Claudio Quarta Moros Salice Salentino Riserva
Wino Claudio Quarta Moros Salice Salentino Riserva
Największy wybór wina z 7000 gatunków
Tylko produkty w dobrych cenach
Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.
Claudio Quarta Moros Salice Salentino Riserva
Kraj: Włochy
Region: Kampania
Apelacja: DOCG Taurasi Risera
Producent: Cantina Moros
Winnica: Cantina San Paolo
Szczepy: 95% Negroamaro, 5% Malvasia Nera,
Kolor: czerwone
Rodzaj: wytrawne
Dojrzewanie: 12 miesięcy w dębie francuskim (75%) i amerykańskim (25%)
Temp. serwowania: 16-18°C
Pojemność: 0,75l
Alkohol: 15% c4
Nota degustacyjna:
Moros pochodzi z małej winnicy o tej samej nazwie w Casa Quarta, poświęconej produkcji i wywyższaniu jednego Cru o powierzchni zaledwie jednego hektara, gdzie rosną sadzonki Negroamaro i kilka czarnych pnączy Malvasia. Pozyskiwana ze ściśle ręcznego zbioru ze starych winorośli z bardzo niskim plonem. Winogrona są przetwarzane w małej, nowoczesnej piwnicy, a wino jest przenoszone grawitacyjnie do podziemnej piwnicy, w której znajdują się beczki z francuskiego dębu, w których Moros dojrzewa przez 12 miesięcy.
Wino ma intensywną, głęboką czerwoną barwę z amarantowymi refleksami. Bukiet uwydatnia aromaty dojrzałych owoców, szczególnie urzekając nutą konfitury wiśniowej oraz aromatem wanilii. Na podniebieniu smak czerwonych owoców zaznaczony jest delikatnymi nutami balsamicznymi i słodkimi niuansami pochodzącymi z drewna. Całkowita produkcja wynosi ok. 6000 butelek.
Sugestie kulinarne: pieczeń, pieczeń jagnięca, dziczyzna, sery dojrzewające, wędliny dojrzewające, salami,
Notatki Sommelier:
Cantina Moros znajduje się w pobliżu stacji kolejowej miasta, jak wymagała kultura przeszłości, kiedy wino służyło jako „mieszanka” do ożywienia win z innych obszarów geograficznych. Dzięki konserwatywnej renowacji starej fabryki, podziemne zbiorniki, używane w przeszłości do przechowywania wina, ożyły i teraz mieszczą beczki do leżakowania Salice Salentino Dop Riserva „Moros”.
Producent:
Enologiczna historia Claudio Quarty rozpoczęła się w 2005 roku, kiedy postanowił porzucić fartuch laboratoryjny i błyskotliwą karierę naukowca i przedsiębiorcy farmaceutycznego, aby zostać winiarzem. To powrót do jego początków, do Salento z dzieciństwa, do rytuału zbiorów z dziadkami, ale także hołd dla jego wieloletniej pasji do wspaniałych win. Winiarnia Claudio Quarta składa się z małych działek o łącznej powierzchni około 25 hektarów, położonych między prowincjami Avellino i Benevento. Pierwsza obejmuje 15 hektarów podzielonych między obszar DOCG Greco di Tufo, gdzie znajduje się winiarnia, Lapio, w sercu Fiano d'Avellino DOCG i Paternopoli, gdzie uprawia się Aglianico dla Taurasi DOCG. Pozostałe 12 hektarów tworzy jedną winnicę w Pietrelcinie,
Winiarnie: Claudio Quarta
Istotą terytorium jest to, co wyraża każda z trzech winnic Claudio Quarta Vignaiolo, w których produkowane są wspaniałe wina z Południa, które wzbudzają emocje. Każda winiarnia jest interpretatorem oświeconej filozofii produkcji, współczesnej wizji, dzięki której należy przemyśleć ziemię i jej powołania, żyć i zachować tysiącletnie tradycje oraz przedsiębiorczy styl, który zaczyna się od natury i ludzi. Sugestywny i fascynujący świat enologiczny, który żywi się osmotyczną relacją z terytoriami wybranymi pod piwnice, związanymi ze światem wina od tysiącletniej historii. Jest Salento Salice Salentino i Primitivo, ale także Irpinia Greco di Tufo, Fiano i Aglianico. Autoctonia to element kulturowy nawet bardziej niż produktywny, w ciągłym dialogu z innowacjami, z których rodzi się doskonałość i wyjątkowość.
Tenute Eméra, Cantina Sanpaolo, Moros, trzy winnice, trzy różne terytoria, jeden cel: produkcja win, które „mówią” Południu, który ekscytuje. Tutaj rodzą się wielkie czerwienie i bardzo eleganckie biele, które wyrażają tożsamość terytoriów i istotę ich rodzimych winorośli. Wina z duszą. Z nowoczesnym stylem, zwracającym uwagę na zrównoważony rozwój na każdym etapie produkcji, gdzie nowoczesność technologiczna jest wykorzystywana do ponownego odkrycia autentyczności winogron, które stworzyły historię tych terytoriów.
Nagrody i wyróżnienia:
Awards 2013: Wine Spectator 91/100
Awards 2015: Gold Medal Concours Mondial de Bruxelles, Silver Medal International Wine & Spirit Competition
Awards 2016: Gold Medal Concours Mondial de Bruxelles, Bibenda 4/5
Awards 2017: Vitae AIS 4/4, Bibenda 4/5, Doctor Wine 94/100
2023-06-19
Wino Claudio Quarta Moros Salice Salentino Riserva
Ikoniczne czerwone wytrawne wino z południa Włoch powstające w limitowanej liczbie zaledwie sześciu tysięcy butelek. Urzekające w nosie; wielowymiarowe, głębokie, soczyście owocowe i pikantne. W ustach dojrzałe i bujne, świetnie zrównoważone, o eleganckiej teksturze, przyjemnie krągłej taniczności, doskonałej równowadze i długim, niezapomnianym finiszu. Podawać do dziczyzny, pieczonej jagnięciny, wędlin i długo dojrzewających serów.