

Największy wybór wina z 7000 gatunków
Tylko produkty w dobrych cenach
Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.
Cervaro della Sala z Castello della Sala zajmuje należne mu miejsce w szeregu umbryjskich gwiazd wina. Cervaro della Sala jest stałym elementem nagród Gambero Rosso Tre Bicchiere i wygrywało główną nagrodę prawie każdego roku. Wino w ocenie idealne bladozłoty kolor z satysfakcjonującymi aromatami masła, orzechów laskowych i karmelu, chociaż profil dębowy osiąga lepszą równowagę w 2020 niż w 2021 z tropikalnymi owocami, bananem i kwiatami w nosie. Podniebienie z nutą orzechów laskowych i gruszki oraz powłoka, pełne ciało w ustach ustępuje miejsca długiemu przyjemnemu wykończeniu, w którym kwasowość jest bardzo silna. Nieco zbyt kwaśne, ale ciężkie wino, które nie może mieć wiele więcej do zaoferowania...
Dobry atak, z bardzo świeżym średnim podniebieniem. Nuty cytrusowe są wyświetlane na ładnym tle. Bardzo dobra kwasowość i niezbyt trwały finisz. Bardzo ładne białe wino z Umbrii Złocistożółty kolor z zielonkawymi refleksami. Czysty i jasny. Aromaty o średniej intensywności. Nuty białych owoców są uwalniane wraz z delikatnymi tostowymi nutami. Kwiatowe tło z maślanym akcentem.
Chardonnay Cervaro Antinori bajka to wino jest jak bajka idealne...
Nos jest intensywny i złożony, z nutami cytrusów, ananasa i kwiatów akacji w harmonii z nutami wanilii i krzemienia. Na podniebieniu pełne, delikatne i dobrze zbudowane; przyjemny smak jest dobrze zrównoważony typową słodyczą masła z orzechów laskowych
Złożony aromat z intensywnymi nutami owoców cytrusowych i kwiatów akacji oraz delikatnymi nutami wanilii. Bogaty, mineralny smak oferuje lekkie nuty masła z orzechów laskowych. Wino ma duże ciało oraz długi i trwały posmak. Wino dojrzewa w beczce w piwnicy pod Castello della Sala.
Cervaro della Sala, pół tuzina kilometrów od Orvieto w północnej Umbrii, to biały okręt flagowy potężnego Marchesi Antinori. Wino zostało po raz pierwszy wyprodukowane w 1985 roku przez Renzo Cotarellę, ówczesnego głównego enologa w Castello della Sala i było jednym z pierwszych – jeśli nie pierwszym – włoskim białym winem fermentowanym w beczce, w którym Chardonnay mogło odgrywać główną rolę.
Modelem były oczywiście białe Burgundy i bardzo modne wówczas wina Chardonnay z Kalifornii, o dużej zawartości beczki, a wino trafiło w ducha czasu prosto w zad. Cervaro della Sala zostało nazwane zarówno sensacją, jak i małą rewolucją i przez kolejne 25 lat utrzymało pozycję jednego z czołowych białych win Włoch, a produkcja stopniowo rosła do około 200 000 butelek.
Od tego czasu w szczególności austriackie i niemieckie wina białe obrały nową drogę, a w konsekwencji coraz większej liczby osób preferujących świeżość i finezję, Cervaro della Sala przeszło pełną miłości przemianę. Zbiera się je nieco wcześniej i dla zachowania świeżości zawsze we wczesnych godzinach porannych. Czas, w którym świeżo wyciśnięty moszcz może wchłonąć moc dla skórek i skórek, jest skrócony. Ilość nieco bardziej bujnego Grechetto w mieszance winogronowej została zmniejszona i teraz jest to tylko moszcz Chardonnay w postaci drożdży beczkowych, i prawdopodobnie równie ważne: wino przenoszone jest z beczek do stali nierdzewnej już po 5 miesiącach, gdzie jest mieszane z Grechetto i dojrzewa przez kolejne kilka miesięcy do butelkowania.
Transformacja sprawiła, że Cervaro della Sala ponownie zsynchronizowała się z duchem czasu i być może częściowo pomógł temu fakt, że nastąpiła niewielka inflacja w przyznawaniu punktów przez międzynarodowych recenzentów, dlatego w ostatnich latach Cervaro della Sala kilka razy otarła się o sufit w skali 100-punktowej. I prawdopodobnie tak właśnie będzie z tym modelem 2019, który, jak szczerze twierdzi zespół Antinoriego w Castello della Sala, przejdzie do historii.
Czekając i sprawdzając, czy to proroctwo się spełni, możemy cieszyć się winem niezwykle urokliwym z tej krainy, jednocześnie czując, że jest tu wystarczająco dużo majątku, aby za kilka lat wyrażenie było jeszcze pełniejsze lub trzy. Tylko lekko złocisty i o cudownym zapachu, który sięga daleko w dojrzałe doznania, nie sprawiając wrażenia ciągłego.
Pięknie zrównoważone i lśniące pikantną kwasowością, to kuszące Chardonnay przyciąga aromatami przypominającymi plaster miodu, jabłko Fuji, nektarynę i słodkie cytrusy. Na podniebieniu jest nienagannie zrównoważone, z bujną, elastyczną konsystencją, która otacza jasne aromaty cytrusów i kremu, które przechodzą do jedwabistego i energetycznego finiszu.
świeży bukiet z delikatnymi aromatami masła orzechowego, wanilii i białych kwiatów. Na podniebieniu eleganckie, charakteryzujące się niesamowitą mineralnością. Delikatny smak prażenia harmonijnie łączy się ze strukturą, podkreślając nuty tropikalne i cytrusowe. Pij powoli smak wina utrzyma się dłużej nisz myślisz a z chwilą odejścia podniebienie zażąda daj jeszcze. Wino jedno z lepszych jakie piłam.
Cudowne wino
Taka precyzja tutaj. Na nosie jest mineralność zapałki, która pięknie komponuje się ze słodkimi, ale napiętymi owocami cytrusowymi. Intensywny i bezpośredni na podniebieniu z drobnym krystalicznym kwasem i mineralnym kręgosłupem, uzupełniony żółtą śliwką i białymi owocami brzoskwini. Niesamowita precyzja i koncentracja tutaj, z prawdziwą finezją i ogromnym potencjałem rozwoju. Światowa klasa.
Cervaro to zupełnie unikatowe wino z Umbrii, do produkcji którego wykorzystywane są tylko szczepy, pochodzące z posiadłości Castello della Sala - Chardonnay z małym udziałem Grechetto. Fermentacja i dojrzewanie tego włoskiego wina trwa około 5 miesięcy i do tego procesu wykorzystywane są małe beczki dębowe, tzw. barriques. Następnie dodatkowo leżakuje przez rok w butelkach w piwnicach producenta. Aromat zdominowany jest nutami cytrusowymi, z ananasem i słodką gruszką w tle. Dodatkowo od góry wszystko zgrabnie przykryte wanilią. Usta doskonale zbudowane, końcówka bardzo owocowa i długa.
Badanie organoleptyczne wina Cervaro della Sala podkreśla jasnożółty kolor z zielonymi refleksami. Cervaro ma bogaty, złożony i świeży bukiet z delikatnymi aromatami masła z orzechów laskowych, wanilii i białych kwiatów. Na podniebieniu eleganckie, charakteryzujące się niesamowitą mineralnością. Delikatny smak palenia harmonijnie łączy się ze strukturą, podkreślając nuty tropikalne i cytrusowe. Prestiżowe białe wino Cervaro della Sala stanowi „symbol” posiadłości Castello della Sala, która szczyci się ważnymi nagrodami, a przede wszystkim wieloma wiernymi wielbicielami. Powstaje w wyniku winifikacji winogron Chardonnay i Grechetto, oba winifikowane w stali. Fermentacja i dojrzewanie odbywają się w beczkach i nadają temu fantastycznemu winu strukturę i ciało. Następnie białe wino Cervara della Sala spoczywa w butelce przez około 10 miesięcy w średniowiecznych piwnicach zamku. Klasyfikacja uzyskana przez Cervaro della Sala to klasyfikacja IGT, która gwarantuje typowe umbryjskie oznaczenie geograficzne. Mieszanka Chardonnay i Grechetto dzieli się odpowiednio na 90% i 10%. Zbiory winogron Cervaro wymagają szczególnej troski. Aby uniknąć nieprzyjemnych procesów utleniania lub ekstrakcji niepożądanych garbników, zbiór odbywa się bardzo wcześnie rano, aby owoce trafiły do piwnicy w stanie nienaruszonym i nie były narażone na wysokie temperatury panujące w ciągu dnia. Uwaga na winogrona jest kontynuowana również w piwnicy, dzięki swojej szczególnej strukturze, zaprojektowanej w taki sposób, aby wykorzystać zasadę grawitacji, a tym samym uniknąć mechanicznej ingerencji w winogrona i moszcz, które grawitacyjnie, po maceracji skórki w temperaturze 10 °C przez około cztery godziny, są umieszczane w osadnikach, gdzie ulegają klarowaniu przed przeniesieniem do barriques. To tutaj zachodzi fermentacja alkoholowa, a następnie jabłkowo-mlekowa. Ten ostatni dyktuje prawo i ustanawia trwałość wina w barriques. Zwykle w ciągu pięciu miesięcy wszystkie partie Chardonnay są gotowe do przeniesienia do zbiorników i zmieszania z Grechetto, które jest winifikowane oddzielnie. Po butelkowaniu Cervaro della Sala pozostaje w butelce do rafinacji przez co najmniej 10 miesięcy. Dobrze komponuje się z daniami z grillowanych czerwonych mięs, lądowymi i morskimi przystawkami oraz wszystkimi rodzajami ryb. Dobre również w połączeniu z pierwszymi daniami na lądzie, pod warunkiem, że nie są nadmiernie ustrukturyzowane. Należy podawać schłodzone do temperatury 10°C w wysokim, szerokim kieliszku do wina.
Na widok ma intensywny słomkowożółty kolor ze złotymi refleksami. Na nosie odczucia żółtego miąższu owoców, kwiatów eukaliptusa, kwiatów rumianku, nut jodu i przypraw, takich jak biały, wanilia i prażone orzechy laskowe. W ustach jest otaczający, miękki i pełny; Na wykończeniu zachowuje dyskretną świeżość połączoną z mineralnością. Po około pół godzinie od odkorkowania, wraz ze wzrostem temperatury, jest w stanie uwolnić jeszcze większą złożoność, ujawniając więcej, zarówno na nosie, jak iw ustach, jego pikantne i aromatyczne nuty. Cervaro della Sala to bardzo intensywne i strukturalne białe wino o doskonałym aromatycznym kalibrze. Możliwe jest połączenie go z drugimi daniami białego mięsa lub czerwonego mięsa, nawet trochę tłustego i / lub tłustego, biorąc pod uwagę wielką świeżość wina, zdolnego do "odtłuszczenia" ust. Naszym zdaniem osiąga swój maksymalny potencjał, jeśli zostanie pozostawiony do starzenia się przez kilka lat w butelce, rozwijając i podkreślając bardzo szczególne odczucia prażonych orzechów laskowych i innych przypraw. Rodzina Antinori produkuje wino od ponad 25 pokoleń, dokładnie od 1385 roku, a dziś posiada wiele posiadłości rozsianych po całym regionie, Włoszech i na świecie. Nazwa tego wina jest hołdem dla starożytnej rodziny, która jest właścicielem Castello della Sala: rodziny Monaldeschi della Cervara. Zamek znajduje się w Umbrii, niedaleko Toskanii na terenie gminy Orvieto. Został zbudowany w 1350 roku dla Angelo Monaldeschi della Vipera i należał do rodziny przez około 2 wieki, dopóki Giovanna Monaldeschi della Cervara nie podarowała zamku katedrze w Orvieto. Pozostał własnością publiczną do 1860 r., Kiedy rodzące się państwo włoskie sprzedało strukturę osobom prywatnym. W 1940 roku ojciec Piero Antinori, markiz Niccolò Antinori, nabył strukturę ze świadomością, że może ona mieć bardzo duży potencjał do produkcji wysokiej jakości wina. W rzeczywistości ziemie Zamku rozciągają się na około 500 hektarów, z których 170 jest uprawianych z winnicami i znajdują się na wysokości od 220 do 470 m n.p.m., co pozwala firmie uprawiać wiele odmian o bardzo różnych wynikach aromatycznych. Gleba jest głównie gliniasta, z obecnością wielu starożytnych skamieniałości, kolejnego elementu, który nadaje bogactwo i mineralność produkowanym winom. Połączenie tych aspektów oznacza, że gleby Castello della Sala są szczególnie odpowiednie do produkcji białych win z jednym wyjątkiem: Pinot Noir, międzynarodowej winorośli, która daje z siebie wszystko na obszarach o silnych zakresach temperatur między dniem a nocą.
Chardonnay z Umbri ujawnia jasny słomkowożółty kolor z zielonkawymi refleksami. Nos otwiera się tostowymi nutami i owocowymi niuansami cytrusów i owoców egzotycznych, z lekkimi odczuciami masła. Na podniebieniu pikantne i świeże, z długim i trwałym finiszem. Przyjemny od razu, ma doskonały potencjał ewolucyjny. Kompetentny dodatek do gorących przystawek na bazie ryb i warzyw, idealny w połączeniu z pierwszymi daniami z sosami rybnymi, warzywami i grzybami. Doskonałe również do duszonej ryby, białego mięsa, zarówno grillowanego, jak i duszonego oraz dziczyzny.
Wino z tak niesamowitą głębią i kompresją pięknych owoców i kredy. Suszone mango i suszona zielona papaja. Całe ciało, a jednocześnie napięte i skupione. Energetyczna kwasowość. Żywość. Nie przegap tego. Wino na teraz lub na przyszłość.
W tej kremowej bieli prym wiodą aromatyczne nuty orzecha laskowego, świeżej słomy i rumianku. Dobrze utkany i wyważony, z warstwami moreli, miodu, kremowego jabłka i wędzonego minerału. Trwałe wykończenie pokazuje delikatny krój.
Cervaro della Sala 2011 to wyjątkowa ekspresja, która skorzysta na wielu kolejnych latach starannego starzenia. Mieszanka Chardonnay i Grechetto otwiera się na złote promienie świetlistego blasku, które migoczą przez szkło. Bukiet pięknie kształtują prażony migdał, wanilia, goździki, skórka pomarańczowa, owoce pestkowe i miód. Nuty mineralne dodają wymiaru temu, co poza tym jest super bogate i zrównoważone w ustach. Vintage 2011 pokazuje wyjątkową energię i intensywność.
To jedno z najwspanialszych białych win włoskich, o aromatach i smakach szarlotki, kremowej tarty i cytrynowo-limonkowej. Pełne body o gęstym podniebieniu i jasnej kwasowości. Trwa to przez kilka minut. Solidna konstrukcja. Ta mieszanka Chardonnay i Grechetto poprawia się wraz z wiekiem jak to, co najlepsze w Burgundii
Dominują aromaty owoców cytrusowych, ananasów i gruszek z odrobiną nuty wanilii. Wino o doskonałej palecie i długo utrzymującym się posmaku owoców.