Claudio Quarta Falanghina Celebration
Wino Claudio Quarta Falanghina Celebration
Największy wybór wina z 7000 gatunków
Tylko produkty w dobrych cenach
Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.
Claudio Quarta Falanghina Celebration
Kraj: Włochy
Region: Kampania
Apelacja: IGP Campania
Producent: Claudio Quarta
Winnica: Cantina San Paolo
Szczepy: Falanghina
Kolor: białe
Rodzaj: wytrawne
Dojrzewanie: 3 miesiące nad osadem z drożdży, tanki stalowe
Temp. serwowania: 10-12°C
Pojemność: 0,75l
Alkohol: 13,5% c4
Nota degustacyjna:
Claudio Quarta Falanghina Celebration to białe wytrawne wino powstałe w całości z winogron Falanghiny zbieranych ręcznie w Avellino i Benevento dojrzewane przez 3 miesiące nad osadem. Wino prezentuje piękny słomkowo żółty odcień z zielonymi refleksami. Nos uwydatnia delikatne aromaty miąższu z dojrzałych białych owoców z nutą kwiatów. Na podniebieniu świeże, okrągłe i eleganckie.
Sugestie kulinarne: smażone ryby, ryby z grilla, gotowane ryby, owoce morza, skorupiaki przystawki, lekkie sałatki, szparagi
Falanghina
Odmiana winogron białych tradycyjnie znana jako składnik Falernian, czyli słynnego wina z czasów rzymskich uprawianego w północnej Kampanii. Około 300 ha jest uprawianych w Kampanii, gdzie dziś dostarcza większość mieszanki dla win DOC Falerno del Massico i Sannio. Znane również jako Falanghina Greco, tworzy charakterystyczne, aromatyczne wino, które dobrze komponuje się z rybami i owocami morza.
Winiarnia:
Istotą terytorium jest to, co wyraża każda z trzech winnic Claudio Quarta Vignaiolo, w których produkowane są wspaniałe wina z Południa, które wzbudzają emocje. Każda winiarnia jest interpretatorem oświeconej filozofii produkcji, współczesnej wizji, dzięki której należy przemyśleć ziemię i jej powołania, żyć i zachować tysiącletnie tradycje oraz przedsiębiorczy styl, który zaczyna się od natury i ludzi. Sugestywny i fascynujący świat enologiczny, który żywi się osmotyczną relacją z terytoriami wybranymi pod piwnice, związanymi ze światem wina od tysiącletniej historii. Jest Salento Salice Salentino i Primitivo, ale także Irpinia Greco di Tufo, Fiano i Aglianico. Autoctonia to element kulturowy nawet bardziej niż produktywny, w ciągłym dialogu z innowacjami, z których rodzi się doskonałość i wyjątkowość.
Tenute Eméra, Cantina Sanpaolo, Moros, trzy winnice, trzy różne terytoria, jeden cel: produkcja win, które „mówią” Południu, który ekscytuje. Tutaj rodzą się wielkie czerwienie i bardzo eleganckie biele, które wyrażają tożsamość terytoriów i istotę ich rodzimych winorośli. Wina z duszą. Z nowoczesnym stylem, zwracającym uwagę na zrównoważony rozwój na każdym etapie produkcji, gdzie nowoczesność technologiczna jest wykorzystywana do ponownego odkrycia autentyczności winogron, które stworzyły historię tych terytoriów.