Castello Del Terriccio TASSINAIA Supertoscan
Wino Castello Del Terriccio TASSINAIA Supertoscan
Największy wybór wina z 7000 gatunków
Tylko produkty w dobrych cenach
Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.
TASSINAIA IGT (Supertoskan)
Kraj: Włochy
Region: Toskania
Apelacja: Toscana IGT
Producent: Castello Del Terriccio
Szczepy: Merlot, Cabernet Sauvignon
Rodzaj: czerwone, wytrawne
Pojemność: 0,75 l VIP
Tassinaia oznacza kamieniste miejsce i rzeczywiście gleba pokryta jest otoczakami, z których powstały wszystkie zabudowania na terenie Castello del Terriccio. Wino jest skoncentrowane, o mocnej strukturze, z aromatami jeżyn, wiśni i śliwek, podkreślonymi nutami ziołowymi, z wyraźnym akcentem cedru, wanilii i tytoniu. W ustach pełne, bogate, z mocnymi, ale stonowanymi garbnikami, gwarantującymi dobry potencjał dojrzewania. Sugestie kulinarne: pieczone mięsa, jagnięcina, pasztety, dziczyzna, sery.
Notatki Sommelier Bachus Wina
Wylęgające się, ciemnoczerwone i czarne owoce spoczywają na fundamencie ze skóry siodłowej, mokki, zmiażdżonych kwiatów, ciepłego opakowania cygara i przypraw w tej pieszczotliwej, aksamitnej butelce '10. Tassinaia otula usta ciągnącymi się taninami, które prowadzą do długotrwałego, długiego finiszu. Położony na Maremmie Castello del Terriccio opiera się na dziedzictwie Sassicaia, Ornellaia i Il Macchiole, a ten Super Tuscan zachwyci miłośników wina, którzy nie mają dość tych kultowych win. Mieszanka Cabernet Sauvignon i Merlot uprawiana w piaszczystej, kamienistej winnicy o powierzchni 37,5 akrów, winogrona fermentują w połowie w stali nierdzewnej o kontrolowanej temperaturze, a w połowie w używanym dębie z fermentacją jabłkowo-mlekową; wino leżakowało przez sześć miesięcy na osadzie przed butelkowaniem.
Techniki stosowane w przypadku win Castello del Terriccio są proste. Proces produkcji wina ma na celu podkreślenie pierwotnych cech winogron i zachowanie specjalnych tonów uzyskanych z terroir. Winifikację przeprowadza się oddzielnie iw różnym czasie dla każdej odmiany, działki i roku. Bez filtrowania wina są następnie leżakowane w nowych beczkach Allier i tonneaux dla Lupicaia i Castello del Terriccio, które są następnie ponownie wykorzystywane do Tassinaia. Odmiany Lupicaia i Castello del Terriccio dojrzewają średnio przez 20-22 miesiące, a Tassinaia przez 14-16 miesięcy, zanim zostaną zmieszane. Każde wino ma czas, aby dojrzeć i wyrazić swój potencjał, pozostawiając dużo miejsca na dalszą ewolucję i ulepszenia. Po butelkowaniu wszystkie czerwone wina są zarezerwowane na okres od jednego do trzech lat dalszego leżakowania.
Definicja Supertuscan , termin opracowany przez znanego amerykańskiego krytyka wina Roberta Parkera, identyfikuje wszystkie wspaniałe czerwone wina toskańskie , które nie są objęte nazwą kontrolowanego i gwarantowanego pochodzenia ze względu na wykorzystanie międzynarodowych winorośli , często obok bardzo Sangiovese z Toskanii , oraz za wyrafinowanie w piwnicy, często przenoszone przez francuskie barrique, zgodnie z odciskiem modelu Bordeaux. Otulające, bogate w substancję i imponujące w smaku. Czerwone wina Supertuscan, które potrafią zachwycić najbardziej wymagające i wyrafinowane podniebienia. Wina Supertuscan mają zdolność do tworzenia wielopłaszczyznowych i złożonych aromatycznych bukietów, z pewnością reprezentują solidną rewolucyjną interpretację toskańskiego terroir, która okazała się zdolna do wyniesienia wielowiekowej tradycji winiarskiej na światową sławę. Wina Supertuscan to prawdziwe włoskie arcydzieła kolekcjonerskie w stylu francuskim, takie jak wielkie „AIA” kalibru Sassicaia , Solaia i Ornellaia lub słynne Bruciato , Tort Pergole lub Tignanello.