Centanni Falerio DOC
Wino Centanni Falerio DOC
Największy wybór wina z 7000 gatunków
Tylko produkty w dobrych cenach
Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.
Kraj: Włochy
Region: Marche
Apelacja: DOC Falerio
Producent: Vini Centanni
Szczepy: 40% Trebbiano, 30% Passerina, 30% Pecorino
Rodzaj: białe wytrawne
Pojemność: 0,75l
Alkohol: 13 %
Certyfikaty: Wino Ekologiczne
Nota degustacyjna: Centanni Falerio to białe wytrawne wino powstałe w wyniku kupażu gron 40% Trebbiano, 30% Passerina oraz 30% Pecorino uprawianych w regionie Marche. Wino odznacza się jasnym słomkowo żółtym odcieniem o delikatnie owocowo cytrusowych aromatach, i przyjemnie słodkim i cytrusowym smaku. Sugestie kulinarne: białe mięsa, dania rybne, skorupiaki, świeże sery, dania pikantne.
Winifikacja: W stali z ciągłym „remuage” produktu w celu wydobycia pozytywnych właściwości z drobnego osadu.
Producent: Centani
Winnica Centanni położona jest na wzgórzach na zachód od miasta Montefiore dell'Aso w regionie Marche. Ta winnica, należąca i zarządzana przez Giacomo Centanniego i jego rodzinę, produkuje około 110 000 butelek wina rocznie, wykorzystując wyłącznie winogrona uprawiane na 32 hektarach (około 79 akrów) ekologicznych winnic Centanni na wzgórzach. Giacomo Centanni i jego rodzina kontynuowali tradycję, którą jego dziadkowie, Primo i Dalia Centanni, rozpoczęli wiele, wiele lat temu od zaledwie jednej kiści winogron. Dziś rodzina Centanni reprezentuje nowe pokolenie, ale nadal wykorzystuje wszystkie tradycyjne metody stosowane do tworzenia wspaniałych win, które zawsze zaczynają się w winnicach. Ekologiczne certyfikowane gospodarstwo produkuje rodzime wina z regionu Marche, takie jak Pecorino di Offida i Marche Rosso. Rodzina dba o to, aby jej winnice i wina ściśle podążały za tradycjami winiarskimi ekspertów, które ewoluowały przez dziesięciolecia.
Marche znajduje się na wschodnim wybrzeżu środkowych Włoch i jest stosunkowo niewielkim graczem na krajowej scenie winiarskiej, produkując mniej niż 2% całego wina w kraju. Znana jest głównie z białego wina, zwłaszcza Verdicchio, ale niektóre słynne czerwone (Rosso Conero i Rosso Piceno) są produkowane z Sangiovese i Montepulciano. dania. Vincisgrassi to danie z makaronem lasagne, wątróbkami drobiowymi i podrobami, móżdżkami cielęcymi, szynką i pieczarkami z sosem beszamelowym, parmezanem i najlepiej białymi truflami, jeśli są sezonowe. Ravioli ai filette di sogliola to makaron wypełniony mieszanką pietruszki i ricotty, podawany z solą gotowaną z pomidorami i białym winem.