Wino FARINA VALPOLICELLA CLASSICO SUPERIORE

146,00 zł
Brutto
999 Przedmioty

Opis

Kolor
Czerwone
Smak
Wytrawne
Ilość

 

Największy wybór wina z 7000 gatunków

 

Tylko produkty w dobrych cenach

  Zdjęcie przedstawia wino w wybranym roczniku.

Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.

Farina Valpolicella Classico Superiore

 

 

Kraj: Włochy

Region: Veneto Valpolicella

Apelacja: DOC Valpolicella Classico

Producent: Farina Veneto

Szczepy: Corvina 45%, Rondinella 25%,

Corvinone 20%, Dindarella 5%, Molinara 5%

Rodzaj: czerwone wytrawne

Pojemność: 0,75l

 

 

Valpolicella to wyśmienite czerwone wino, które przekazuje całą esencję terytorium, z którego pochodzi. Pochodzi z winogron o wyższej zawartości alkoholu i dojrzewa przez co najmniej rok, co pozwala nadać winu masę i strukturę. Na podniebieniu dominują czerwone owoce , dojrzałe maliny oraz słodkie migdały. Sugestie kulinarne:  czerwone mięsa gotowane, pieczone, średnio dojrzałe sery.

 

 

Notatki Sommelier Bachus Wina

 

Valpolicella to obszar o wymiarach 34 x 15 km w zachodniej części Veneto – na wschód od jeziora Garda i na północ od Werony. Valpolicella jest znana z win wytwarzanych w różnych stylach, od lekkich i owocowych Valpolicella DOC po skoncentrowane i pełne Amarone. Wino Valpolicella DOC jest świeże i młodzieńcze, ukazuje czysty smak winogron i terroir. To wino nie musi być leżakowane i jest butelkowane zaraz po zakończeniu fermentacji. Valpolicella Superiore DOC dojrzewa przez co najmniej rok w dębowych beczkach, zbiornikach ze stali nierdzewnej lub betonowych kadziach. Proces starzenia dodaje złożone nuty suszonej żurawiny i wiśni, skóry i czekolady. Valpolicella Ripasso jest wytwarzana metodą „re-pass”. Po fermentacji wina jak zwykle, dodaje się w połowie sfermentowane skórki winogron passito (zwykle z Amarone), aby rozpocząć drugą fermentację. W ten sposób powstaje pełne wino o skoncentrowanych smakach. Amarone oznacza „wielki gorzki” i jest jednym z najlepszych win Włoch. Wykonany jest w specjalnym stylu winiarskim zwanym appasimento. Winogrona są zbierane wcześnie, kiedy są jeszcze pełne ostrej kwasowości i suszone we fruttaio – suszarniach w pomieszczeniach. Gdy winogrona powoli zamieniają się w rodzynki, woda odparowuje, a aromaty stają się bogatsze. Suszone winogrona są następnie fermentowane w celu uzyskania wspaniałego Amarone. Corvina jest głównym winogronem Valpolicella. Każdy winiarz łączy go z innymi dozwolonymi winogronami, aby stworzyć niepowtarzalny domowy styl. Na przykład mogą używać Corvinone, który dzięki grubej skórce dodaje mocy i garbników. Rondinella dodaje złożone smaki tytoniu i przypraw oraz przyciemnia kolor wina. Molinara – nazywana przez miejscowych  „Ua Salà” lub „solonymi winogronami” – ma jasnoczerwony kolor i elegancki smak pikantnych czerwonych jagód. Valpolicella DOC produkuje rocznie około 19 milionów butelek, a Amarone 13,5 miliona. Nasz dogłębny Przewodnik po Amarone i Valpolicella zawiera więcej informacji na temat różnic między wszystkimi winami produkowanymi w tym regionie. Jak smakują wina z Valpolicella? Valpolicella pęka świeżymi smakami truskawek, żurawiny i maliny. W Amarone smak czerwonych owoców jest wzmocniony nutami rodzynek, skóry i czekolady.

 

Remo Farina Valpolicella Classico doskonała przyjemność dla podniebienia! Remo Farina Valpolicella Classico Superiore to jednak kęs. Remo Farina Valpolicella to jasna rubinowa czerwień wenecka. Posiada duży bukiet dojrzałych czerwonych owoców, pieprzu oraz nuty skóry i lukrecji. Podniebienie jest wytrawne i zrównoważone z aksamitnymi taninami. Ma pełne i otulające usta, które jest solidne i pełne wigoru. Remo Farina Valpolicella przyciąga tłumy ze wspaniałym smakiem i zapachem wzmocnionym przez starzenie w beczkach z dębu slavońskiego, następnie wyrafinowane w butelce. Wzgórza San Pietro in Cariano i Sant'Ambrogio di Valpolicella. Charakterystyczny styl wina z Valpolicella w Veneto, często określanego jako biedak” s Amarone. Zamiast wytwarzać wino z suszonych winogron, jak robią to Amarone, Rispasso wykorzystuje starożytną technikę, w której wino jest refermentowane skórkami i pestkami wyciśniętego Amarone lub Recioto, dodając głębi i charakteru. Remo Farina jest następnie starzona w 90% beczkach z dębu sławońskiego oraz 10% z dębu francuskiego i amerykańskiego przez sześć miesięcy. Powstałe wino jest skórzaste i ziemiste, z owocami śliwki i wiśni, imbirem i pieprzem oraz subtelną nutą anyżu.

FARINA VALPOLICELLA CLASSICO SUPERIORE - Opinie klientów

Dodaj opinię

FARINA VALPOLICELLA CLASSICO SUPERIORE

Dodaj opinię

POZNAJ OPINIE O NASZYM SKLEPIE:
4.5
Na podstawie 174 opinii w serwisie Google
Polecam. Przesyłka dotarła w świetnym stanie, produkty były bardzo dobrze zabezpieczone w czasie transportu. Zamówienie zostało zrealizowane szybko, na bieżąco były przekazywane informacje o statusie paczki. Serdecznie polecam! W dniu dzisiejszym przejeżdżałam przez Warszawę i zawitałem... do sklepu z winami. Miło mnie powitali nawet dostałem wino do degustacji Uno 1 primitivo za 1zł. Super. zobaczcie Ci co mało wysyłają. ( więcej )
Damian Kowalski
Bachus Wina , miejsce gdzie znalazłem coś nietypowego dla siebie. Byłem bardzo zadowolony z obsługi i doradztwa. Jeżeli szukacie wyjątkowego wina na każdą okazję to w tym miejscu warto. Pozdrawiam
Antek Ign
Selekcja win dobrych win włoskich 5*. Ceny 4*. Oferty dla stałych klientów typu panie Boguszu kupił pan u Nas ponad 50 butelek, kolejne zamówienie ze zniżka 0*. Obsługa klienta 1* (wysłali nie tą butelkę - brak odp. Pytanie o dostępność - brak odp. Chęć domówienia 2 butelek wysłana 10min... po zamówieniu 10 - brak odp. Wykasowana historia zamówień z profilu - odpowiedź zajmiemy się tym i ponad tydzień nie załatwione). A zatem: spora szansa, ze znajdziesz tam dobrą butelkę, ale to wszystko. ( więcej )
Bogusz Niewiadomski
Profesjonalna obsługa. Wino zawsze dobrze dobrane do okazji. Polecam.
Michał Sarnowicz