Domodo Primitivo Cantine San Marzano
Wino Domodo Primitivo Cantine San Marzano
Największy wybór wina z 7000 gatunków
Tylko produkty w dobrych cenach
Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.
Domodo Primitivo Puglia IGP Cantine San Marzano
Kraj: Włochy
Region: Apulia (Puglia)
Producent: Cantine San Marzano
Typ: Red Dry Primitivo czerwone
Pojemność: 0,75l
Kolor ciemnej czerwieni. Aromaty czarnych i czerwonych owoców – śliwek, jagód, czarnej porzeczki, wiśni. Na podniebieniu miękkie, przyjemne, owocowe, dobrze zbudowane. Sugestie kulinarne: Kuchnia śródziemnomorska, pizza, makarony.
Notatki Sommelier Bachus Wina
Za pomocą rubinowego Domodo San Marzano tłoczy czerwone wino dla miłośników Primitivo poszukujących „beztroskiego” napoju: jako dość lekki przedstawiciel odmiany winorośli, jego bukiet ma jednak pełne aromaty ciemnoczerwonych jagód, śliwek i wiśni typowych dla odmiany winogron, z nutą ziół i przypraw. Bardzo przystępne, zrównoważone i proste na podniebieniu z umiarkowaną zawartością alkoholu. Nieskomplikowana przyjemność picia, zarówno jako solista, jak i przy antipasti czy lekkich daniach z makaronu.
Cantine San Marzano , znana niegdyś pod nazwą Feudi di San Marzano, od dawna cieszy się doskonałą reputacją jako niezawodne źródło dobrych włoskich win. Spółdzielnia jest ważnym czynnikiem gospodarczym w skądinąd niezamożnym regionie Apulii . Od rozstania z Farnese po latach współpracy wiał nowy wiatr: świeżość i owocowość białych win oraz owocowość i ciepło win czerwonych przekonują pod względem jakości i cen. Wina czerwone zawsze wykazują odpowiednią strukturę tanin przy wszystkich stężeniach i są bardzo zrównoważone.
Przetwarzane odmiany winorośli są w większości autochtoniczne, na przykład Fiano lub Verdeca jako odmiany białe, Malvasia Nera, Primitivo i Negroamaro jako odmiany czerwone. Gleby wokół Tarentu są wyjątkowe: ubogie w składniki odżywcze, głównie skały wapienne z niewielką ilością próchnicy, co przyczynia się do naturalnego zmniejszenia plonów. Dzięki intensywnemu promieniowaniu słonecznemu i częstemu Scirocco praktycznie nie występuje atak owadów ani grzybów. Eliminuje to konieczność stosowania środków chemicznych i gwarantuje - bez certyfikatu - ekologiczną uprawę winogron. Szczególnie cenne są duże zapasy winorośli Primitivo w wieku od 60 do 70 lat, które dają bardzo niskie plony i zapewniają winogrona dla uznanych win jak Primitivo Sessantanni i Anniversario 62 .
2024-01-06
Primitivo Cantine San Marzano
Żywa rubinowa czerwień. Otwiera się nutami fiołków i róż, lauru, mirtu, tymianku i małych marynowanych wiśni. Smak jest soczysty, świeży i pikantny z długimi nutami owocowymi i gęstymi, dobrze zintegrowanymi taninami.