Donatella Cinelli Colombini Chianti Superiore DOCG
Wino Donatella Cinelli Colombini Chianti Superiore DOCG
Największy wybór wina z 7000 gatunków
Tylko produkty w dobrych cenach
Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.
Donatella Cinelli Colombini Chianti Superiore DOCG
Kraj: Włochy
Region: Toskania
Apelacja: Chianti Superiore DOCG
Producent: Donatella Cinelli Colombini
Szczepy: 90% Sangiovese, 10% Canaiolo Nero
Kolor: czerwone
Rodzaj: wytrawne
Pojemność: 0,75l
Alkohol: 14,5 %
Certyfikaty: wino ekologiczne
Chianti Superiore, jest to nazwa gatunku najwyższej jakości w porównaniu do normalnego Chianti, ponieważ jest produkowana w winnicach o niskich plonach i wyższych wymaganiach jakościowych.
Fattoria del Colle zawsze produkowała Chianti, aż w 1997 roku narodziła się ta wersja Superiore, a Donatella Cinelli Colombini postanowiła to zmienić i postawić na to, wybierając winogrona z lepszych winnic i produkując wino, które jest w stanie opowiedzieć o toskańskiej tradycji. Miała nową etykietę z trzema zaprojektowanymi kielichami, symbolem Trequanda, gdzie znajduje się Fattoria del Colle. Zastosowano kolorową metkę, która nawiązuje do herbów ze średniowiecznych turniejów. W rzeczywistości przodkowie Donatelli zbudowali posiadłość w 1592 roku na ruinach znacznie starszej wieży, która nosi ślady dawnego pożaru. W związku z tym wino to ma długą i być może bogatą historię.
Wyprodukowanych butelek: 20-30 000 w zależności od rocznika
Nota degustacyjna:
Donatella Cinelli Colombini Chianti Superiore DOCG to kupaż staranie wyselekcjonowanych najwyższej klasy gron 90% Sangiovese oraz 10% Canaiolo Nero uprawianych na toskańskich wzgórzach na wysokości 404 metrów nad poziomem morza.
Pełne, intensywne, pachnące, aromaty małych dojrzałych czerwonych owoców, jagód, karczochów, świeżych pomidorów, owoców egzotycznych oraz skórki od pomarańczy i fiołków. Miękki, pełny, intensywny, ciepły i dobrze wyważony.
Sugestie kulinarne: To wino jest bardzo wszechstronne i można je podawać z całym posiłkiem, ale najlepiej komponuje się ze smacznymi daniami mięsnymi i serami,pasuje do kuskusu warzywnego z klopsikami wołowymi, duszonego kurczaka w czerwonym winie lub piersi z gęsi z imbirową czerwoną kapustą i majerankiem.
Winifikacja:
Fattoria del Colle Chianti Superiore to wino produkowane z winogron uprawianych ekologicznie, ręczny zbiór, dbałość o każdą kiść. Fermentacja następuje w dużym drewnie w kontrolowanych temperaturach. Po winifikacji następuje sześciomiesięczne dojrzewanie w dębowych beczkach.
Producent: Donatella Cinelli Colombini -
Fattoria del Colle
Fattoria del Colle w południowym Chianti, XVI-wieczna posiadłość z historią i winnicą z przyszłością. Budynki tworzą małą wioskę, przekształconą w apartamenty wakacyjne, otoczone gajami oliwnymi, winnicami i ogrodami.
Fattoria del Colle, mała wioska w Toskanii, składa się z wiejskiej gospody, restauracji, centrum fitness ze spa, w regionie wciąż cudownie niezmienionym, który oferuje gościom weekendy w Toskanii z doświadczeniem na nowo przeżywając historię.
Znajduje się w regionach produkujących DOC Chianti i Orcia. 336 ha, z czego 17 to winnice i 6 gaje oliwne.
W najpiękniejszej włoskiej wsi, gdzie krajobrazy opowiadają odwieczną historię, Fattoria del Colle jest wciąż nietknięta, zamieszkana i, co jest wyjątkowym przypadkiem w Toskanii, otwarta dla zwiedzających z przewodnikiem. Turyści odkrywają urok starych, szlacheckich domostw, przypominających muzea, w których każde pomieszczenie ma do opowiedzenia historię zakochanych i tradycję.
Zabytkowa piwnica znajduje się w podziemiach domu wybudowanego w 1592 roku przez Socinich, przodków Donatelli Cinelli Colombini. Obejmuje średniowieczną pustelnię przekształconą obecnie w infernotę Brunello, starożytną zabytkową piwnicę i salę beczkową, w której spoczywają Kopciuszek Doc Orcia oraz Drago i Otto Colombe IGT. W piwnicy produkcyjnej znajdują się stalowe i betonowe kadzie do fermentacji, a poza niedawną rozbudową i renowacją otoczono ją drewnem kortenowym. Wewnątrz znajduje się nowa sala poświęcona doświadczeniom wideo winnicy.