Cavit Bottega Vinai Teroldego Rotaliano Trentino DOC
Kraj: Włochy
Region: Trydent
Apelacja: Trentino DOC
Producent: CAVIT Cantina Viticoltori del Trentino
Typ: Dry Red Teroldego Rotaliano
Pojemność: 0,75l
Alkohol: 13 % BK17
Rozwiń opis...Wino o intensywnym rubinowo fioletowym odcieniu, ujawnia aromaty dojrzałych ciemnych owoców, jeżyn, czarnego bzu, nuty przypraw, wanilii, cynamonu, pieprzu oraz delikatne nuty dymne. Na podniebieniu pełne, soczyste z miękkimi taninami, i przyjemnie zrównoważoną kwasowością. Sugestie kulinarne: bogate i pikantne dania, makarony z obfitymi sosami, pieczeń wołowa, soczyste paski polędwicy wołowej, mięsny gulasz.
Notatki Winiarskie
Wino czerwone o intensywnej rubinowej barwie, z wyraźnymi i żywymi fioletowymi krawędziami, gdy jest młode. Aromat jest czysty, wyraźnie owocowy, z nutami malin, jeżyn i owoców leśnych, np. malin, w początkowym okresie; Z czasem, w miarę dojrzewania, bukiet wzbogaca się o nowe doznania, stając się eteryczny, bardzo szeroki i zarazem osobisty. W ustach wino charakteryzuje się zrównoważoną tanicznością, której towarzyszy pełna i ciągła struktura. Smak jest aksamitny, otulający, pełny i surowy. Dodatki: Trentino „Tonco de Pontesel”, sarna z polenta, gulasz cielęcy, mieszane grillowane mięsa.
Teroldego jest prawdopodobnie najstarszym wysokiej jakości winem produkowanym w Trydencie . Mówi się o nim od XV wieku, ale nie ma pewności co do jego etymologicznego pochodzenia. Być może odnosi się do „Tiroler Gold” – złota Tyrolu – ze względu na jego wewnętrzną jakość, która skłoniła Cesare Battistiego do nazwania go „winem książęcym Trydentu”. Jego producenci jako pierwsi, w 1948 r., utworzyli Konsorcjum na rzecz Ochrony Teroldego Rotaliano i jako pierwsi, w 1970 r ., uzyskali uznanie Kontrolowanej Nazwy Pochodzenia. Obszar produkcji Campo Rotaliano, na północ od Trydentu, w gminie Mezzolombardo, na żwirowych osadach pochodzenia lodowcowego potoku Noce, które w rzeczywistości odtwarzają cechy wzgórza na płaskiej powierzchni. Winogron wyłącznie Teroldego o wydajności 80 hektolitrów z hektara. Posiada duże, trójklapowe liście z ostrymi, nieregularnymi ząbkami i czerwoną barwę jesienią; dobra i stała witalność rośliny uprawianej w pergoli Trentino; Grono jest średnio zwarte, skórka jest oprószona i skórzasta, miąższ soczysty. Wino jest winifikowane do barwy czerwonej, a maceracja trwa 8–10 dni w stalowych zbiornikach. Następnie wino jest rafinowane częściowo w beczkach typu barrique, a częściowo w beczkach z dębu slawońskiego.
Historia Cavit rozpoczęła się w 1950 roku , kiedy niektórzy winiarze, świadomi wyjątkowości swojej ziemi i pragnący waloryzować swoje produkty, nawiązali współpracę, zakładając Konsorcjum zrzeszonych plantatorów winogron , pierwszy projekt Cavit. W 1964 wybudowano obecną siedzibę w Ravina di Trento; od 1977 r. były one rozbudowywane i dziś zajmują powierzchnię 80.000 mkw. Z pomocą 11 powiązanych winnic rozsianych po całym Trentino, Cavit był w stanie rozwinąć i skonsolidować bogate doświadczenie i tradycję nabytą przez ponad 70 lat. Cavit to jedno z „serc” Trentino, książka oferująca coraz to nowe rozdziały, połączone naturalną ewolucją tradycji, która nie ma końca. Reprezentacyjnym miejscem Cavit, zbudowanym w XVI wieku, jest Maso Toresella, otoczone ponad 6,5 hektarami winnic w pobliżu jeziora Toblino, jednego z najbardziej zachwycających obszarów Trentino. Na terenie posiadłości Maso Toresella książęta biskupi z Trydentu założyli wspaniałą willę.
Cavit produkuje szeroką gamę win w takich apelacjach jak Vini Trentino DOC, Trentino Superiore DOC, Valdadige DOC – Teroldego Rotaliano, Marzemino, Müller Thurgau, Nosiola, Gewürztraminer, Lagrein Dunkel, Pinot Nero, Cabernet Sauvignon, Chardonnay, Pinot Grigio, Merlot, Scjaiva Gentile, Sauvignon oraz wina musujące - Spumanti Metodo Classico Trento DOC: Altemasi Riserva Graal, Altemasi Millesimato, Altemasi Brut, Altemasi Rosè.