Chianti Cecchi
Wino Chianti Cecchi
Największy wybór wina z 7000 gatunków
Tylko produkty w dobrych cenach
Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.
Cecchi Chianti DOCG
Kraj: Wina Włoskie
Apelacja: Chianti DOCG
Region: Wina Toskanii
Winogrona: Sangiovese 90%, Canaiolo z Colorino
Pojemność: 0,75l
Alkohol: 13%
BK2
Wino Chianti uzupełniając szklankę winem dostrzeżesz barwę pięknej rubinowej czerwieni z tendencją do starzenia się granatu. Bukiet węchowy jest przejrzysty i liniowy, z nutami kwiatowymi fiołka i owocowej śliwki i wiśni marasca, uzupełnionymi pikantnymi i trzeciorzędowymi odnośnikami. Miękki i zrównoważony łyk, dobrej długości. Wino to jest produkowane na obszarze pomiędzy Pizzą a Florencją. Klimat toskańskich wzgórz w sposób szczególny wpływa na bardzo wysoką jakość wytwarzanego tam wina. Chianti DOCG Cecchi, ponownie w nowoczesnym kluczu i zreorganizowany we wszystkich głównych cechach, to Chianti, które pozwala się upić, co jest pięknem. Otrzymywany z przewagi winogron Sangiovese, jest przetwarzany w sposób liniowy, tak aby uzyskać pachnący i zrównoważony, bogaty i ekspresyjny łyk. Wybierz go razem z mieszanym grillem mięsnym, a to zagwarantuje Ci satysfakcję.
Notatki Sommelier Bachus Wina
Chianti Wina Cecchi wzorowo wykonane wino o subtelnej jasno czerwonej barwie i delikatnych aromatach zapraszających do jedzenia. Wino Chianti stworzone do potraw, smak zostaje wzbogacony dzięki posiłkom i pozwala poczuć koncepcję producenta. Aromaty złożone począwszy od suszonych owoców śliwki i nuty korzenne wzbogacają apetyt. W ustach delikatna wytrawność obudowana trwałymi taninami i wiśniowym finiszem. Sugestie kulinarne: sałatka z grillowanym serem halloumi, Frittata z cukinią, chrupiące grzanki z pomidorową salsą, muszle makaronowe faszerowane szpinakiem, makaronowa zapiekany z brokułami i grillowanym indykiem, tarta szpinakowa z makaronem i fetą, zapiekanka makaronowa z boczkiem i sosem pomidorowym, pstrąg w ziołach z zapiekanymi ziemniakami i ukułem, pizza margerita, kalmary w sosie pomidorowym, ślimaki w maśle i tartej bułce, makaron z krewetkami i sosie ostrygowym, pizza z anszua…
Wszystko zaczęło się w 1893 roku w Castellina in Chianti Siena - Włochy , kiedy Luigi Cecchi został profesjonalnym degustatorem wina i zrozumiał potencjał włoskiego win. Dzięki zasłudze Cecchi który rozpoczął podróż, która przyczyniła się do tego, co teraz można określić jako idealne połączenie innowacji i tradycji. Jedną z tajemnic sukcesu rodziny Cecchi jest umiejętność przewidywania przyszłości; rodzaj prezentu przekazanego z ojca na syna. Każdy krok naprzód winnicy w całej jej historii został poprzedzony starannymi i dokładnymi eksperymentami, a szacunek dla tradycji zawsze prowadził rodzinę do podejmowania codziennych decyzji. Przez pokolenia rodzina Cecchi towarzyszyła historycznej w udoskonalaniu Chianti Toskanii. W 2018 roku firma świętuje 125. rocznicę działalności, obecnie Andrea i Cesare Cecchi, czwarte pokolenie firmy, przewodzą firmie z takim samym entuzjazmem i umiejętnościami przedsiębiorczymi, które charakteryzują ich poprzednicy. Utrzymując cenne, odziedziczone doświadczenie, dwaj bracia skupili swoją uwagę na produktywnym zrównoważeniu i zdolności produkowanych win do wyrażania terytorium pochodzenia, gwarantując stymulujące perspektywy i zawsze nowe rynki. Siedziba główna w Castellina in Chianti i winnice położone w głównych obszarach Toskanii sprzyjają produkcji kultowych win regionu, takich jak Chianti Classico DOCG, Vino Nobile di Montepulciano DOCG, Brunello di Montalcino DOCG i Morellino di Scansano DOCG. Cecchi jest również obecny na Umbrii z produkcją wystawnego Sagrantino di Montefalco DOCG. Celem jest zinterpretowanie różnych terroir poprzez przyjęcie stylów produkcji, systemów hodowli i masowych selekcji, które pomijają specyfikę każdego nominału. Sangiovese jest z pewnością najważniejszą winoroślą na 370 hektarach winnic, gdzie cenione są również międzynarodowe odmiany, takie jak merlot i cabernet sauvignon. Firma produkuje również czerwony z oznaczeniem Toskanii IGT, „Coevo”, które w rzeczywistości można zaliczyć do wielkich Supertuskanów. Nazwa Cecchi jest dziś bardziej niż kiedykolwiek synonimem wspaniałych toskańskich czerwonych, firmy, w której doświadczenie i pasja do tego obszaru wyrażają się poprzez doskonałe połączenie innowacji i tradycji.