Claudio Quarta Cru ORO di Eméra Primitivo Di Manduria
Wino Claudio Quarta Cru ORO di Eméra Primitivo Di Manduria
Największy wybór wina z 7000 gatunków
Tylko produkty w dobrych cenach
Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.
Claudio Quarta Cru ORO di Eméra Primitivo Di Manduria
Kraj: Włochy
Region: Apulia (Puglia)
Apelacja: DOP Primitivo di Manduria
Producent: Claudio Quarta
Winnica: Tenute Emera
Szczepy: Primitivo di Manduria
Rodzaj: czerwone wytrawne
Dojrzewanie: 12 miesięcy dąb francuski
Temp. serwowania: 16-18°C
Pojemność: 0,75l
Alkohol: 15% c4
Nota degustacyjna:
Wino Cru Oro to czerwone wytrawne wino powstałe w całości z gron Primitivo uprawianych w największej winnicy Claudio Quarta, położonej w sercu ChNP Manduria i Lizzano w Apulii. Wino to pochodzi z winorośli co najmniej 60-letnich, dających niewielki plon ok. 10 tys. 600 g na metr kwadratowy i było winifikowane w stali nierdzewnej a następnie dojrzewało przez okres 12 miesięcy w beczkach z dębu francuskiego pierwszego przejścia.
Wino prezentuje się intensywnym rubinowo czerwonym odcieniem z atrakcyjnym bukietem uwydatniającym aromaty dojrzałych ciemnych owoców, jagód, z nutami mokki, wanilii, lukrecji oraz nut czarnego pieprzu. Na podniebieniu krągłe, niezwykle bogate i złożone z intensywnym owocowym bukietem uwydatniającym dojrzałe ciemne owoce, z nutą wiśni i śliwek. Wino o dojrzałych aksamitnych taninach z finiszem o niezrównanej trwałości. Wino z potencjałem starzenia 7 -10 lat. Sugestie kulinarne: wino do medytacji, czerwone grillowane mięsa, dziczyzna, comber z dziczyzny, pieczona perliczka, lazania z mięsem, salami, szynki dojrzewające, pikantne sery.
Notatki Sommelier:
Nazwa jest hołdem dla Hemery , greckiej bogini, która reprezentuje światło dzienne, zarówno hołd dla kultury starożytnej Grecji, jak i odniesienie do geograficznego położenia posiadłości, najbardziej wysuniętego na wschód krańca Włoch, który po raz pierwszy jest świadkiem wschodu słońca. TENUTE EMÉRA jest największą z winnic Claudio Quarta, rozciąga się na około 80 hektarach, z czego prawie 50 hektarów to winnica: duża winnica blisko Morza Jońskiego, położona w sercu zarówno Manduria DOP, jak i Lizzano DOP w Apulii . W winnicach zanurzona jest historyczna Masseria Nitti-Quarta , należąca niegdyś do pierwszego prezydenta Włoch po I wojnie światowej, Francesco Saverio Nitti (1919-20); zachowuje ślady lokalnej historii wina, takie jak piwnica z beczkami i starożytne kamienie młyńskie do produkcji wina. Dziś są one używane do ponownego przeżywania emocji związanych z tradycyjnym miażdżeniem winogron podczas festiwalu Capucanali , tradycji odzyskanej przez Alessandrę i Claudio, która co roku pod koniec lata świętuje najstarszą tradycję zbiorów z turystami i miłośnikami wina. Podziemna winiarnia jest izolowana termicznie, z dużym dachem ogrodowym, który optymalizuje efekt wizualny i ma na celu odzyskiwanie wody deszczowej i nawadniającej, uprzednio wydobywanej ze studni wód gruntowych, a następnie oczyszczanej samodzielnie i wykorzystywanej do operacji w piwnicy. System fitodepuracji z papirusami oczyszcza go, przywracając w ten sposób ich PH przed uwolnieniem z powrotem do środowiska.
Producent:
Enologiczna historia Claudio Quarty rozpoczęła się w 2005 roku, kiedy postanowił porzucić fartuch laboratoryjny i błyskotliwą karierę naukowca i przedsiębiorcy farmaceutycznego, aby zostać winiarzem. To powrót do jego początków, do Salento z dzieciństwa, do rytuału zbiorów z dziadkami, ale także hołd dla jego wieloletniej pasji do wspaniałych win. Winiarnia Claudio Quarta składa się z małych działek o łącznej powierzchni około 25 hektarów, położonych między prowincjami Avellino i Benevento. Pierwsza obejmuje 15 hektarów podzielonych między obszar DOCG Greco di Tufo, gdzie znajduje się winiarnia, Lapio, w sercu Fiano d'Avellino DOCG i Paternopoli, gdzie uprawia się Aglianico dla Taurasi DOCG. Pozostałe 12 hektarów tworzy jedną winnicę w Pietrelcinie,
Winiarnia:
Istotą terytorium jest to, co wyraża każda z trzech winnic Claudio Quarta Vignaiolo, w których produkowane są wspaniałe wina z Południa, które wzbudzają emocje. Każda winiarnia jest interpretatorem oświeconej filozofii produkcji, współczesnej wizji, dzięki której należy przemyśleć ziemię i jej powołania, żyć i zachować tysiącletnie tradycje oraz przedsiębiorczy styl, który zaczyna się od natury i ludzi. Sugestywny i fascynujący świat enologiczny, który żywi się osmotyczną relacją z terytoriami wybranymi pod piwnice, związanymi ze światem wina od tysiącletniej historii. Jest Salento Salice Salentino i Primitivo, ale także Irpinia Greco di Tufo, Fiano i Aglianico. Autoctonia to element kulturowy nawet bardziej niż produktywny, w ciągłym dialogu z innowacjami, z których rodzi się doskonałość i wyjątkowość.
Tenute Eméra, Cantina Sanpaolo, Moros, trzy winnice, trzy różne terytoria, jeden cel: produkcja win, które „mówią” Południu, który ekscytuje. Tutaj rodzą się wielkie czerwienie i bardzo eleganckie biele, które wyrażają tożsamość terytoriów i istotę ich rodzimych winorośli. Wina z duszą. Z nowoczesnym stylem, zwracającym uwagę na zrównoważony rozwój na każdym etapie produkcji, gdzie nowoczesność technologiczna jest wykorzystywana do ponownego odkrycia autentyczności winogron, które stworzyły historię tych terytoriów.
2022-11-10
Dobre primitivo ORO
Ciemne, mocne, gęste, intensywne primitivo o mocnym bukiecie owoców podbitym słodką nutą wanilii, owocu kaki i czarnego pieprzu. W ustach dojrzałe, wyraziste, o aksamitnej taniczności