Farina Custoza Veneto
Wino Farina Custoza Veneto
Największy wybór wina z 7000 gatunków
Tylko produkty w dobrych cenach
Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.
Farina Custoza
Kraj: Włochy
Region: Wenecja Euganejska
Apelacja: DOC Custoza
Producent: Farina
Typ: białe, wytrawne
Poj. 0,75l
Otrzymywana z heterogenicznej mieszanki aromatycznych winogron pochodzących z winorośli wzgórz morenowych Veronese na południowy wschód od jeziora Garda, Custoza oferuje harmonijne połączenie aromatów i smaków. Wino eklektyczne, młode i nowoczesne, pasujące na wiele okazji. Kolor jasnożółty, słomkowy. W nosie kwiatowo-owocowe, z nutami banana, czarnego bzu i głogu, które następnie dojrzewają w śliwki, jabłka reniferowe i ananasa. Na podniebieniu delikatne, harmonijne i żywe.
Wino należy podawać na zimno, co nie tylko orzeźwia w ciepły dzień, ale także podkreśla jego walory smakowe. Stwierdziliśmy, że ta mieszanka jest pełna, ale nie jest zbyt gęsta ani mdląca słodka. Jest zrównoważony wyśmienitą mineralizacją i delikatnym aromatem. Nie za słodki, nie za cierpki, nie za rzadki, w sam raz. Jest pyszne od pierwszego łyku do ostatniego. Smak się nie zmienia. Ma także niższą zawartość alkoholu (12,5%). Dla mnie oznacza to nie tylko, że mogę pominąć lek przeciwhistaminowy, ponieważ nie jest dojrzewający w dębie i bez dodatku siarczynów, ale także mogę cieszyć się drugim kieliszkiem. Polecamy to wino jako alternatywę dla słodkiego Chardonnay, rześkiego Pinot Grigio lub dowolnej jasnej róży. Sugestie kulinarne: aperitif, sałatki, przystawki, lekkie dania, ryby.
Notatki Sommelier Bachus Wina
Bianco di Custoza Doc - Remo Farina Winogrona: 40% Garganega, 25% Trebbiano, 15% Fernanda, 20% pomiędzy Malvasia, Riesling italico, Chardonnay i Sauvignon. Słomkowy kolor żółty. Aromat eteryczny, zdecydowanie pikantny, z nutami wiśni, porzeczki i kakao. Świeży, kwiatowy, owocowy i pachnący smak, od czarnego bzu po limonkę, od głogu po dzikie kwiaty. Doskonałe do przystawek, lekkich dań i ryb.
Historia zaczęła się w trattorii w latach 30. XX wieku . Gospodarzami byli Stefano i jego żona Giovanna, którzy serwowali pyszne posiłki, ale oczywiście nie zabrakło też win! Kiedy Stefano zdał sobie sprawę, że winiarstwo interesuje go znacznie bardziej niż jedzenie, postanowił podjąć wyzwanie stworzenia pełnoprawnej winnicy . Zajęło to trochę czasu, ale ostatecznie zostało otwarte w 1939 roku , pomimo wojennych wiatrów w powietrzu. Z bezgraniczną determinacją realizował swoją pasję do wina, niezrażony wydarzeniami na świecie. W 1941 roku Stephen i Giovanna przenieśli się do Erby , która stała się centrum życia jego rodziny i tych, którzy podążają jego śladami. Mieszkali tam Bruno, Giancarlo i Gino – ich dzieci, z żonami, a później z własnym potomstwem. STEFANO FARINA była i jest prawdziwą włoską rodziną: wiemy, że kluczem do sukcesu jest dzielenie się . Nie można mieć dobrego wina bez dobrej uprawy winorośli. Z biegiem lat Stefano przekazywał swoją pasję do wina swojemu drugiemu synowi, Giancarlo. Zainspirowany Giancarlo udał się do Alby, aby studiować enologię . To była najbardziej naturalna decyzja: prawdziwa podsycana pasją ojca, ale była to także coś, co go osobiście poruszyło, jego powołanie w życiu. Kończąc studia wiedział, że samo butelkowanie i sprzedawanie cudzych win nie zadowoli go: chciał robić własne .
Farina Custoza Veneto - Opinie klientów
Polecane produkty
Tenuta Ulisse Pecorino Terre di Chieti
Lagar de Cervera Albarino Rias Baixas
- Polecane!
- -28,00 zł