Darmagi Gaja Langhe
Wino Darmagi Gaja Langhe
Największy wybór wina z 7000 gatunków
Tylko produkty w dobrych cenach
Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.
Gaja Darmagi Langhe DOC
Kraj: Włochy
Region: Piemont
Apelacja: DOC Langhe
Producent Gaja
Szczep: Cabernet Sauvignon, Merlot, Cabernet Franc
Rodzaj: czerwone, wytrawne
Pojemność: 0,75l
Słowo darmagi, które dało nazwę winu, w dialekcie piemonckim znaczy „szkoda”. „Szkoda”, westchnął ojciec Angelo Gaji, kiedy jego syn w roku 1978, usunął z jednej z winnic w Barbaresco krzewy nebbiolo, aby posadzić tam cabernet sauvignon. W winie objawia się prawdziwy, dystyngowany charakter cabernet, połączony z pewną surowością terroir Barbaresco. Ciemny kolor, mocne owocowe aromaty z silną nutą czarnych porzeczek. Imponująca moc na podniebieniu aż do długiego finiszu. Łagodne taniny i wielki potencjał dojrzewania. Sugestie kulinarne: pieczone czerwone mięsa, wędliny, pasztety, jagnięcina.
Winiarnia Gaja została założona w 1859 roku w Barbaresco w Piemoncie, w samym sercu centrum uprawy winorośli Langhe i od razu stała się jedną z symbolicznych winnic regionu. Pierwszym właścicielem rodziny był Giovanni Gaja, ale prawdziwa zmiana jakościowa przychodzi wraz z wizją i zaangażowaniem syna Angelo Gaja, który od razu zainwestował w poszukiwanie najwyższej jakości. Do głównych przeprowadzonych innowacji zaliczamy zmniejszenie plonu z hektara ziemi, stosowanie baryki sprzeczne z wyborami stylistycznymi wyrafinowania czasu dla regionu i rodzaju wina oraz wprowadzenie dłuższych korków. To pozwoliło Angelo wyrazić nowe oblicze wina z Piemontu, bez zbytniego skostnienia w tradycji, ale raczej wychodząc od tego i wprowadzając innowacje. Angelo zawsze był wspierany w tej podróży przez swoją żonę Łucję, a dziś z dumą dzieci Gaia, Rossana i Giovanni kroczą śladami ojca; jej wina były w stanie ugruntować swoją pozycję na całym świecie jako produkty zdolne do podniesienia jakości uprawy winorośli Piemontu, a ogólniej produkcji włoskiej na całym świecie. Firma posiada obecnie ponad 92 hektary winnic, które zawsze uprawiała z poszanowaniem ziemi i środowiska, i produkuje około 350 000 butelek rocznie. Już w 1977 roku Gaja rozszerzyła swoje poglądy także poza Piemont w Toskanii, realizując projekt w Bolgheri di Ca'Marcanda, gdzie produkowane są kawałki Bordeaux oraz w Montalcino z Pieve Santa Restituta, tworząc także własną dystrybucję wielu innych regionów i win. rosnące obszary o znaczeniu. z dumą dzieci Gaia, Rossana i Giovanni idą śladami ojca; jej wina były w stanie ugruntować swoją pozycję na całym świecie jako produkty zdolne do podniesienia jakości uprawy winorośli Piemontu, a ogólniej produkcji włoskiej na całym świecie. Firma posiada obecnie ponad 92 hektary winnic, które zawsze uprawiała z poszanowaniem ziemi i środowiska, i produkuje około 350 000 butelek rocznie. Już w 1977 roku Gaja rozszerzyła swoje poglądy także poza Piemont w Toskanii, realizując projekt w Bolgheri di Ca'Marcanda, gdzie produkowane są kawałki Bordeaux oraz w Montalcino z Pieve Santa Restituta, tworząc także własną dystrybucję wielu innych regionów i win. rosnące obszary o znaczeniu. z dumą dzieci Gaia, Rossana i Giovanni idą śladami ojca; jej wina były w stanie ugruntować swoją pozycję na całym świecie jako produkty zdolne do podniesienia jakości uprawy winorośli Piemontu, a ogólniej produkcji włoskiej na całym świecie. Firma posiada obecnie ponad 92 hektary winnic, które zawsze uprawiała z poszanowaniem ziemi i środowiska, i produkuje około 350 000 butelek rocznie. Już w 1977 roku Gaja rozszerzyła swoje poglądy także poza Piemont w Toskanii, realizując projekt w Bolgheri di Ca'Marcanda, gdzie produkowane są kawałki Bordeaux oraz w Montalcino z Pieve Santa Restituta, tworząc także własną dystrybucję wielu innych regionów i win. rosnące obszary o znaczeniu. jej wina były w stanie ugruntować swoją pozycję na całym świecie jako produkty zdolne do podniesienia jakości uprawy winorośli Piemontu, a ogólniej produkcji włoskiej na całym świecie. Firma posiada obecnie ponad 92 hektary winnic, które zawsze uprawiała z poszanowaniem ziemi i środowiska, i produkuje około 350 000 butelek rocznie. Już w 1977 roku Gaja rozszerzyła swoje poglądy także poza Piemont w Toskanii, realizując projekt w Bolgheri di Ca'Marcanda, gdzie produkowane są kawałki Bordeaux oraz w Montalcino z Pieve Santa Restituta, tworząc także własną dystrybucję wielu innych regionów i win. rosnące obszary o znaczeniu. jej wina były w stanie ugruntować swoją pozycję na całym świecie jako produkty zdolne do podniesienia jakości uprawy winorośli Piemontu, a ogólniej produkcji włoskiej na całym świecie. Firma posiada obecnie ponad 92 hektary winnic, które zawsze uprawiała z poszanowaniem ziemi i środowiska, i produkuje około 350 000 butelek rocznie. Już w 1977 roku Gaja rozszerzyła swoje poglądy także poza Piemont w Toskanii, realizując projekt w Bolgheri di Ca'Marcanda, gdzie produkowane są kawałki Bordeaux oraz w Montalcino z Pieve Santa Restituta, tworząc także własną dystrybucję wielu innych regionów i win. rosnące obszary o znaczeniu. Firma posiada obecnie ponad 92 hektary winnic, które zawsze uprawiała z poszanowaniem ziemi i środowiska, i produkuje około 350 000 butelek rocznie. Już w 1977 roku Gaja rozszerzyła swoje poglądy także poza Piemont w Toskanii, realizując projekt w Bolgheri di Ca'Marcanda, gdzie produkowane są kawałki Bordeaux oraz w Montalcino z Pieve Santa Restituta, tworząc także własną dystrybucję wielu innych regionów i win. rosnące obszary o znaczeniu. Firma posiada obecnie ponad 92 hektary winnic, które zawsze uprawiała z poszanowaniem ziemi i środowiska, i produkuje około 350 000 butelek rocznie. Już w 1977 roku Gaja rozszerzyła swoje poglądy także poza Piemont w Toskanii, realizując projekt w Bolgheri di Ca'Marcanda, gdzie produkowane są kawałki Bordeaux oraz w Montalcino z Pieve Santa Restituta, tworząc także własną dystrybucję wielu innych regionów i win. rosnące obszary o znaczeniu.
2023-08-22
Barolo wino dla kolekcjonerów najlepszy rocznik Barolo 2006
Barolo daje nam otaczający i świeży łyk, wsparty dobrą treściwością i dobrą intensywnością aromatów, od kwiatowych nut róży i glicynii po doznania fiołków i fiołków, kończąc na typowych nutach wilgotnych. Makaron z truflą i pojawia się szczęście na twarzy.