

Największy wybór wina z 7000 gatunków
Tylko produkty w dobrych cenach
Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.
Wloskie wino Pomino cechuje się jasnożółtą barwą z lśniącymi, złotymi refleksami. Aromat oferuje cytrusowe nuty Chardonnay, w których wyczuwalne są akcenty grejpfruta, konfitury ze skórki cytryn, a następnie delikatny zapach słodkiej wanilii i cynamonu. Na podniebieniu świeże. Pozostawia smak mieszanki białych, wiosennych kwiatów oraz eleganckiego tostowania. Finisz kremowy, wypełniony wrażeniami białej czekolady. Wino najlepiej komponuje się z lekkimi potrawami. Podkreśli smak kremów warzywnych, pieczonej dorady czy łososia z kawiorem. Optymalna temperatura serwowania to 10°C.
Kieliszek ma bardzo klarowny, słomkowożółty kolor. Aromaty na nosie przywodzą na myśl intensywność kwiatów jaśminu oraz owocowe nuty moreli i pigwy. Z kieliszków uwalniają się jeszcze bardziej egzotyczne aromaty owoców tropikalnych i świeży kardamon. Atak w ustach jest pikantny i żywy, z posmakiem przypominającym dojrzałą malinę. Struktura harmoniczna z zdecydowanie trwałym finiszem. Sugerowane połączenia potraw podczas degustacji tego toskańskiego białego wina. Doskonałe jako aperitif, idealne do wegetariańskich przystawek, krojonej ryby np. łososia. Optymalna temperatura serwowania to od 8°C do 10°C. To rewelacyjne wino z Castello di Pomino z toskańskiej posiadłości składa się z mieszanki z przewagą Chardonnay i Pinot Bianco, z niewielkimi częściami odmian uzupełniających. Mieszanka Chardonnay i Pinot Bianco o wielkiej elegancji i wyrafinowaniu pochodzi z jednego z obszarów Toskanii najbardziej odpowiednich do uprawy białych win, na wysokości do 700 metrów. Pochodzenie winorośli jest klasyczne w posiadłości Castello di Pomino. Czas leżakowania po klasycznej winifikacji sięga 10 miesięcy w beczce i 4 w butelce. W przypadku tego wina, które dojrzewa częściowo w stali, a częściowo w beczkach, fermentacja jabłkowo-mlekowa jest przeprowadzana tylko dla części fermentowanej w beczkach. Po zabutelkowaniu leżakuje w butelce przez miesiąc.
Wino posiada kolor jest blady i jasny słomkowożółty. Intensywne, owocowe i kwiatowe aromaty: wśród głównych postrzegamy płatki jabłek, bergamotki, brzoskwini, ananasa i róż. W ustach miękki i zrównoważony, z przyjemnie owocowym wykończeniem. Pomino bianco doskonale sprawdza się jako aperitif w ciepły wiosenno-letni wieczór. W połączeniu doskonale sprawdza się na kremowych i smacznych talerzach serów lub na daniach rybnych: pierwsze dania z owocami morza, skorupiakami lub grillowanymi rybami.
Intensywna słomkowa żółć dla oka, z intensywnymi złotymi refleksami. Na nosie dojrzałe żółte dojrzałe owoce, banan, ananas, mango i pomarańcza z nutami trzeciorzędowości i mineralności; Krzemień, biały, jod. Atak w ustach zdecydowany i suchy, z charakterem, powraca z dobrą miękkością, a następnie zamyka łyk z mineralnością i kwasowością, które przygotowują usta do następnego łyka. Spróbuj go z pierwszym daniem z białą letnią truflą lub z drugim daniem ryb. Doskonały z pieczoną ośmiornicą doprawioną przyprawami i aromatami.
Frescobaldi Wino Pomino Bianco z toskańskiej posiadłości Castello Pomino to mieszanka winogron Chardonnay i Pinot Bianco. Intensywnie kwiatowy z aromatami frangipani i jaśminu połączony z owocowymi nutami moreli i pigwy. Obfite i żywe na podniebieniu z egzotycznymi smakami tropikalnych owoców i świeżego kardamonu, wino to ma zrównoważoną strukturę i trwałe wykończenie.
2023-09-22
2018 Frescobaldi Pomino Bianco Riserva Benefizio
To zabawna, toskańska odmiana chardonnay, ciągnąca się z teksturą, ale wyraźnie owocowa, oferująca nuty kwiatu pomarańczy, zielonego mango i owoców gwiaździstych. Nuty masła kokosowego i migdałowego nadają finiszowi większą powagę, a nuty kwiatowe utrzymują się w nieskończoność. Pięknie przyjazny jedzeniu.