Epicuro Roma DOC Rosso
Wino Epicuro Roma DOC Rosso
Największy wybór wina z 7000 gatunków
Tylko produkty w dobrych cenach
Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.
Epicuro Roma DOC Rosso
Kraj: Włochy
Region: Roma
Apelacja: DOC Roma
Producent: Femar Vini
Szczepy: Montepulciano, Syrah, Cesanese
Rodzaj: czerwone wytrawne
Pojemność: 0,75l
Alkohol: 13,5 %
„Epicuro reprezentuje czołową markę Femar Vini i jest bijącym sercem kolekcji Felice Mergè. Grupuje wiele win o różnych nominałach, pochodzących z różnych regionów i oferuje szeroką gamę w doskonałej cenie; czynniki te sprzyjały jej pozycjonowaniu w niektórych z największych i najważniejszych struktur dystrybucji żywności i wina w Europie i na świecie.”
Nota degustacyjna:
Epicuro Roma DOC Rosso to czerwone wytrawne wino powstałe w wyniku kupażu gron Montepulciano, Syrah oraz Cesanese uprawianych w regionie Roma. Wino odznacza się głębokim rubinowym odcieniem. Dzięki szczególnemu terroir wulkanicznej gleby nadaje winu wyjątkową finezję: aromaty dojrzałych czerwonych owoców, wiśni amarena, śliwek, jeżyn, runa leśnego, kakao, pieprzu, ziół oraz fiołków połączone z nutami balsamicznymi. Całość dopełniają nuty kokosa i wanilii Skoncentrowane aromaty i dojrzałe taniny sprawiają, że jest to przyjemność. Sugestie kulinarne: Dobrze komponuje się z szynką, risotto, jagnięciną i średnio dojrzałym serem, aperitif.
Winifikacja : Winogrona Montepulciano, Syrah, Cesanese są poddawane winifikacji w nowoczesny sposób. Najpierw są lekko posiniaczone, następnie namaczane i delikatnie prasowane, a następnie dojrzewają w zbiornikach ze stali nierdzewnej i kilka miesięcy w dębowych beczkach.
Obszar: Winogrona pochodzą nie z południowych Włoch, ale z winnic obszaru DOC Roma w Lacjum. Zaliczane są winogrona odmiany Montepulciano, Syrah i Cesanese, zbierane z plonem około 90 centów/ha. Winorośl ciągnie się na ostrogich sznurkach.
Typ gleby: Gleby to gleby wulkaniczne bogate w minerały i materię organiczną.
Producent: Femar Vini
„Wszystko zaczęło się w latach dwudziestych XX wieku, kiedy Manlio Mergè rozpoczął produkcję i handel winem i olejem luzem. Swoją pasję do ziemi przekazał swojemu synowi Armando, który w latach siedemdziesiątych postanowił rozszerzyć rodzinny biznes osiedlając się na terenach Frascati, Monte Porzio Catone i Agro Romano. W ciągu kilku lat, dzięki jakości produktów, zaangażowanie Armando zostało nagrodzone osiągnięciem znaczącej pozycji na scenie winiarskiej Castelli Romani, po czym pałeczkę przekazał jego syn Felice, który w 1995 roku, po głębokim przejściu obserwował i badał najciekawsze krajowe i międzynarodowe winnice, przekształcił rodzinne gospodarstwo w Femar Vini. Firma może liczyć na winogrona pochodzące z winnic należących do firmy oraz na winogrona i wina nadane przez firmy zrzeszone, które zapewniają dywersyfikację asortymentu. Kompetencje Felice, jego duch eksperymentowania, zapał i miłość do ziemi, w której dorastał i którą widział, jak się rozwija, prowadzą firmę do coraz wyższych poziomów produkcji i jakości, a dziś Femar reprezentuje jednocześnie zaradność i pomysłowość Felice Pasja Armando: nazwa jest w rzeczywistości akronimem Felice Mergè Armando i doskonale uosabia ducha trzeciej generacji Mergè oddanej innowacjom, ale niezwykle szanującej terytorium i tradycję.”