COSTASERA AMARONE DELLA VALPOLICELLA CLASSICO DOCG
Wino COSTASERA AMARONE DELLA VALPOLICELLA CLASSICO DOCG
Największy wybór wina z 7000 gatunków
Tylko produkty w dobrych cenach
Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.
COSTASERA AMARONE DELLA VALPOLICELLA CLASSICO DOCG
Kraj: Włochy
Region: Veneto
Apelacja: DOC Veneto
Producent: Masi Agricola
Rodzaj: Wina Amarone
Pojemność: 0,75l
Rodzina Serego Alighieri, spadkobiercy wielkiego Dantego, uprawia wino, oliwki i owoce w posiadłości Valpolicella już od 1353 roku. Termin "Amarone" prawdopodobnie pochodzi od nazwy tej starej winnicy: Vaio Armaron. Wino jest niezwykle bogate i kompleksowe, przeznaczone do długiego dojrzewania w butelce. Aromat: pieczone owoce, śliwki i czereśnie. Smak: owocowy, z nutą kawy i kakao. Bardzo dobrze wyważony. Idealnie komponuje się z dziczyzną, ciemnymi mięsami oraz dojrzałymi serami. Dumny, majestatyczny, złożony i żywiołowy: to łagodny gigant Masi. Punkt odniesienia dla kategorii Amarone, która wraz z Barolo i Brunello stanowi arystokrację włoskiego świata wina. Produkt niezrównanej wiedzy firmy Masi w technice appassimento, dzięki której tradycyjne winogrona na obszarze Valpolicella Classica - Corvina, Rondinella i Molinara - są układane na bambusowych stojakach, aby skoncentrować swoje aromaty w miesiącach zimowych.
Nagrody i wyróżnienia:
Jamessucklings.com, USA 94/100
Notatlki Sommelier Bachus Wina
Amarone della Valpolicella to jedno z najbardziej wyjątkowych win we Włoszech. Oferuje smaki kandyzowanej truskawek, rodzynek, cynamonu i gorzkiej czekolady. Wino Amarone powstaje z autochtonicznych szczepów regionu Veneto – Corvina, Corninone i Rondinella – w procesie appassimento. Starzenie: 15 miesięcy dąb słoweński, 6 miesięcy butelka. Winogrona są suszone przez trzy do czterech miesięcy we fruttaio (suszenie w pomieszczeniach). Gdy woda wyparowuje, jagody tracą do 30% swojej masy, a cukry, kwasy i aromaty stają się znacznie bardziej skoncentrowane.
Amarone był pierwotnie częścią Valpolicella DOC. W 2010 roku został uaktualniony do DOCG – najwyższy poziom jakości. Każda partia wina jest badana przez akredytowane laboratorium przed butelkowaniem. Najbardziej tradycyjny Amarone jest produkowany w regionie Valpolicella Classico, w pobliżu jeziora Garda, co zapewnia orzeźwiający wpływ na winnice. W 1968 r. obszar produkcji Amarone został poszerzony o Valpantena i Valpolicella Orientale, gdzie na mikroklimat wpływają wiatry z gór Lessini (Prealpy Weneckie).
COSTASERA AMARONE DELLA VALPOLICELLA CLASSICO DOCG - Opinie klientów
Amarone Costasera 2017
Ciemne wiśnie, jeżyny, małże, lukrecja, figi i trochę drobno zmielonej czarnej czekolady, aż do średnio-pełnego podniebienia z eleganckimi jagodami i słodko-gorzką nutą czarnej czekolady. Wyrafinowane, podręcznikowe Amarone, które wykazuje wielką równowagę i nowoczesną pijalność. Z winogron uprawianych metodami ekologicznymi..
amarone 2015
Urocza aromatyczna ekspresja, bogato pachnąca i pełna niuansów z karmelem, różami, potpourri, mięsistymi tonami, czekoladą i pomarańczą. Soczysta i ostra, ma taką intensywność od samego początku z precyzją, która nadaje każdemu aspektowi wysoki ton i krawędź w ustach z ekspansywne smaki pojawiają się trochę po początkowym smaku.To mocne, pełne wino, z dużą ilością smaku, ale dostarczane z lekkim akcentem, nie jest tak lepkie, jak myślałem, że będzie, ale tak dopracowane, porywające i trwałe. i wspierające, jest to interesujące wino, które starannie łączy słodkie i pikantne elementy ze świeżością.
2024-02-29
Dobre amarone
Kuszący aromat suszonych truskawek i malin, wraz z nutami ziół przypominających wrzos i suszoną skórką cytrusów. Pełne ciało z pięknymi, jedwabistymi taninami, które otaczają owoce i nadają im długość. W rzeczywistości to wino jest bardzo długie, uwalniając więcej i więcej cedru i pikantnej suszonej skórki, abyś mógł się nią cieszyć. Doskonały rok 2017 z najlepszej winnicy Amarone.