Casanova Di Neri Giovanni Neri Rosso di Montalcino DOC
Wino Casanova Di Neri Giovanni Neri Rosso di Montalcino DOC
Największy wybór wina z 7000 gatunków
Tylko produkty w dobrych cenach
Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.
Casanova Di Neri Giovanni Neri Rosso di Montalcino DOC
Kraj: Włochy
Region: Toskania
Apelacja: Rosso di Montalcino DOC
Producent: Casanova Di Neri
Szczepy: Sangiovese
Dojrzewanie: 12 miesięcy w dębowych beczkach
Rodzaj: czerwone wytrawne
Pojemność: 0,75l
Alkohol: 14 %
Nowe i już bardzo poważne wino Neri narodziło się wraz z zakupem wyjątkowej winnicy. Zgodnie z filozofią winnicy, aby produkować wina wyłącznie z najlepszych terroirów wokół Montalcino, 7-hektarowa działka z ponad 45-letnimi winoroślami została ostatecznie zakupiona w 2018 roku. Poprzedziła to ponad 40-letnia przyjaźń z poprzednimi właścicielami, z którą Giovanni Neri sadził winorośl i pielęgnował ją przez ostatnie dziesięciolecia. To wciąż tylko Rosso, ale już w 2023 roku urodzi się tu nowa gwiazda na firnamęcie gamy Neri – Brunello, które następnie wyznaczy nowe standardy w tej apelacji pod względem jakości, ekspresji i wyjątkowości.
Delikatny zapach truskawek, ziół i młodej skóry. Napięte i żywe na podniebieniu owoce Sangiovese są bardzo precyzyjne, zniuansowane, flankowane, przez silne, ale bynajmniej nie agresywne taniny. Długie i okrągłe na podniebieniu, o niezwykłej świeżości i pogodzie ducha. Będzie nadal zyskiwać w ciągu najbliższych kilku lat, w miarę dojrzewania w butelce. Sugestie kulinarne: Dziczyzna, makarony, sery pecorino.
Winnica Casanova di Neri została założona w 1971 roku, kiedy Giovanni Neri nabył dużą posiadłość w gminie Montalcino. Przekształcił istniejącą kulturę mieszaną w wyspecjalizowane winnice, zwracając szczególną uwagę na warunki glebowe i orientację roślin. Dziś całkowita powierzchnia winnic wynosi 55 hektarów, rozłożonych na winnice Fiesole, Poderuccio, Pietradonice, Cetine i Cerretalto. Ten ostatni oferuje doskonały mikroklimat, kierując się na wschód przez potok - wyjątkowe terroir! Tutaj winogrona dojrzewają do win Brunello (odmiana Sangiovese Grosso), jednego z najbardziej poszukiwanych win czerwonych we Włoszech. Od wczesnej śmierci ojca Giacomo Neri prowadzi teraz firmę. Na przełomie tysiącleci zaprezentował zupełnie nową, podziemną piwnicę. Giacomo rozszerza swoje wina w nowoczesnym stylu. Chętnie eksperymentuje z wykorzystaniem różnych gatunków drewna i przeklina młode drewno. Tak więc jego Cerretalto, butelkowane tylko w najwyższej jakości, dojrzewa przez kilka miesięcy w nowych barrique. Warto się wysilić: na Vinexpo w Bordeaux zdobył upragniony złoty medal, w Gambero Rosso Casanova di Neri jest zapisany do nagrody za trzy szklanki.