Wino Cotis Primitivo di Manduria Pietra Pura

249,00 zł
Brutto
600 Przedmioty

Opis

Kolor
Czerwone
Smak
Półwytrawne
Ilość

 

Największy wybór wina z 7000 gatunków

 

Tylko produkty w dobrych cenach

  Zdjęcie przedstawia wino w wybranym roczniku.

Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.

 

Rozwiń opis...

Primitivo di Manduria Cotis Pietra Pura

 

Kraj: Włochy

Region: Apulia

Producent: Pietra Pura

Szczep: Primitivo di Manduria

Pojemność: 0,75l

Alkohol: 14%

 

 

Region wokół Mandurii jest obecnie jedyną apelacją DOC dla Primitivo. Cotis tworzy szczyt piramidy w Pietra Pura i jest wyborem wybranych winogron, które są w 100% ekspandowane i dojrzewają w nowych barriques. Nazwa Cotis oznacza coś w rodzaju „z kamienia” i opisuje niezwykle kamieniste położenie winnicy, z której pochodzą winogrona. Stare winorośle przynoszą tylko niewielkie, ale bardzo wysokiej jakości plony. Rezultatem jest to gęste, intensywne i długotrwałe wino wspaniałej strukturze, o intensywnym rubinowym kolorze z domieszką fioletu, bogate aromaty dojrzałych wiśni i śliwek z przyjemnymi nutami kakao i wanilii. Podawać w temperaturze 16/18 ° C. Bardzo dobrze komponuje się z sosami mięsnymi, dziczyzną i dojrzewającymi serami. Wino produkowane z winogron wyselekcjonowanych w regionie Salento i poddanych winifikacji w drodze maceracji w kontrolowanej temperaturze, po której następuje miękkie wyciskanie moszczu pod koniec fermentacji. Wino dojrzewa przez około cztery miesiące w beczkach z francuskiego dębu.

 

 

Notatki Sommelier Bachus Wina

 

 

Tgama PietraPura jest wynikiem wspólnych celów, jakim jest maksymalne wykorzystanie rodzimych winorośli z obszaru Salento i tworzenie win, które wyrażają to, co najlepsze z terroir. Rocca delle Macìe połączyła doświadczenie i wiedzę, aby stworzyć trzy różne rodzaje wina z winogron Primitivo i Negroamaro. Mandus i Cotis, dwie odmiany Primitivo di Manduria DOC, Dolceluna - Primitivo Dolce Naturale DOCG- i Negramaro -Salento IGT- reprezentują najwyższy poziom asortymentu i są produkowane z winogron uprawianych w winnicach wybranych przez techników Rocca delle Macìe. Winogrona są następnie poddawane fermentacji i butelkowaniu w regionie Apulia, pod czujnym okiem Luca Francioni, głównego winiarza rodziny Zingarelli.

Cotis Primitivo di Manduria Pietra Pura - Opinie klientów

5.0
Oceń 
Quality


2022-08-07

Wino Cotis Primitivo di Manduria Pietra Pura

Wino ma intensywny rubinowy kolor; Nos ma nutę przejrzałości, prawie gęstą. Można rozpoznać śliwkę i wiśnię, ostre i wyraziste. W ustach odkryjesz wtedy mocną czerwień, ale jednocześnie przyjemną do picia. Eleganckie wino o długim, zrównoważonym finiszu.

Oceń 
Quality


2022-08-07

Wino Cotis Primitivo di Manduria Pietra Pura

Jego nuty degustacyjne pozwalają nam rozkoszować się rewelacyjnym winem kultury Apulii . Kolor jest intensywnie rubinowy, typowy dla odmiany. Perfumy są wzbogacone intensywnymi owocowymi zapachami suszonych śliwek, jeżyn i malin łączących pikantne nuty pieprzu, kawy i kakao. Smak na podniebieniu jest gładki, przyjemny i elegancki, o dobrej intensywności i trwałości.

Dodaj opinię

Cotis Primitivo di Manduria Pietra Pura

Dodaj opinię