Conte di Campiano Appassimento
Kraj: Włochy
Region: Puglia
Producent: Contri Spumanti S.P.A.
Kategoria: Półwytrawne czerwone
Szczep: Negroamaro
Pojemność: 0,75 l.
Alkohol: 14,5%
Rozwiń opis...Wino w aromacie ujawnia pełny bukiet dojrzałych owoców, z dominacją suszonej śliwki. W smaku pełne , nasycone dojrzałymi owocami. Wino lekko słodkie. Wyprodukowane w winnicy niegdyś należącej do samego Luciano Conti.
Notatki Sommelier Bachus Wina
Wino appassimento co oznacza, że część gron jest podsuszana. Dzięki temu wino jest bardzo esencjonalne i bogate w smaki. Wino ma głęboką, rubinową barwę. W nosie wyczuwalne jagody i dżem śliwkowy, a także aromaty czekolady i wanilii. W ustach pełne ciało, delikatne taniny. Wino jest dobrze zbalansowane, z delikatnymi nutami orzechów na finiszu. Świetnie pasuje do czerwonych mięs, dziczyzny i serów.
Nero d'Avola - Appassimento Negroamaro Passito Conte di Campiano wytrawne czerwone wino z tradycyjnej sycylijskiej odmiany Nero d'Avola. Winogrono to uprawiane jest na wyspie już w średniowieczu, a już winiarze używają go do produkcji win o bardziej nasyconych kolorach i smaku, które znacznie różnią się od win produkowanych na kontynencie włoskim. Już sama nazwa linii „Terre dell 'Isola” (przetłumaczona z włoskiego – „wyspa lądowa”) wyróżnia pochodzenie win, tym samym wskazując na ich oryginalność i niezwykłość. Aby stworzyć „Terre del Isola”, Nero d'Avola zbiera w pełni dojrzałe winogrona na początku października. Winifikacja odbywa się w stalowych kadziach ze ścisłą kontrolą temperatury i regularnymi nasadkami nawadniającymi dla lepszego wydobycia smaku i uzyskania pięknej tanicznej struktury przyszłego wina. Contri Spumanti jest dziś jednym z wiodących producentów win musujących i niemusujących na rynku włoskim i międzynarodowym. W latach 30. było to małe przedsiębiorstwo rozlewnicze wina, zlokalizowane w gminie Cazzano di Tramigna, w północno-wschodniej części Werony. Historia firmy jest ściśle związana z nazwiskiem Luciano contry, któremu udało się przenieść rodzinny biznes na zupełnie nowy poziom. Kiedy chłopiec miał 15 lat, jego ojciec był poważnie chory Luigi. Aby zrekompensować trochę brak ojca w sprawach winnicy i pomóc dziadkowi Domenico dziewięćdziesiątemu (założycielowi rodzinnej firmy), Luciano zaczyna badać rynki Werony i Padwy - w tym czasie najważniejszych regionów biznes winiarski. Nie mając prawa jazdy ze względu na swój młody wiek, pokonał pociąg dalekobieżny. W 1959 roku, w dniu 18-lecia, uzyskuje prawo do kierowania samochodem i zostaje przedsiębiorcą. W tym czasie dziadek umiera Luciano, który miał 97 lat. Ale bezcenne doświadczenie, które mój dziadek zdołał przekazać wnukowi, nie poszło na marne. Ciężka praca i hart ducha pomogły Luciano contry w 1980 roku założyć spółkę akcyjną Contri Spumanti SPA, której udziałowcy stali się pierwszymi członkami jego rodziny. W tym samym roku rozpoczyna się produkcja wina musującego „spumante”, powstałego w wyniku naturalnej fermentacji. Firma Luciano zawsze uważnie obserwowali innowacje technologiczne w dziedzinie produkcji dobrego wina, które następnie wdrażane są w fabryce. Z biegiem czasu udało mu się zbudować silną, konkurencyjną firmę, która kieruje się kryterium „maksymalnej efektywności”. W pierwszej kolejności zoptymalizowano koszty przetwarzania winnic, przy zachowaniu wysokiej jakości winogron. Przeprowadzono również ścisłą kontrolę całego cyklu produkcyjnego przy użyciu nowoczesnego sprzętu i własnego laboratorium. Głównym zadaniem firmy jest produkcja wyrobów o doskonałej relacji jakości do ceny, a także ich transport do konsumenta. W roku 2002 oddano do użytku nowe centrum logistyczne, które zajmuje powierzchnie 6500 mkw. m., która zapewnia aplikacje wysyłkowe produktów na prawie godzinę. Zakład obsługuje ogromne składowisko wina o objętości 80 000 hektolitrów, a także trzy zautomatyzowane linie rozlewu wina, pracujące na dwie zmiany, produkują 40 000 butelek na godzinę. Obecnie firmą kieruje syn Luciano - Paolo contry, który jest świetnym enologiem i profesjonalnym managerem. Produkty Contri Spumanti były wielokrotnie nagradzane medalami i nagrodami, których liczba z roku na rok rośnie. Wina musujące i niemusujące firma z powodzeniem sprzedawała na rynku krajowym i eksportowała do ponad 39 krajów.
2023-09-11
Słodkie wino mocny rywal dla wina primitivo
Delikatna słodycz pozwala cieszyć się winem bez potraw, dla czystej przyjemności. Jest to wino poważne, z wyraźnie zaznaczoną słodyczą, pełne i aromatyczne. W smaku wyczuwalne rodzynki, suszone figi i daktyle, a także pikantne nuty tytoniu i przypraw. Ser kozi lub sałata z rokoka i fetą mogą towarzyszyć dla wina.