Claudio Quarta Fiano Di Avellino
Wino Claudio Quarta Fiano Di Avellino
Największy wybór wina z 7000 gatunków
Tylko produkty w dobrych cenach
Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.
Claudio Quarta Fiano Di Avellino
Kraj: Włochy
Region: Kampania
Apelacja: IGP Campania
Producent: Claudio Quarta
Winnica: Cantina San Paolo
Szczepy: Fiano
Kolor: białe
Rodzaj: wytrawne
Dojrzewanie: 5 miesięcy nad osadem z drożdży, tanki stalowe
Temp. serwowania: 8-10°C
Pojemność: 0,75l
Alkohol: 13% c4
Nota degustacyjna:
Białe wytrawne wino powstałe w całości z odmiany fiano uprawianej w regionie Kampania. Wino odznacza się jasno słomkowym odcieniem z zielonkawymi refleksami. Bukiet uwydatnia aromaty cytrusów, owoców o białym miąższu, białych kwiatów, akacji, z akcentami orzecha laskowego oraz ziół i tymianku. Na podniebieniu bogaty w owoce i zrównoważony, uwodzicielska kwasowość odświeża podniebienie, oferując długi i żywy finisz.
Sugestie kulinarne: białe mięsa, owoce morza, skorupiaki, młode sery, dań wegetariańskich, risotto, lekkich sałatek.
Notatki sommelier:
Enologiczna historia Claudio Quarty rozpoczęła się w 2005 roku, kiedy postanowił porzucić fartuch laboratoryjny i błyskotliwą karierę naukowca i przedsiębiorcy farmaceutycznego, aby zostać winiarzem. To powrót do jego początków, do Salento z dzieciństwa, do rytuału zbiorów z dziadkami, ale także hołd dla jego wieloletniej pasji do wspaniałych win. Winiarnia Claudio Quarta składa się z małych działek o łącznej powierzchni około 25 hektarów, położonych między prowincjami Avellino i Benevento. Pierwsza obejmuje 15 hektarów podzielonych między obszar DOCG Greco di Tufo, gdzie znajduje się winiarnia, Lapio, w sercu Fiano d'Avellino DOCG i Paternopoli, gdzie uprawia się Aglianico dla Taurasi DOCG. Pozostałe 12 hektarów tworzy jedną winnicę w Pietrelcinie,
Winiarnia:
Istotą terytorium jest to, co wyraża każda z trzech winnic Claudio Quarta Vignaiolo, w których produkowane są wspaniałe wina z Południa, które wzbudzają emocje. Każda winiarnia jest interpretatorem oświeconej filozofii produkcji, współczesnej wizji, dzięki której należy przemyśleć ziemię i jej powołania, żyć i zachować tysiącletnie tradycje oraz przedsiębiorczy styl, który zaczyna się od natury i ludzi. Sugestywny i fascynujący świat enologiczny, który żywi się osmotyczną relacją z terytoriami wybranymi pod piwnice, związanymi ze światem wina od tysiącletniej historii. Jest Salento Salice Salentino i Primitivo, ale także Irpinia Greco di Tufo, Fiano i Aglianico. Autoctonia to element kulturowy nawet bardziej niż produktywny, w ciągłym dialogu z innowacjami, z których rodzi się doskonałość i wyjątkowość.
Tenute Eméra, Cantina Sanpaolo, Moros, trzy winnice, trzy różne terytoria, jeden cel: produkcja win, które „mówią” Południu, który ekscytuje. Tutaj rodzą się wielkie czerwienie i bardzo eleganckie biele, które wyrażają tożsamość terytoriów i istotę ich rodzimych winorośli. Wina z duszą. Z nowoczesnym stylem, zwracającym uwagę na zrównoważony rozwój na każdym etapie produkcji, gdzie nowoczesność technologiczna jest wykorzystywana do ponownego odkrycia autentyczności winogron, które stworzyły historię tych terytoriów.
2023-06-19
Wino Claudio Quarta Fiano Di Avellino
Białe wytrawne włoskie wino o jasnozłotej barwie z zielonkawymi przebłyskami i bukiecie złożonym z subtelnych aromatów przywodzących na myśl świeże owoce o białym miąższu doskonale harmonizującym ze świeżym, owocowym i eleganckim smakiem. Podawać do przystawek, owoców morza, makaronów z jasnymi sosami.