Elena Walch Beyond The Clouds Alto Adige
Wino Elena Walch Beyond The Clouds Alto Adige
Największy wybór wina z 7000 gatunków
Tylko produkty w dobrych cenach
Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.
Elena Walch Beyond The Clouds DOC
Kraj: Włochy
Region: Alto Adige
Apelacja: DOC Alto Adige
Producent: Elena Walch
Typ: Dry White Chardonnay
Pojemność: 0,75l cre1
Alkohol: 13,5%
„Beyond the Clouds” to mityczne wino, które narodziło się dzięki pomysłowości i eklektyzmowi Eleny Walch. Jest to w rzeczywistości znakomity kieliszek białych winogron z najlepszych działek piwnicy, wyselekcjonowanych i wyrafinowanych w barrique, aby stworzyć idealną harmonię między aromatyczną intensywnością i złożonością smaku. Alto Adige Bianco DOC Eleny Walch „Beyond the Clouds” jest winem „totalnym”, na które nie można pozostać obojętnym, takim jak jego siła, intensywność, osobowość.”
Wino Eleny Walch Beyond the Clouds urzeka wspaniałym, intensywnym żółtym odcieniem. W nosie złożona gra aromatów kwiatów i egzotycznych owoców, które niespodziewanie ewoluują w szerokie spektrum zapachów w szkle (szczególnie wraz ze wzrostem temperatury w szkle). Kolorowa gra owocowa kontynuowana jest na podniebieniu, z dodaną pełnią i gęstością, graną delikatnymi tonami waniliowymi. Elena Walch Beyond the Clouds to wino z ładnie wbudowaną nutą drewna, uzupełnione delikatną świeżością i długim finiszem.
Część wina dojrzewa przez 10 miesięcy w beczkach dębowych a później jako finalny produkt przez 6 miesięcy w butelkach. Potencjał dojrzewania do 15 lat.
Elena Walch, od 150 lat odnosząca sukcesy od kilku pokoleń, jest znana we Włoszech i na całym świecie za wkład w przewodzenie rewolucji jakości w Południowym Tyrolu. Filozofia firmy Julii i Karoline, córek Eleny, jest ściśle związana z terroir, wina muszą być wyjątkowym i niepowtarzalnym wyrazem gleby, klimatu i pracy wykonanej w winnicy. Należy szanować winnicę, ponieważ jakość rodzi się w winnicy na ścieżce zrównoważonego rozwoju, którą odziedziczą przyszłe pokolenia. Sposób działania zgodnie z kryteriami uważnymi dla ekosystemu wymaga wymagającego procesu uczenia się i rozwoju. Ostatecznym celem jest stać się wytwórnią win, która przyczynia się do ochrony środowiska, goniąc za ciągłym dążeniem do poprawy, czego dowodem jest rozbudowa podziemnej piwnicy fermentacyjnej w 2015 r., Dziś przodującej w dziedzinie technologii. Przenośnik taśmowy gwarantuje ruch, który nie obciąża winogron, które pozostają całe aż do kadzi do produkcji wina, co znacznie podnosi jakość, zwłaszcza win czerwonych. Dwie działki, Vigna Castel Ringberg w Caldaro i Vigna Kastelaz w Tramin są dumą rodziny Walch. Winnice Vigna Castel Rinberg nad brzegiem jeziora Caldaro znajdują się na wysokości 300–400 metrów, zakorzenione w glebach bogatych w kamień Adige, osady morenowe i wapień. Dają nam Pinot Grigio, Chardonnay, Sauvignon, winogrona Riesling, Cabernet Sauvignon i Lagrein, z których wydobywane są pachnące i długowieczne wina. Vigna Kastelaz to wzgórze pochodzenia polodowcowego, gleba składa się z wapiennych kamyków, które osiadły przez tysiąclecia i zostały pokryte warstwami granitu i porfiru podczas epoki geologicznej, w której wina Gewürztraminer i Merlot zawierają nuty mineralne i zestaw typowy zmysłowy. Bogactwo gleb, różnorodność biologiczna, wrażliwość na środowisko, które nas gości, a także innowacje to główne cechy, dzięki którym Elena Walch jest latarnią upraw winorośli w Południowym Tyrolu. gleba składa się z wapiennych kamyków, które osiadły przez tysiąclecia i zostały pokryte warstwami granitu i porfiru podczas epoki geologicznej, wlewając nuty mineralne i typowy zestaw sensoryczny do win Gewürztraminer i Merlot. Bogactwo gleb, różnorodność biologiczna, wrażliwość na środowisko, które nas gości, a także innowacje to główne cechy, dzięki którym Elena Walch jest latarnią upraw winorośli w Południowym Tyrolu. gleba składa się z wapiennych kamyków, które osiadły przez tysiąclecia i zostały pokryte warstwami granitu i porfiru podczas epoki geologicznej, wlewając nuty mineralne i typowy zestaw sensoryczny do win Gewürztraminer i Merlot. Bogactwo gleb, różnorodność biologiczna, wrażliwość na środowisko, które nas gości, a także innowacje to główne cechy, dzięki którym Elena Walch jest latarnią upraw winorośli w Południowym Tyrolu.
Nagrody i wyróżnienia:
95/100 ptk. - BELViNi.DE
90/100 ptk. – Doctorwine
92/100 ptk. - Gilbert & Gaillard
90/100 ptk. - Wine Enthusiast
93/100 ptk. - Wine Spectator
89/100 ptk. - Vinous Antonio Galloni
91/100 ptk. - Falstaff Magazin
Gold Medal - Mundus Vini
2024-09-21
Elena Walch Beyond The Clouds Alto Adige
Dali mi go w prezencie kilka lat temu, sugerując, żebym poczekał, aż go wypiję, i tak zrobiłem. Ale nie mając piwnicy, próbowałem ją zabezpieczyć przed nagłymi zmianami temperatury i światła i jak to często bywa, zapomniałem o tym. Dziś natknęłam się na nie szukając białego wina do prostego makaronu z łososiem. Pomyślałem, że nazwa jest idealna: „Beyond the Clouds”, nawet jeśli był to piękny dzień, lubię myśleć, że za chmurami zawsze kryje się słońce, nawet w przenośni. W kieliszku ma piękną, jasnozłotą żółć. Jest to mieszanka i nawet jeśli nie pamiętałem winorośli w nosie, od razu rozpoznałem maślaną nutę Chardonnay, po której nastąpił bukiet białych kwiatów, nuty nektarynki i ananasa oraz nuta różowego grejpfruta z odrobiną minerałów notatki. Wypalenie drewna jest ledwo wyczuwalne, dyskretne i eleganckie. W ustach odnajduję wszystko, z przyjemną kwasowością, która w połączeniu z jedzeniem oczyszcza usta, wywołując ślinienie i zachęcając do wzięcia kolejnego łyka. Świetne również samo w sobie. doskonale komponuje się z moim daniem, myślę, że dobrze komponuje się również z białymi mięsami, serami świeżymi lub średnio dojrzewającymi. To wino o ogromnym potencjale.