Castello Del Terriccio LUPICAIA Toscana (Supertoscan)
Wino Castello Del Terriccio LUPICAIA Toscana (Supertoscan)
Największy wybór wina z 7000 gatunków
Tylko produkty w dobrych cenach
Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.
Ekscytujące Wino
LUPICAIA Castello Del Terriccio (Supertoscan)
Kraj: Włochy
Region: Toskania
Apelacja: Toscana IGT
Producent: Castello Del Terriccio
Szczepy: Cabernet Sauvignon
Rodzaj: czerwone, wytrawne
Pojemność: 0,75l VIP
Czołowe wino z Castello del Terriccio, charakteryzujące się mocną strukturą oraz aromatami jeżyn, wiśni i czarnej porzeczki z nutami ciemnej czekolady i mięty, z wyraźnym akcentem mineralnym. W ustach pełne, z aksamitnymi taninami i długim, eleganckim finiszem. Sugestie kulinarne: pieczona wołowina, jagnięcina, dziczyzna.
Notatki Sommelier Bachus Wina
Lupicaia Rossi di Medelana Ekscytujące to przymiotnik, który je wyróżnia. Nutom skóry, przypraw, lukrecji, śródziemnomorskiego peelingu (jałowca) towarzyszy nuta balsamiczna (eukaliptus). Bogate, eleganckie i dynamiczne, z taniną, która doskonale komponuje się z przyjemną pikantną nutą. Zamyka się bardzo przyjemnym pikantnym finiszem. 95/100
Okrętem flagowym Castello di Terriccio jest wino Lupicaia . Doprowadził toskańską winiarnię do światowej sławy i został już uhonorowany licznymi międzynarodowymi nagrodami i nagrodami. Pierwszy rocznik Lupicaia w 1993 roku był już sukcesem: niezwykle eleganckie wino było początkowo wytwarzane z odmian winorośli Cabernet Sauvignon, Merlot i Petit-Verdot. Ma wyjątkowo wysoki potencjał starzenia i od 2010 roku jest poddawany winifikacji bez dodatku Merlot. Lupicaia 2011 IGT Toscano Rosso została nagrodzona platynową nagrodą przez WineHunter Helmuth Köcher i jego zespół degustacyjny na Merano WineFestival 2017. Winogrona na pełne i bogate strukturalnie czerwone wino zbierane są ręcznie i po długim procesie fermentacji dojrzewają przez 18 miesięcy w dębowych beczkach. Podczas degustacji to wspaniałe wino do medytacji okazało się idealnym akompaniamentem do kotletów jagnięcych w skórce z pistacji i trzech rodzajów leśnych grzybów.