Claudio Quarta Emera Primitivo Salento
Claudio Quarta Emera Primitivo Salento
Największy wybór wina z 7000 gatunków
Tylko produkty w dobrych cenach
Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.
Emera Primitivo Salento
Kraj: Włochy
Apelacja: IGP Salento
Winiarnia: Tenute Eméra
Producent: Claudio Quarta
Winiarnia: Tenute Eméra
Rodzaj: Czerwone wytrawne
Pojemność: 0,75l C4
Ciemne, mocne, gęste, intensywne primitivo o mocnym bukiecie owoców podbitym słodką nutą wanilii, owocu kaki i czarnego pieprzu. W ustach dojrzałe, wyraziste, o aksamitnej taniczności.
Notatki Sommelier Bachus Wina
Swoją miękkość, elegancję oraz złożoność smaku czerwone wytrawne wino Claudio Quarta Emera Primitivo zawdzięcza między innymi ręcznie zebranym winogronom i 12-miesięcznemu leżakowaniu w beczkach z francuskiego dębu. Jego intensywny, rubinowo-czerwony kolor z purpurowymi odcieniami połączony z aromatem dojrzałych owoców leśnych zachwyci każdego miłośnika skomplikowanego, lecz harmonijnego smaku. Miękkie i delikatne wino Claudio Quarta Emera Primitivo już po rozlaniu do kieliszków zachwyca nos aromatami drewna cedrowego, tytoniu oraz dojrzałych owoców. Na podniebieniu jest gęste, skoncentrowane i soczyste. Wyraźnie odczuwalne są w nim także jedwabistość oraz ciepło Apulii. Jest harmonijne, z długim oraz trwałym finiszem.
Nazwa jest hołdem dla Hemery , greckiej bogini, która reprezentuje światło dzienne, zarówno hołd dla kultury starożytnej Grecji, jak i odniesienie do geograficznego położenia posiadłości, najbardziej wysuniętego na wschód krańca Włoch, który po raz pierwszy jest świadkiem wschodu słońca. TENUTE EMÉRA jest największą z winnic Claudio Quarta, rozciąga się na około 80 hektarach, z czego prawie 50 hektarów to winnica: duża winnica blisko Morza Jońskiego, położona w sercu zarówno Manduria DOP, jak i Lizzano DOP w Apulii . W winnicach zanurzona jest historyczna Masseria Nitti-Quarta , należąca niegdyś do pierwszego prezydenta Włoch po I wojnie światowej, Francesco Saverio Nitti (1919-20); zachowuje ślady lokalnej historii wina, takie jak piwnica z beczkami i starożytne kamienie młyńskie do produkcji wina. Dziś są one używane do ponownego przeżywania emocji związanych z tradycyjnym miażdżeniem winogron podczas festiwalu Capucanali , tradycji odzyskanej przez Alessandrę i Claudio, która co roku pod koniec lata świętuje najstarszą tradycję zbiorów z turystami i miłośnikami wina. Podziemna winiarnia jest izolowana termicznie, z dużym dachem ogrodowym, który optymalizuje efekt wizualny i ma na celu odzyskiwanie wody deszczowej i nawadniającej, uprzednio wydobywanej ze studni wód gruntowych, a następnie oczyszczanej samodzielnie i wykorzystywanej do operacji w piwnicy. System fitodepuracji z papirusami oczyszcza go, przywracając w ten sposób ich PH przed uwolnieniem z powrotem do środowiska.
Claudio Quarta Emera Primitivo Salento - Opinie klientów
Primitivo Salento 2018
Ciemorubinowy kolor z wyrazistym aromatem dżemu z jagód. W ustach gładkie i eleganckie. Wino przez 12 miesięcy dojrzewa w beczkach z amerykańskiego i francuskiego dębu.
2023-04-21
Primitivo Salento
Ma wspaniały rubinowy kolor, który mięknie wraz z wiekiem. Jej aromat jest delikatny, owocowy, przypominający maliny i fiołki. Podniebienie jest suche i mięknie z wiekiem, by stać się aksamitne z długotrwałym utrzymywaniem się.