Edizione Primitivo Sangiovese Negroamaro
Wino Edizione Primitivo Sangiovese Negroamaro
Największy wybór wina z 7000 gatunków
Tylko produkty w dobrych cenach
Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.
Edizione Primitivo Sangiovese Negroamaro
Kraj: Włochy
Regiony: Puglia, Abruzja
Producent: Fantini Farnese
Szczepy: Primitivo, Sangiovese, Negroamaro,
Malvasia Nera, Montepulciano
Pojemność: 0,75l
Alkohol: 14%
Barwa wina Edizione z Abruzji jest ciemno czerwona z granatowymi obwódkami na kieliszku. Aromaty złożone i trwałe ujawniające nuty suszonej śliwki, dojrzałej wiśni czekolady przypraw i lukrecji. Doskonała budowa, z trwałymi taninami nasyconymi ciemnymi owocami. W ustach miłe uczucie gładkości i harmonii pomiędzy owocami a nutami przypraw, z trwałym finiszem. Wino Edizione vintage jest gotowe do picia. Maceracja i fermentacja odbywają się przez 25 dni, następnie wino dojrzewa w barriques przez okres 13 miesięcy. Polecane do dań z czerwonego mięsa, dziczyzny w sosach oraz jako aperitif.
Notatki Sommelier Bachus Wina
Wino ma głęboki rubinowy kolor z intensywnymi aromatami jeżyny i wiśni wzbogaconymi aromatycznymi ziołami, cynamonem, kakao, lukrecją i ciekawą nutą mineralną. Podniebienie ujawnia zrównoważoną strukturę o podwyższonej, eleganckiej świeżości. Miękkie, aksamitne taniny zapewniają długie owocowe wykończenie.
Wina Farnese do grupy należy między innymi Gran Sasso, Vesevo, Zabù, Vigneti del Salento, Vigneti del Vulture, Cantina Di Diomede i Tufarello, ale to ich flagowa wytwórnia win. Alberto Antonini nadzoruje produkcję, zapewniając, że wina te oferują doskonałą jakość, różnorodny charakter i wartość. Ich eleganckie i efektowne opakowanie wyróżnia je na półce lub stole. Winogrona do Cinque Autoctoni są uprawiane w miejscowościach Colonnella, Ortona, Sava i San Marzano. Winogrona Montepulciano i Sangiovese pochodzą ze wzgórz Abruzji, które znajdują się na wysokości 300 metrów nad poziomem morza. Natomiast pozostałe odmiany, w tym Negroamaro i Malvasia Nera, uprawiane są w południowej Apulii. Z tego powodu wino jest klasyfikowane jako Vino da Tavola. Głęboko zabarwione, intensywne i mocne wino, według twórcy Valentino Sciotti, „prawdziwy smak południowych Włoch” 2013 był trudnym rocznikem w Abruzji. Silne mrozy w kwietniu uszkodziły niektóre winnice. Nawet letnie dni były przerywane okresami szarego nieba i mglistych deszczy, które trwały do żniw. Plony były mniej ważne i mniej ważne. Winogrona wyciskano i destemowano przed maceracją i fermentacją, która trwała 25 dni. Fermentacja malolaktyczna odbyła się w nowych dębowych beczkach, z których 60% stanowili Amerykanie, a pozostałe Francuskie. Wino pozostało w dębie przez 13 miesięcy. Odmiany są osobno dojrzewane przed zmieszaniem bogatego i mocnego, ale wybitnie dobrego wina.
2022-08-07
Wino wysokiej klasy.
Pycha naprawdę dobre wino.