Rozwiń opis...Primitivo di Manduria Cotis Pietra Pura
Kraj: Włochy
Region: Apulia
Producent: Pietra Pura
Szczep: Primitivo di Manduria
Pojemność: 0,75l
Alkohol: 14%
Region wokół Mandurii jest obecnie jedyną apelacją DOC dla Primitivo. Cotis tworzy szczyt piramidy w Pietra Pura i jest wyborem wybranych winogron, które są w 100% ekspandowane i dojrzewają w nowych barriques. Nazwa Cotis oznacza coś w rodzaju „z kamienia” i opisuje niezwykle kamieniste położenie winnicy, z której pochodzą winogrona. Stare winorośle przynoszą tylko niewielkie, ale bardzo wysokiej jakości plony. Rezultatem jest to gęste, intensywne i długotrwałe wino wspaniałej strukturze, o intensywnym rubinowym kolorze z domieszką fioletu, bogate aromaty dojrzałych wiśni i śliwek z przyjemnymi nutami kakao i wanilii. Podawać w temperaturze 16/18 ° C. Bardzo dobrze komponuje się z sosami mięsnymi, dziczyzną i dojrzewającymi serami. Wino produkowane z winogron wyselekcjonowanych w regionie Salento i poddanych winifikacji w drodze maceracji w kontrolowanej temperaturze, po której następuje miękkie wyciskanie moszczu pod koniec fermentacji. Wino dojrzewa przez około cztery miesiące w beczkach z francuskiego dębu.
Notatki Sommelier Bachus Wina
Tgama PietraPura jest wynikiem wspólnych celów, jakim jest maksymalne wykorzystanie rodzimych winorośli z obszaru Salento i tworzenie win, które wyrażają to, co najlepsze z terroir. Rocca delle Macìe połączyła doświadczenie i wiedzę, aby stworzyć trzy różne rodzaje wina z winogron Primitivo i Negroamaro. Mandus i Cotis, dwie odmiany Primitivo di Manduria DOC, Dolceluna - Primitivo Dolce Naturale DOCG- i Negramaro -Salento IGT- reprezentują najwyższy poziom asortymentu i są produkowane z winogron uprawianych w winnicach wybranych przez techników Rocca delle Macìe. Winogrona są następnie poddawane fermentacji i butelkowaniu w regionie Apulia, pod czujnym okiem Luca Francioni, głównego winiarza rodziny Zingarelli.