Domo Passiamo Primitivo
Rozwiń opis...Kraj: Włochy
Region: Apulia ( Puglia)
Apelacja: IGT Puglia
Typ: Dr Red Primitivo
Pojemność: 0,75l
Alkohol: 14 % BK6
Nota degustacyjna:
Wino delikatnie wytrawne z nutą słodyczy. Wino poddawane specjalnej fermentacji poprzez dodanie później zbieranych podsuszonych gron. Poprawia to kolor oraz podnosi bogactwo aromatów. Nos z przewodnią nutą jeżyny, suszonej śliwki, wiśni, czereśni oraz ciemnej czekolady. Znakomita równowaga między łagodnymi taninami a kwasowością z przyjemną słodyczą z podsuszanych winogron. Wino w limitowanej edycji. Sugestie kulinarne: polecane do dojrzałych twardych serów, pieczeni wieprzowej, wołowych steków i dziczyzny.
Notatki Sommelier Bachus Wina
Primitivo to stara odmiana winorośli uprawiana w Apulii; jej winogrona dojrzewają bardzo wcześnie w porównaniu z innymi odmianami. Ciekawą osobliwością Primitivo jest to, że zaledwie 20 dni po zbiorze odmiana ta jest w stanie dać dobrą drugą produkcję. Tradycyjnie owoce tego „drugiego zbioru” są używane, aby dodać świeżości temu mocnemu winu, poprawiając świeżość moszczów uzyskanych z pierwszego zbioru. Pewnego roku młody winiarz Nicola Leo postanowił wykorzystać silne światło słoneczne Salento, aby wyprodukować inne wino Primitivo, z wyraźnymi smakami dojrzałych owoców, ale bez bycia słodkim winem. Przeprowadzono precyzyjną kontrolę dojrzewania winogron i zawartości cukru, a doskonałe wyniki uzyskano dzięki technice więdnięcia przed zbiorem, która skoncentrowała wszystkie stałe składniki winogron, wzmacniając aromaty i smaki wina. Ta konkretna technika, możliwa do zastosowania tylko w regionach o doskonałym klimacie, takich jak Salento, daje śmiałe i strukturalne wina, z profilem przejrzałych owoców, jednak bez przytłaczającej słodyczy.
Primitivo wino czerwone o owocowym, słodkim, zrównoważonym i pełnym smaku. Czarno-czerwony z delikatnymi fioletowymi refleksami. Bukiet średnio-mocny, dość złożony. W niewielkim stopniu dominują owoce pestkowe (śliwki, mirabelki) i jagody (jeżyny, truskawki), a na dalszym miejscu znajdują się owoce suszone (śliwki, rodzynki). Intensywny aromat owoców uzupełniają lekkie nuty ziołowe (siano/słoma), aromaty palone (kawa, tytoń) i nuty korzenne (lukrecja). W smaku wino ma słodki smak. Struktura jest bardzo miękka, średniopełna i harmonijna. Imponującą gamę aromatów podkreśla dodatkowo wanilia w dominującym finiszu. Finisz średnio-długi.
Apulia, położona w południowych Włoszech, jest jednym z najbardziej produktywnych regionów uprawy winorośli w kraju. Śródziemnomorski klimat i wapienne podłoże z warstwami bogatymi w tlenek żelaza powyżej, stwarzają idealne warunki do uprawy winorośli. W gorącym lecie winogrona dojrzewają idealnie, a wina stają się głębokie, ciemne, ziemiste i pełne. W przeciwieństwie do innych regionów południowych, nie ma tu prawie gór; krajobraz składa się głównie z płaskowyżów i równin. Region winiarski o ogromnym potencjale – możliwości rodzimych szczepów winorośli są dalekie od wyczerpania. Już dziś Apulia oferuje wina najwyższej jakości, o dużej intensywności i pełni.
Winiarnia Primitivo znajduje się w sercu Salento w Guagnano. Stary i zacny biznes przeszedł renowację w 2003 roku, kiedy projekt „Vinosia” został założony przez braci Mario i Luciano Ercolino, byłych współwłaścicieli Feudi di San Gregorio, i jest obecnie zarządzany profesjonalnie z nową energią. Mario Ercolino jest odpowiedzialnym enologiem. Miał już legendarną reputację, gdyż był w pewnym stopniu odpowiedzialny za wspaniałe wówczas wina Feudi di San Gregorio. Otoczona śródziemnomorskim klimatem Morza Adriatyckiego na północy i Morza Jońskiego na południu, rodzime szczepy winorośli Primitivo i Negroamaro rozwijają się tutaj, w Apulii, w najlepszych warunkach. Ekologiczna praca małych winiarzy przy winnicach, współpracujących z braćmi, jest nieodłącznym elementem kariery enologa i założyciela. Termiczne wiatry w południowych Włoszech mają niezwykle korzystny wpływ na wzrost tutejszych odmian winorośli, dzięki czemu powstają wina o doskonałej strukturze. Obecnie nie znam żadnych porównywalnych modeli Negroamaro i Primitivo we Włoszech w tym segmencie cenowym.
2025-02-25
Dobre wino pij powoli
Aromat wina jest wyrazisty i złożony, ujawniając głębokie tony dojrzałych, czerwonych owoców i jagód, takich jak soczyste wiśnie, dojrzałe śliwki i aromatyczny dereń, okraszone subtelnymi nutami czekolady, wanilii i kakaowca. Jeśli chodzi o propozycje kulinarne, ten wspaniały napój doskonale komponuje się z soczystym czerwonym mięsem, delikatnie grillowanymi potrawami, dziczyzną oraz różnorodnymi odmianami serów.