Dionysos Primitivo di Manduria Riserva
Wino Dionysos Primitivo di Manduria Riserva
Największy wybór wina z 7000 gatunków
Tylko produkty w dobrych cenach
Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.
Tommasi Masseria Surani Dionysos Primitivo di Manduria Riserva
Kraj: Włochy
Region: Apulia
Producent: Tommasi
Szczep: Primitivo di Manduria
Pojemność: 0,75l
Alkohol: 14%
Degustacja wykazuje intensywny rubinowy odcień. Aromaty w nosie przywodzą na myśl jeżyny, śliwki, wiśnie, pieprz, czekoladę, lukrecję i wanilię. Na podniebieniu eleganckie, pełne, z otulającymi i dobrze opracowanymi taninami. Zamyka się długim finiszem. Tommasi Primitivo ma naturalną skłonność gastronomiczną do dań z czerwonego mięsa, gotowanych z wyszukanych przetworów. Doskonały również do pierwszych dań z sosami strukturalnymi i dojrzałymi serami, można go spróbować z jagnięciną pieczoną w folii.
Notatki Sommelier Bachus Wina
Masseria Surani to kolejny krok rodziny Tommasi w kierunku nowej włoskiej doskonałości winiarskiej: 80 hektarów ziemi w bijącym sercu Salento, z których rodzą się wina, których nazwy są inspirowane cywilizacją grecką, tak jak to ma miejsce w przypadku „Dionizosa”. Primitivo di Manduria Riserva DOC o delikatnej strukturze i bardzo zróżnicowanej propozycji aromatycznej w nosie. Winogrona fermentują w kontrolowanej temperaturze w stali nierdzewnej przez 12 dni, aby rafinować najpierw przez 15 miesięcy w drewnie, a następnie przez kolejne 6 miesięcy w szkle. Całe piękno Apulii zamknięte w butelce: nie przegap tego!
Dionysos Primitivo di Manduria Riserva - Opinie klientów
Dionysos Primitivo di Manduria Riserva 2016
Zaraz po otwarciu w aromacie wyczuwalne były dojrzałe ciemne jagody, figi i skóra. Smak był pikantny, garbnikowy i jagodowy. Skórka zmniejszyła się wraz z pojawieniem się, a aromat stał się dżemowy i waniliowy. Zmniejszyła się również pikantność, a smak stał się słodszy. Oprócz fig smakowało jak śliwki. Wino dobrze komponowało się z risotto, podobnie jak stek. Wino natomiast nie pasowało do truskawek na deser. Zdecydowanie wino do jedzenia. Naprawdę dobre Primitivo.
Wizytówka dobrego Primitivo di Manduria
Ma intensywny rubinowy kolor z fioletowymi refleksami. Zapach jest szeroki i złożony, zawiera aromaty suszonych śliwek i wiśni oraz przyprawy rozmarynu i nuty wanilii. Smak jest treściwy, miękki i harmonijny, przyjemny i łatwy do picia.
2024-11-24
Dionysos Primitivo di Manduria Riserva
W aromacie wina początkowo ujawnia się alkohol (15%), potem skóra, śliwka i ciemne jagody. Smak jest bogaty, z taninami i dojrzałymi jagodami. Pojawienie się zmiękcza wino, alkohol znika z aromatu i zostaje zastąpiony wanilią i przyprawami. Smak również staje się łagodniejszy. Garbniki nie uderzają już tak szybko, ale później, a w smaku najpierw pojawiają się dżemowe jagody, odrobina czekolady i pieprzu. Smaczne i treściwe Primitivo świetnie komponuje się ze słonym i tłustym risotto, a także marmurkowym stekiem wołowym. To nie jest wino do picia, ale wymaga jedzenia. Wina apulijskie są ostatnio moimi ulubionymi i to również. Wino posiada ocenę ++.