Chianti Castellani Rosso
Wino Chianti Castellani Rosso
Największy wybór wina z 7000 gatunków
Tylko produkty w dobrych cenach
Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.
Kraj: Włochy
Region: Toskania
Apelacja: DOCG Chianti
Producent: Castellani
Szczep: Sangiovese, Canaiolo
Rodzaj: czerwone, wytrawne
Temp. serwowania: 16-18°C
Pojemność: 0,75l
Alkohol: 13% c3
Nota degustacyjna:
Castellani Chianti to czerwone wytrawne wino powstałe w wyniku kupażu gron Sangiovese oraz Canaiolo uprawianych w regionie Chianti. Wino posiad rubinowoczerwony kolor. Na podniebieniu wyrazisty owocowy i lekko korzenny smak. W nosie aromat fiołków i borówek. Szorstkie, mocne, młode wino jest odzwierciedleniem toskańskiej tradycji. Rodzina Castellani jest jednym z inicjatorów tych innowacji, które w połączeniu z tradycją Chianti pozwoliły wyprodukować wina o unikalnej złożoności, wytworności i jakości wcześniej nie uzyskiwanej. Sugestie kulinarne: Idealne do makaronu i dań na bazie sosu pomidorowego, pieczeni i grillowanej cielęciny. Podawać w temperaturze pokojowej.
Notatki Sommelier:
Winifikacja i uszlachetnianie: Castellani Chianti jest wytwarzane z winogron zbieranych i poddawanych winifikacji na ograniczonym terytorium prowincji Siena. Stara tradycyjna metoda winifikacji: całkowicie dojrzałe winogrona zbierane są z winnic i przetwarzane w prasach membranowych. Miękkie wyciskanie, fermentacja w kontrolowanej temperaturze i przedłużona maceracja ze skórkami.
Region:
Toskania słynie nie tylko ze swoich krajobrazów: stąd pochodzą słynne wina o światowej renomie. Dużo słońca i wystarczające opady deszczu na jałowych glebach wapiennych zapewniają optymalne warunki dla wysokiej jakości. Szczególnie czerwone wina korzystają z doskonałych warunków tutaj.
Z mieszania różnych odmian winogron powstają najlepsze wina. Celem cuvée jest znalezienie optymalnej równowagi między indywidualnymi cechami użytych odmian winorośli: aromatami, treściwością i odczuciem w ustach, owocami i kwasowością, alkoholem, taninami i substancjami gorzkimi oraz zrównoważonym finiszem. Rezultatem są nie tylko złożone wina, ale także wina o niezmiennie wysokiej jakości przez lata.