Epicuro Susumaniello Femar Vini
Wino Epicuro Susumaniello Femar Vini
Największy wybór wina z 7000 gatunków
Tylko produkty w dobrych cenach
Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.
Epicuro Susumaniello
Kraj: Włochy
Region: Apulia
Apelacja: IGP Puglia
Producent: Femar Vini
Szczepy: Susumaniello
Rodzaj: czerwone wytrawne
Pojemność: 0,75l
Alkohol: 14 %
„Epicuro reprezentuje czołową markę Femar Vini i jest bijącym sercem kolekcji Felice Mergè. Grupuje wiele win o różnych nominałach, pochodzących z różnych regionów i oferuje szeroką gamę w doskonałej cenie; czynniki te sprzyjały jej pozycjonowaniu w niektórych z największych i najważniejszych struktur dystrybucji żywności i wina w Europie i na świecie.”
Nota degustacyjna: Epicuro Susumaniello to czerwone wytrawne wino powstałe z odmiany winorośli Susumaniello prawdopodobnie pochodzi z Dalmacji, ale dziś występuje głównie w Apulii i jest absolutną rzadkością w światowej uprawie winorośli. Wino prezętuje ciemny fioletowo rubinowy odcień z aromatami jagód, śliwek, wiśni, tytoniu, kakao, pieprzu, tymianku, oregano, róż i fiołków. Na podniebieniu mięsisty, soczysty, gęsty owocowy, ziołowy, bardzo aksamitny, słodki rdzeń.
Winifikacja: Winogrona Susumaniello są poddawane winifikacji w nowoczesny sposób. Najpierw są lekko posiniaczone, następnie namaczane i delikatnie prasowane, a następnie dojrzewają w zbiornikach ze stali nierdzewnej i dębowych beczkach.
Producent: Femar Vini „Wszystko zaczęło się w latach dwudziestych XX wieku, kiedy Manlio Mergè rozpoczął produkcję i handel winem i olejem luzem. Swoją pasję do ziemi przekazał swojemu synowi Armando, który w latach siedemdziesiątych postanowił rozszerzyć rodzinny biznes osiedlając się na terenach Frascati, Monte Porzio Catone i Agro Romano. W ciągu kilku lat, dzięki jakości produktów, zaangażowanie Armando zostało nagrodzone osiągnięciem znaczącej pozycji na scenie winiarskiej Castelli Romani, po czym pałeczkę przekazał jego syn Felice, który w 1995 roku, po głębokim przejściu obserwował i badał najciekawsze krajowe i międzynarodowe winnice, przekształcił rodzinne gospodarstwo w Femar Vini. Firma może liczyć na winogrona pochodzące z winnic należących do firmy oraz na winogrona i wina nadane przez firmy zrzeszone, które zapewniają dywersyfikację asortymentu. Kompetencje Felice, jego duch eksperymentowania, zapał i miłość do ziemi, w której dorastał i którą widział, jak się rozwija, prowadzą firmę do coraz wyższych poziomów produkcji i jakości, a dziś Femar reprezentuje jednocześnie zaradność i pomysłowość Felice Pasja Armando: nazwa jest w rzeczywistości akronimem Felice Mergè Armando i doskonale uosabia ducha trzeciej generacji Mergè oddanej innowacjom, ale niezwykle szanującej terytorium i tradycję.”
Susumaniello to stare czerwone wino gronowe uprawiane w prowincji Brindisi w południowo-włoskim regionie Puglia, znanym również jako Apulia. Nie była to szczególnie popularna odmiana winorośli i nie była zbyt często używana, ale od 2003 r. – kiedy Susumaniello została dodana do listy zatwierdzonych odmian w Apulii – poczyniła niewielkie postępy. Susumaniello jest najczęściej używane jako winogrono do mieszania w produkcji win czerwonych i różowych razem z Negroamaro i jest częścią winogron w winach Brindisi Rosso i Brindisi Rosato. To winogrono, które potrzebuje dużo ciepła. Włoskie badanie DNA opublikowane w 2008 roku pokazuje, że Susumaniello ma bliskie pokrewieństwo genetyczne z Sangiovese z jednej strony i dziesięcioma innymi włoskimi odmianami winorośli z drugiej. Jest zatem prawdopodobne, że Susumaniello jest krzyżówką Sangiovese z inną – do tej pory niezidentyfikowaną – odmianą winorośli.
Epicuro Susumaniello Femar Vini - Opinie klientów
Epicuro Susumaniello
Femar Vini Epicuro Susumaniello Puglia to pierwszorzędne czerwone wino. Oferuje cudownie gęsty, bogaty ciemnoczerwony kolor. Nos tego czerwonego wina z Apulii uwodzi nutami jeżyn, czarnej porzeczki, jagód i morwy. Jeśli prześledzimy aromaty dalej, dodamy wanilię, czarną herbatę i przyprawę do piernika.
2024-02-12
Femar Vini Epicuro Susumaniello 2021
Wino do pizza doskonale się dopasuje. Do degustacji bez potrawy jak najbardziej. Wino pełne, harmonijne, miękkie i intensywne, z okrągłymi taninami, aromatami dojrzałych owoców, ciemnych jagód, wanilii, przypraw i świeżym finiszem. W aromacie wina widać dojrzałe czerwone jagody, jagody, owoce cytrusowe, piękne kwiaty i pikantne nuty.