Cogno Moscato d'Asti DOCG
Wino Cogno Moscato d'Asti DOCG
Największy wybór wina z 7000 gatunków
Tylko produkty w dobrych cenach
Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.
Cogno Moscato dAsti DOCG
Kraj: Włochy
Region: Piemont
Apelacja: Moscato d'Asti DOCG
Producent: Elvio Cogno
Szczep: Moscato
Rodzaj:białe słodkie, musujące
Pojemność: 0,75l
Alkohol: 5 %
Wino o słomkowożółtym kolorze ze złotymi refleksami. Nos swoim aromatem przypomina bukiet białych kwiatów, szałwii i słodkich suszonych owoców, o lekkim, cytrusowym odcieniu. Na podniebieniu delikatna słodycz z lekkim musem, który wzmacnia aromatyczne właściwości Moscato. Sugestie kulinarne: kuchnia azjatycka, rarty owocowe, sery pleśniowe, ciasta. bk17
Farma Elvio Cogno produkuje wspaniałe wina Langhe, prowadząc około piętnaście hektarów własnych winnic w Novello, jednej z jedenastu gmin w prowincji Cuneo, gdzie dozwolona jest produkcja Barolo Docg.
Śladami założyciela Elvio Cogno, Nadii Cogno i Valtera Fissore zbierają dziś doświadczenia czterech pokoleń winiarzy, których celem jest uzyskanie doskonałej jakości wina, zaczynając od unikalnego terroir, znanego na całym świecie ze swojej elegancji, tkaniny i równowagi wina. Z czterema rodzajami Barolo i jedenastoma i pół hektarami winnic w miejscowości Ravera, Cogno jest najważniejszą winiarską rzeczywistością w ramach Dodatkowego Wyróżnienia Geograficznego (MeGA) „Ravera”, najbardziej znanego cru Novello, uznanego za zdolność jego wina, aby się oprzeć, zachowując jednocześnie niezmieniony zapach i świeżość.
Cogno Moscato d'Asti DOCG - Opinie klientów
Moscato Piemont
Wielowarstwowy muszkatoł z delikatnym musem. Na nosie, ale i na podniebieniu nuty cytrusów, moreli i brzoskwini - dopełnione delikatną nutą miodu. Dzięki subtelnej perlage słodycz prawie całkowicie schodzi na drugi plan, czyniąc z tego klasyka czarujący, orzeźwiający aperitif.
2023-08-07
Przyjemna slodycz w winie Moscato
Intensywne aromaty sugerują dzikie owoce liczi, żółtą brzoskwinię i białe kwiaty. Podniebienie tego wina jest jasne, z wyraźną kwasowością i smakami świeżej mięty, jabłka i moreli.