Centanni Rosso di Forca
Wino Centanni Rosso di Forca
Największy wybór wina z 7000 gatunków
Tylko produkty w dobrych cenach
Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.
Centanni Rosso di Forca
Kraj: Włochy
Region: Marche - Montefiore dell'Aso
Apelacja: DOC Rosso Piceno
Producent: Vini Centanni
Szczepy: 50% Montepulciano, 50% Sangiovese
Kolor: czerwone
Rodzaj: wytrawne
Pojemność: 0,75l
Alkohol: 13,5 %
Certyfikaty: Wino Ekologiczne
Nota degustacyjna:
Centanni Rosso di Forca to czerwone wytrawne wino powstałe w wyniku kupażu gron 50% Montepulciano oraz 50% Sangiovese rosnących w regionie Marche. Wino odznacza się rubinowo czerwonym odcieniem z intenfywnymi fioletowymi refleksami. Nos ujawnia nuty drobnych czerwonych owoców, owoców leśnych oraz ściółki na delikatnie beczkowym tle.
Na podniebieniu suche, przyjemne i trwałe, z przyjemnie zaznaczonymi garbnikami na wykończeniu.
Sugestie kulinarne: czerwone mięsa, mięsa z grilla, dojrzewające sery.
Winifikacja:
Ogólnie winogrona Sangiovese są zbierane w połowie września, a Montepulciano od połowy października.
Winogrona są pozbawione szypułek i lekko rozgniecione. Ten pierwszy moszcz jest następnie przesyłany do małych fermentorów, które mają system cyrkulacji moszczu w kontrolowanej temperaturze 20°C. Wstępny proces (maceracja) trwa około 20 dni, po czym wino jest rozlewane i leżakowane w stali.
Po 6 miesiącach leżakowania w stali nierdzewnej z ciągłym toczeniem (wbijanie), wino leżakuje przez 6 miesięcy w dębowych beczkach.
Wino jest następnie butelkowane i pozostawione na co najmniej 3 miesiące.
Producent: Centani
Winnica Centanni położona jest na wzgórzach na zachód od miasta Montefiore dell'Aso w regionie Marche. Ta winnica, należąca i zarządzana przez Giacomo Centanniego i jego rodzinę, produkuje około 110 000 butelek wina rocznie, wykorzystując wyłącznie winogrona uprawiane na 32 hektarach (około 79 akrów) ekologicznych winnic Centanni na wzgórzach.
Giacomo Centanni i jego rodzina kontynuowali tradycję, którą jego dziadkowie, Primo i Dalia Centanni, rozpoczęli wiele, wiele lat temu od zaledwie jednej kiści winogron. Dziś rodzina Centanni reprezentuje nowe pokolenie, ale nadal wykorzystuje wszystkie tradycyjne metody stosowane do tworzenia wspaniałych win, które zawsze zaczynają się w winnicach.
Ekologiczne certyfikowane gospodarstwo produkuje rodzime wina z regionu Marche, takie jak Pecorino di Offida i Marche Rosso. Rodzina dba o to, aby jej winnice i wina ściśle podążały za tradycjami winiarskimi ekspertów, które ewoluowały przez dziesięciolecia.