Donatella Cinelli Colombini Brunello di Montalcino
Wino Donatella Cinelli Colombini Brunello di Montalcino
Największy wybór wina z 7000 gatunków
Tylko produkty w dobrych cenach
Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.
Donatella Cinelli Colombini Brunello di Montalcino
Kraj: Włochy
Region: Toskania
Apelacja: DOCG Brunello di Montalcino
Producent: Donatella Cinelli Colombini
Szczepy: 100% Sangiovese
Kolor: czerwone
Rodzaj: wytrawne
Pojemność: 0,75l
Alkohol: 14,5 %
Certyfikaty: wino ekologiczne
Brunello jest produkowane w Montalcino, najlepszym miejscu na świecie do uprawy odmiany Sangiovese. Winogrono uprawiane w Montalcino od setek, a może nawet tysięcy lat. Dzięki klimatowi i glebie nabrała specyficznych cech: daje niski plon winogron, z małymi gronami i małymi jagodami. Z tego powodu możliwe jest stworzenie w Montalcino wspaniałego czerwonego wina nadającego się do długiego leżakowania, takiego jak Brunello, używając tylko jednej odmiany: Sangiovese. Brunello to włoskie wino, które najdłużej pozostaje w piwnicy; trafia do sprzedaży cztery i pół roku po zbiorach, z czego co najmniej dwie muszą znajdować się w dębowych beczkach.
Nota degustacyjna:
Donatella Cinelli Colombini Brunello di Montalcino prezentuje głęboką rubinową czerwień. Nos uwydatnia złożone aromaty dojrzałych czerwonych owoców, jagód, kwiatów fiołków i lawendy oraz przypraw i lukrecji. Na podniebieniu bardzo eleganckie usta uwodzą aksamitnym dotykiem, delikatnymi taninami oraz idealną równowagą pomiędzy świeżością, strukturą i zasoleniem.
Sugestie kulinarne: czerwone mięsa, pieczeń, dziczyzna, dojrzałe sery.
Winifikacja:
Fattoria del Colle Rosso di Montalcino to wino produkowane z winogron uprawianych ekologicznie, ręczny zbiór. Do produkcji Brunello i Rosso di Montalcino używa się lokalnych, rodzimych drożdży: drożdży Tusco, które są typowe dla regionu. Winogrona fermentują w termoregulowanych, zwężających się kadziach ze stali nierdzewnej z wbijaniem korka w celu winifikacji bez pompy. Po dziesięciu dniach fermentacji wino rozpoczyna okres maceracji, który trwa zazwyczaj od 10 do 15 dni. Po oddzieleniu wina od osadu, wino zaczyna się starzeć w dębowych beczkach przez okres 30 miesięcy.
Typ Gleby
Gleba jest wczesnoczwartorzędowa, zbudowana z glin i piasków morskich.
Lokalizacja:
Casato Prime Donne to 40-hektarowa posiadłość na północnym zboczu Montalcino. Należy do rodziny Donatelli Cinelli Colombini co najmniej od końca XVI wieku, kiedy jej przodkowie płacili już podatki za uprawiane tu produkty rolne. W ciągu ostatnich trzech pokoleń gospodarstwo było przekazywane z matki na córkę: należało do babci Giuliany Tamanti, a następnie do matki Francesca Colombini i Donatella oddadzą ją córce Violante.
Donatella Cinelli Colombini jest właścicielem tej posiadłości od 1998 roku i przywróciła jej dawną świetność, jak wtedy, gdy jej przodkowie spędzali tu swój miesiąc miodowy. Nadała również temu miejscu szczególne znaczenie, ponieważ jest to pierwsza winiarnia we Włoszech, w której pracują wyłącznie kobiety, będąca wizytówką kobiet pracujących w winie.
Producent: Donatella Cinelli Colombini
Fattoria del Colle w południowym Chianti, XVI-wieczna posiadłość z historią i winnicą z przyszłością. Budynki tworzą małą wioskę, przekształconą w apartamenty wakacyjne, otoczone gajami oliwnymi, winnicami i ogrodami.
Fattoria del Colle, mała wioska w Toskanii, składa się z wiejskiej gospody, restauracji, centrum fitness ze spa, w regionie wciąż cudownie niezmienionym, który oferuje gościom weekendy w Toskanii z doświadczeniem na nowo przeżywając historię.
Znajduje się w regionach produkujących DOC Chianti i Orcia. 336 ha, z czego 17 to winnice i 6 gaje oliwne.
W najpiękniejszej włoskiej wsi, gdzie krajobrazy opowiadają odwieczną historię, Fattoria del Colle jest wciąż nietknięta, zamieszkana i, co jest wyjątkowym przypadkiem w Toskanii, otwarta dla zwiedzających z przewodnikiem. Turyści odkrywają urok starych, szlacheckich domostw, przypominających muzea, w których każde pomieszczenie ma do opowiedzenia historię zakochanych i tradycję.
Zabytkowa piwnica znajduje się w podziemiach domu wybudowanego w 1592 roku przez Socinich, przodków Donatelli Cinelli Colombini. Obejmuje średniowieczną pustelnię przekształconą obecnie w infernotę Brunello, starożytną zabytkową piwnicę i salę beczkową, w której spoczywają Kopciuszek Doc Orcia oraz Drago i Otto Colombe IGT. W piwnicy produkcyjnej znajdują się stalowe i betonowe kadzie do fermentacji, a poza niedawną rozbudową i renowacją otoczono ją drewnem kortenowym. Wewnątrz znajduje się nowa sala poświęcona doświadczeniom wideo winnicy.
Nagrody i wyróżnienia:
Robert Parker - 94/100 ptk.
Wine Enthusiast - 92/100 ptk.