangiovese Cerretalto na kawałku ziemi na południe od Montalcino, gdzie zyskuje śródziemnomorskie zapachy, wspaniałą finezję i taninową strukturę. Jasna głęboka czerwień. Urzekające aromaty słodkich czerwonych jagód, cynamonu, fiołka i lukrecji. Potem także bardzo owocowe w ustach; wyrafinowane, soczyste smaki czerwonej śliwki i malin utrzymują się na świeżym grzbiecie. Ma zachwycającą jakość koktajlu z czerwonych owoców, co praktycznie uniemożliwia odłożenie szklanki. I choć po prostu pęka w szwach z wczesnym urokiem, to naprawdę urocze Brunello również dobrze się starzeje. O ile moja pamięć mnie nie zawiedzie, może to być najlepsze wino Casanova di Neri, jakie kiedykolwiek próbowałem.
Dojrzewa w małych dębowych beczkach przez 30 miesięcy, a w butelce przez 18 miesięcy. Pierwszym rokiem produkcji był 1993. Temperatura serwowania: 16–18 ° C; otworzyć 2-3 godziny przed podaniem i, jeśli to możliwe, wlać natychmiast do karafki, delikatnie i delikatnie. Sugestie dotyczące podawania: duszone mięso i futrzana gra.
Montalcino region Brunello di Montalcino Casanova di Neri, znajduje się około 70 mil na południowy zachód od Florencji i bierze swoją nazwę od różnych dębów, które niegdyś pokrywały teren. W średniowieczu miasto słynęło z garbarni, a także z butów i wysokiej jakości skóry. Montalcino ma jeden z najcieplejszych klimatów w Toskanii z bardzo wyjątkowymi warunkami do uprawy na stokach północnych i południowych. Południowe stoki stają się bardziej słoneczne, co oznacza mocniejsze wino. Północne stoki to chłodniejszy klimat z mniejszą ilością słońca, co powoduje, że wina aromatyczne są suszarnie.
Nagrody i wyróżnienia:
Wine Spectator - 95/100 pkt.
Falstaff Magazin - 94/100 ptk.
Casanova di Neri Brunello di Montalcino DOCG - Opinie klientów
Brunello di Montalcino Casanova di Neri 2016
Gustowny zapach pikantnych nut jałowca, goździków oraz owocowe nuty dżemu doskonale komponują się z ciemno rubinowym kolorem wina. Niebywale wytworne i eleganckie. W bukiecie dominują powoli rozwijające się smaki dojrzałych owoców, lukrecji, przypraw, ziół i tytoniu. Delikatna tekstura w długim finiszu.
2024-11-10
Wino Casanova di Neri Brunello di Montalcino
W tym winie jest wiele, jeśli chodzi o złożoność, a wszystko to jest podparte skoncentrowanymi, dojrzałymi i wyrazistymi czerwonymi wiśniami. Dąb jest ładnie umieszczony, a na podniebieniu wyczuwalne jest poczucie celu i budowy, co naprawdę je wyróżnia. Wysokiej klasy taniny.