Enoitalia Terre del Vulcano Aglianico
Wino Enoitalia Terre del Vulcano Aglianico
Największy wybór wina z 7000 gatunków
Tylko produkty w dobrych cenach
Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.
Enoitalia Terre del Vulcano Aglianico
Kraj: Włochy
Region: Basilikata
Apelacja: DOC Aglianico del Vulture
Producent: Enoitalia
Typ: Red Dry - Aglianico
Pojemność: 0,75l cre1
Alkohol: 14,5%
Wino wytwarzane z autochtonicznych winogron aglianico uprawianych na powulkanicznych glebach. Wino prezentuje głęboką rubinowo fioletową barwę z aromatami jeżyn, dżemu z borówek, nutą skóry oraz dębu. Na podniebieniu wyczuwamy nuty jeżyn, czerwoną porzeczkę, z akcentami róży, orzecha, sosny oraz akcentami dymu. Sugestie kulinarne: czerwone mięsa, wołowina, dziczyzna.
Notatki Sommelier Bachus Wina
Terre del Vulcanico to rubinowo-fioletowe wino, które powstało z autochtonicznej odmiany winogron anglianico w regionie Basilicata o charakterystycznym śródziemnomorskim mikroklimacie. W kieliszku widocznie zarysowana struktura. Wyraziste aromaty jeżyn i dżemu z borówek, skóry oraz dębu. Podniebienie to ciekawa mieszanka jeżyny i czerwonej porzeczki, z nutami róży, orzecha, sosny i dymu. Rekomendowane do wołowiny i dziczyzny.
Nowoczesny styl Aglianico, który celebruje mocny charakter winogron, a nie próbuje go ujarzmić, ugruntował pozycję Bazylikaty na mapie. Bazylikata mały południowy region nadal jest zdecydowanie na uboczu. Bazylikata tworzy kostkę Półwyspu Apenińskiego, pomiędzy wybrzeżami Adriatyku, Morza Jońskiego i Morza Tyrreńskiego, prawie 1000 km od Mediolanu i 350 km od Rzymu. Większość Włochów z północy miałaby trudności z umiejscowieniem tego miejsca pod względem geograficznym, ale dla każdego, kto interesuje się winem, Bazylikata to miejsce, o którym na pewno warto wiedzieć. Uprawia tylko jedną odmianę i ma tylko jeden DOC, ale szereg niezwykłych nowości, które pojawiły się w ciągu ostatnich trzech lat, kwalifikuje Bazylikatę jako jeden z najszybciej rozwijających się i najbardziej ekscytujących regionów całych Włoch.
Wino, które umieściło Bazylikę na mapie, to mocna czerwień o nazwie Aglianico del Vulture. Aglianico to nazwa odmiany, Vulture to wygasły wulkan na północy regionu. Historyczne obszary uprawy znajdują się na stromym wschodnim zboczu Mount Vulture wokół wiosek Barile, Rionero i Ripacandida, na wysokościach od około 350 m do znacznie ponad 500 m nad poziomem morza. Stąd strefa DOC rozciąga się na południe i wschód, obejmując winiarskie miasta Lavello, Venosa i Genzano. Najnowsze nasadzenia skupiły się na tym płaskowyżu, który jest łatwiejszy w uprawie niż zbocza pod wulkanem i który obecnie odpowiada za lwią część produkcji. Sęp ma typowy klimat wysokich Apeninów. Zimy są surowe, wiosna może się spóźniać, lata są gorące i suche, a jesień jest nieprzewidywalna. Może się to wydawać mało obiecujący klimat do uprawy winorośli, ale na przestrzeni wieków Aglianico doskonale się przystosowało.
Odmiana została prawdopodobnie sprowadzona do Bazyliki z kolonii założonych na południowo-wschodnim wybrzeżu Włoch przez Greków w VI wieku p.n.e., przy czym ogólnie przyjęta teoria głosi, że nazwa Aglianico jest zniekształconą formą słowa Ellenico, czyli greckiego.