Cecchi Chianti DOCG
Kraj: Wina Włoskie
Apelacja: Chianti DOCG
Region: Wina Toskanii
Typ: Dry Red Sangiovese
Pojemność: 0,75l
Alkohol: 13%
BK2
Rozwiń opis...Wino Chianti uzupełniając szklankę winem dostrzeżesz barwę pięknej rubinowej czerwieni z tendencją do starzenia się granatu. Bukiet węchowy jest przejrzysty i liniowy, z nutami kwiatowymi fiołka i owocowej śliwki i wiśni marasca, uzupełnionymi pikantnymi i trzeciorzędowymi odnośnikami. Miękki i zrównoważony łyk, dobrej długości. Wino to jest produkowane na obszarze pomiędzy Pizzą a Florencją. Klimat toskańskich wzgórz w sposób szczególny wpływa na bardzo wysoką jakość wytwarzanego tam wina.
Chianti Cecchi DOCG , ponownie w nowoczesnym kluczu i zreorganizowany we wszystkich głównych cechach, to Chianti, które pozwala się upić, co jest pięknem. Otrzymywany z przewagi winogron Sangiovese, jest przetwarzany w sposób liniowy, tak aby uzyskać pachnący i zrównoważony, bogaty i ekspresyjny łyk. Wybierz go razem z mieszanym grillem mięsnym, a to zagwarantuje Ci satysfakcję.
Notatki Sommelier Bachus Wina
Chianti Wina Cecchi wzorowo wykonane wino o subtelnej jasno czerwonej barwie i delikatnych aromatach zapraszających do jedzenia. Wino Chianti stworzone do potraw, smak zostaje wzbogacony dzięki posiłkom i pozwala poczuć koncepcję producenta. Aromaty złożone począwszy od suszonych owoców śliwki i nuty korzenne wzbogacają apetyt. W ustach delikatna wytrawność obudowana trwałymi taninami i wiśniowym finiszem. Sugestie kulinarne: sałatka z grillowanym serem halloumi, Frittata z cukinią, chrupiące grzanki z pomidorową salsą, muszle makaronowe faszerowane szpinakiem, makaronowa zapiekany z brokułami i grillowanym indykiem, tarta szpinakowa z makaronem i fetą, zapiekanka makaronowa z boczkiem i sosem pomidorowym, pstrąg w ziołach z zapiekanymi ziemniakami i ukułem, pizza margerita, kalmary w sosie pomidorowym, ślimaki w maśle i tartej bułce, makaron z krewetkami i sosie ostrygowym, pizza z anszua…
Wszystko zaczęło się w 1893 roku w Castellina in Chianti Siena - Włochy , kiedy Luigi Cecchi został profesjonalnym degustatorem wina i zrozumiał potencjał włoskiego win. Dzięki zasłudze Cecchi który rozpoczął podróż, która przyczyniła się do tego, co teraz można określić jako idealne połączenie innowacji i tradycji. Jedną z tajemnic sukcesu rodziny Cecchi jest umiejętność przewidywania przyszłości; rodzaj prezentu przekazanego z ojca na syna. Każdy krok naprzód winnicy w całej jej historii został poprzedzony starannymi i dokładnymi eksperymentami, a szacunek dla tradycji zawsze prowadził rodzinę do podejmowania codziennych decyzji. Przez pokolenia rodzina Cecchi towarzyszyła historycznej w udoskonalaniu Chianti Toskanii. W 2018 roku firma świętuje 125. rocznicę działalności, obecnie Andrea i Cesare Cecchi, czwarte pokolenie firmy, przewodzą firmie z takim samym entuzjazmem i umiejętnościami przedsiębiorczymi, które charakteryzują ich poprzednicy. Utrzymując cenne, odziedziczone doświadczenie, dwaj bracia skupili swoją uwagę na produktywnym zrównoważeniu i zdolności produkowanych win do wyrażania terytorium pochodzenia, gwarantując stymulujące perspektywy i zawsze nowe rynki.
Siedziba główna w Castellina in Chianti i winnice położone w głównych obszarach Toskanii sprzyjają produkcji kultowych win regionu, takich jak Chianti Classico DOCG, Vino Nobile di Montepulciano DOCG, Brunello di Montalcino DOCG i Morellino di Scansano DOCG. Cecchi jest również obecny na Umbrii z produkcją wystawnego Sagrantino di Montefalco DOCG. Celem jest zinterpretowanie różnych terroir poprzez przyjęcie stylów produkcji, systemów hodowli i masowych selekcji, które pomijają specyfikę każdego nominału. Sangiovese jest z pewnością najważniejszą winoroślą na 370 hektarach winnic, gdzie cenione są również międzynarodowe odmiany, takie jak merlot i cabernet sauvignon. Firma produkuje również czerwony z oznaczeniem Toskanii IGT, „Coevo”, które w rzeczywistości można zaliczyć do wielkich Supertuskanów. Nazwa Cecchi jest dziś bardziej niż kiedykolwiek synonimem wspaniałych toskańskich czerwonych, firmy, w której doświadczenie i pasja do tego obszaru wyrażają się poprzez doskonałe połączenie innowacji i tradycji.
2025-03-16
Wino z Toskanii Chianti Cecchi
Jeśli szukasz dobrego, niedrogiego czerwonego wina do picia ze wszystkimi przepisami na makarony, którymi ostatnio jestem zafascynowany, sugerowałbym zakup butelki Cecchi Chianti. Otwórz ją trochę przed planowanym wypiciem, aby mogła trochę pooddychać i nie będziesz zawiedziony. Wiem, że to naprawdę trudne, szczególnie dla osób takich jak ja, które lubią natychmiastową gratyfikację, ale warto w przypadku tego wina. Jest to wino gładkie, o przyjemnym finiszu, o smaku jeżyn i malin, które dobrze komponuje się z każdym rodzajem makaronu, a nawet pizzą.