CignoMoro 6 Anime Puglia IGT
Wino CignoMoro 6 Anime Puglia IGT
Największy wybór wina z 7000 gatunków
Tylko produkty w dobrych cenach
Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.
CignoMoro 6 Anime Puglia IGT
Kraj: Włochy
Region: Puglia (Apulia)
Apelacja: IGT Rosso Puglia
Producent: Cigno Moro
Szczepy: Primitivo, Negroamaro, Nero di Troia,
Aglianico, Susumaniello i Malvasia Nera.
Pojemność: 0,75l
Alkohol: 14,5%
Wino powstało z sześciu autochtonicznych odmian czerwonych winogron uprawianych w regionie Puglia: Primitivo, Negroamaro, Nero di Troia, Aglianico, Susumaniello i Malvasia Nera. Różne odmiany są fermentowane osobno w kadziach ze stali nierdzewnej, a następnie dojrzewają przez okres 10 miesięcy w beczkach z francuskiego dębu i przynajmniej 3 miesiące w butelce przed wypuszczeniem do sprzedaży. Nowoczesne wino ma intensywny ciemnofioletowy kolor z bukietem dojrzałych owoców, czarnej porzeczki, jeżyn, czekolady, kawy, migdałów oraz prażonego dębu. Na podniebieniu gładka, aksamitna struktura z dużą koncentracją dojrzałych owoców, miękkimi taninami i świetnie zrównoważoną kwasowością. Sugestie kulinarne: pieczenie, duszone i pieczone mięsa, dziczyzna, dojrzałe sery.
Notatki Sommelier Bachus Wina
Tradycja winiarska w rodzinie Matichecchi rozpoczęła się w roku 1921, kiedy dziadek dzisiejszego właściciela CignoMoro zakupił pierwszą winnicę, rozpoczął uprawę winogron i produkcję wina. Niestety wybuch II Wojny Światowej zmusił go do rezygnacji z pasji, która na wiele lat wpadła w zapomnienie. W roku 2001 jego wnuk, Ciro, postanowił odnowić rodzinną pasję i w ten sposób powstała winiarnia CignoMoro. Jej głównym celem jest harmonijne połączenie tradycyjnych metod winiarskich z nowoczesną produkcją i kosmopolitycznym podejściem do dystrybucji. Należy im przyznać, że robią to doskonale! Wino Anime 6 jest dowodem na to, jak smakowite może być czerwone wino, gdy winiarz daje z siebie wszystko, i ma absolutnie najlepsze winogrona i dostęp do najnowszej techniki. To doskonałe czerwone wino jest całkiem nowym wyrazem potencjału produkcyjnego Apulii, ponieważ CignoMoro starannie wybrał wszystkie lokalne odmiany winorośli, aby uzyskać to, co najlepsze. Każda z odmian jest poddawana fermentacji oddzielnie w kadziach ze stali nierdzewnej w kontrolowanej temperaturze przez 12-16 dni. Druga fermentacja, tzw. malolaktyczna (polegająca na przejściu z kwasu jabłkowego na kwas mlekowy), a także leżakowanie w drewnie odbywa się we francuskich beczkach. Kiedy wino osiągnie swój maksymalny potencjał, powstaje ostateczna mieszanka. Dodatkowo wino leżakuje w butelce przez minimum 3 miesiące zanim zostanie dopuszczone do sprzedaży. Wino jest kupażem 6-ciu rdzennych odmian winorośli: Primitivo, Negroamaro, Malvasia Nera, Nero di Troia, Aglianico, Susumaniello. Ma intensywny, ciemno-fioletowy kolor. W bukiecie wyraźnie wyczuwalne są owocowe aromaty czarnej porzeczki i jeżyny z nutą prażonego dębu w tle. W ustach wino rozpływa się miękką konsystencją dzięki delikatnym taninom. Mieszanka jest dobrana w idealnie równoważący się sposób, tak że wino zawiera równocześnie nuty słodyczy i zaznaczoną kwasowość. Jest delikatne i przyjemne jak śródziemnomorska bryza, pod którą dojrzewały winogrona.