Farina Soave Classico White Wine
Wino Farina Soave Classico White Wine
Największy wybór wina z 7000 gatunków
Tylko produkty w dobrych cenach
Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.
Farina Soave Classico
Kraj: Włochy
Region: Soave
Producent: Farina
Apelacja: DOC Soave Classico
Szczepy: Garganega , Trebbiano, Pionot Bianco
Pojemność: 0,75l
Kolor słomkowy z zielonkawymi refleksami, klarowny i przezroczysty. W nosie uwalnia aromaty czarnego bzu i polnych kwiatów, w ustach jest pikantny, owocowy z zielonym jabłkiem, ananasem i złotą śliwką. Sugestie kulinarne: przystawki, dania rybne, dania z białym mięsem, miękkie i tłuste sery.
Notatki Sommelier Bachus Wina
Niewiele osób wie, że wino Soave z Veneto produkowane jest w wulkanicznym regionie winiarskim, takim jak Wezuwiusz w pobliżu Neapolu czy Etna na Sycylii. W rzeczywistości jest to jedyny wulkaniczny obszar uprawy winorośli w całych północnych Włoszech. Strefa rdzenia wulkanicznego o powierzchni 1700 hektarów leży w sercu obszaru uprawy winorośli, pomiędzy tytułowym miastem Soave a gminą Monteforte d'Alpone i jest znana jako apelacja Soave Classico DOC. Jeśli więc na etykiecie wina znajdziesz nazwę Soave Classico, oznacza to, że butelka pochodzi z tej starożytnej wulkanicznej strefy produkcyjnej obejmującej gleby bazaltowe, tufowe i pumeksowe, gdzie można winifikować niezwykle soczyste i mineralno-pikantne wina Soave Classico.
Wokół centralnego obszaru znajduje się większa nazwa pochodzenia Soave DOC, gdzie dominuje znacznie szczuplejszy i owocowo pachnący styl Soave w porównaniu ze strefą klasyczną. Powodem tego są płaskie równiny z wapiennymi glebami, na których uprawia się winorośl. Winnice te powstały w czasach industrializacji wina w związku z rosnącym popytem w latach siedemdziesiątych, kiedy granice klasycznej strefy Soave zostały wysadzone w powietrze na rzecz lukratywnej produkcji masowej. Po tym, jak Soave zostało sprzedane wyłącznie w ilościach hurtowych i stopniowo wypierane przez Pinot Grigio, wielu czołowych winiarzy, takich jak Inama i Suavia , zdecydowało się ponownie skoncentrować na jakości. Od czasu tego radykalnego przemyślenia skupiono się na ciągłej poprawie jakości i zakresie stylistycznym, jaki Soave ma do zaoferowania w dwóch strefach uprawy. Na szczęście dzisiaj liczba winiarzy produkujących naprawdę genialne i wszechstronne wina Soave z 7000 hektarów winorośli jest większa niż kiedykolwiek wcześniej.
Odrodzenie wprowadziło również nowy system jakości, w ramach którego Soave z gleb wapiennych zostało sklasyfikowane jako podstawowa kategoria owocowo-świeżych, a następnie bardziej rygorystycznie regulowane wina wulkaniczne Soave Classico. Najwyższą kategorią jest Soave Superiore DOCG, które może pochodzić z wulkanicznego obszaru Classico, a także z sąsiednich winnic Soave DOC i pobliskiego Colli Scaligeri.
Wszystkie wina Soave powstają w co najmniej 70% z wysokowydajnej Garganegi odmiany winogron, która w naturalny sposób przynosi intensywne aromaty owoców tropikalnych i bardzo przyjemną kwasowość. Jest to jedna z najstarszych odmian winorośli we Włoszech i może być mieszana do trzech win Soave z późno dojrzewającym Trebbiano di Soave (znanym również jako Verdicchio) do 30%, co zapewnia typowy, lekko migdałowy finisz. Ponadto inne odmiany, takie jak Chardonnay i Pinot Blanc, są również dozwolone w mniejszym stopniu.
Pomimo tych samych proporcji winogron, Soave, Soave Classico i Soave Superiore nie mogą być bardziej różne: wulkaniczny Soave Classico prezentuje się ostro, kompleksowo, cytrusowo-owocowo i mineralno-słono, podczas gdy lżejszy styl Soave z gleb wapiennych wydobywa delikatne nuty białe kwiaty, morele i owoce tropikalne. Jeśli lubisz bardziej skoncentrowane i dojrzałe, polecamy Soave Superiore, które ma minimalną zawartość alkoholu 12% i lubi dojrzewać w drewnianych beczkach przez kilka miesięcy. Wreszcie istnieje starożytne białe słodkie wino Recioto di Soave DOCG produkowane z suszonych winogron, które słusznie uważane jest za okręt flagowy zapierającej dech w piersiach pięknej weneckiej apelacji.