Cosimo Varvaglione Collezione Privata Negeroamaro
Wino Cosimo Varvaglione Collezione Privata Negeroamaro
Największy wybór wina z 7000 gatunków
Tylko produkty w dobrych cenach
Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.
Cosimo Varvaglione Collezione Privata Negeroamaro
Kraj: Włochy
Region: Puglia
Szczep: Negroamaro
Producent: Varvaglione
Rodzaj: wytrawne
Kolor; czerwone
Pojemność: 0,75l
Alkohol: 15 % IMP
Rewelacyjny, obejmujący, potężny i rustykalny, opowiada historię terytorium Salento . Słońce i dobrotliwy wpływ morza i wiatru. Posiada typową certyfikację IGT Negroamaro . Jest produkowany w 100% z czystych winogron Negroamaro, starannie wyselekcjonowanych w posiadłości Varvaglione w Leporano, gdzie są oni nadal szkoleni w taki sam sposób, w jaki był przyzwyczajony na tych obszarach, przez pobudzonych kordonistów i małe drzewa. Winogrona są zbierane między 10 a 18 września z bardzo lekkim przejrzałym, w celu zwiększenia ich potencjału fenolowego. Po sprasowaniu fermentacja odbywa się w temperaturze 26 ° C w zbiornikach ze stali nierdzewnej. Maceracja, przeprowadzana z zamiennikami i miękkimi delèstages w celu opracowania stopniowej i dobrze zrównoważonej ekstrakcji, trwa przez 15-18 dni. Po regałach wino przenosi się bezpośrednio do barek dębu francuskiego i węgierskiego, gdzie przed 12 miesięcy odbywa się fermentacja malolaktyczna.
Charakterystyczne dla tego wina produkowanego przez Vini di Puglia Varvaglione 1921
Egzamin degustacyjny daje nam szansę skosztowania intensywnego i głęboko rubinowego czerwonego wina. Perfumy są bogate i zawierają świeże owocowe nuty wiśni i dzikich jagód, połączone lekką nutą fiołka i słodką nutą lukrecji i anyżu. Smak wytrawnego i eleganckiego wina, typowego dla odmiany, z dobrze wyważoną i gładką taniną.
Polecane pary podczas degustacji tego Negroamaro Collezione Privata
Negroamaro Cosimo Varvaglione to przyjemny zestaw do typowych pieczonych lub grillowanych dań z czerwonego mięsa. Jego potężna struktura w połączeniu z 14% gradacją alkoholową pozwala na złożone parowanie z rustykalnymi potrawami lokalnej kuchni. Mięso wieprzowe i jagnięce doskonale komponuje się z nim wraz z grillowanymi warzywami gotowanymi. Najlepiej, jeśli wlewa się go w szerokich szklankach kielicha w temperaturze 18 ° C, maksymalnie 20 ° C.