FARINA VALPOLICELLA CLASSICO SUPERIORE
Wino FARINA VALPOLICELLA CLASSICO SUPERIORE
Największy wybór wina z 7000 gatunków
Tylko produkty w dobrych cenach
Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.
Farina Valpolicella Classico Superiore
Kraj: Włochy
Region: Veneto Valpolicella
Apelacja: DOC Valpolicella Classico
Producent: Farina Veneto
Szczepy: Corvina 45%, Rondinella 25%,
Corvinone 20%, Dindarella 5%, Molinara 5%
Rodzaj: czerwone wytrawne
Pojemność: 0,75l
Valpolicella to wyśmienite czerwone wino, które przekazuje całą esencję terytorium, z którego pochodzi. Pochodzi z winogron o wyższej zawartości alkoholu i dojrzewa przez co najmniej rok, co pozwala nadać winu masę i strukturę. Na podniebieniu dominują czerwone owoce , dojrzałe maliny oraz słodkie migdały. Sugestie kulinarne: czerwone mięsa gotowane, pieczone, średnio dojrzałe sery.
Notatki Sommelier Bachus Wina
Valpolicella to obszar o wymiarach 34 x 15 km w zachodniej części Veneto – na wschód od jeziora Garda i na północ od Werony. Valpolicella jest znana z win wytwarzanych w różnych stylach, od lekkich i owocowych Valpolicella DOC po skoncentrowane i pełne Amarone. Wino Valpolicella DOC jest świeże i młodzieńcze, ukazuje czysty smak winogron i terroir. To wino nie musi być leżakowane i jest butelkowane zaraz po zakończeniu fermentacji. Valpolicella Superiore DOC dojrzewa przez co najmniej rok w dębowych beczkach, zbiornikach ze stali nierdzewnej lub betonowych kadziach. Proces starzenia dodaje złożone nuty suszonej żurawiny i wiśni, skóry i czekolady. Valpolicella Ripasso jest wytwarzana metodą „re-pass”. Po fermentacji wina jak zwykle, dodaje się w połowie sfermentowane skórki winogron passito (zwykle z Amarone), aby rozpocząć drugą fermentację. W ten sposób powstaje pełne wino o skoncentrowanych smakach. Amarone oznacza „wielki gorzki” i jest jednym z najlepszych win Włoch. Wykonany jest w specjalnym stylu winiarskim zwanym appasimento. Winogrona są zbierane wcześnie, kiedy są jeszcze pełne ostrej kwasowości i suszone we fruttaio – suszarniach w pomieszczeniach. Gdy winogrona powoli zamieniają się w rodzynki, woda odparowuje, a aromaty stają się bogatsze. Suszone winogrona są następnie fermentowane w celu uzyskania wspaniałego Amarone. Corvina jest głównym winogronem Valpolicella. Każdy winiarz łączy go z innymi dozwolonymi winogronami, aby stworzyć niepowtarzalny domowy styl. Na przykład mogą używać Corvinone, który dzięki grubej skórce dodaje mocy i garbników. Rondinella dodaje złożone smaki tytoniu i przypraw oraz przyciemnia kolor wina. Molinara – nazywana przez miejscowych „Ua Salà” lub „solonymi winogronami” – ma jasnoczerwony kolor i elegancki smak pikantnych czerwonych jagód. Valpolicella DOC produkuje rocznie około 19 milionów butelek, a Amarone 13,5 miliona. Nasz dogłębny Przewodnik po Amarone i Valpolicella zawiera więcej informacji na temat różnic między wszystkimi winami produkowanymi w tym regionie. Jak smakują wina z Valpolicella? Valpolicella pęka świeżymi smakami truskawek, żurawiny i maliny. W Amarone smak czerwonych owoców jest wzmocniony nutami rodzynek, skóry i czekolady.
Remo Farina Valpolicella Classico doskonała przyjemność dla podniebienia! Remo Farina Valpolicella Classico Superiore to jednak kęs. Remo Farina Valpolicella to jasna rubinowa czerwień wenecka. Posiada duży bukiet dojrzałych czerwonych owoców, pieprzu oraz nuty skóry i lukrecji. Podniebienie jest wytrawne i zrównoważone z aksamitnymi taninami. Ma pełne i otulające usta, które jest solidne i pełne wigoru. Remo Farina Valpolicella przyciąga tłumy ze wspaniałym smakiem i zapachem wzmocnionym przez starzenie w beczkach z dębu slavońskiego, następnie wyrafinowane w butelce. Wzgórza San Pietro in Cariano i Sant'Ambrogio di Valpolicella. Charakterystyczny styl wina z Valpolicella w Veneto, często określanego jako biedak” s Amarone. Zamiast wytwarzać wino z suszonych winogron, jak robią to Amarone, Rispasso wykorzystuje starożytną technikę, w której wino jest refermentowane skórkami i pestkami wyciśniętego Amarone lub Recioto, dodając głębi i charakteru. Remo Farina jest następnie starzona w 90% beczkach z dębu sławońskiego oraz 10% z dębu francuskiego i amerykańskiego przez sześć miesięcy. Powstałe wino jest skórzaste i ziemiste, z owocami śliwki i wiśni, imbirem i pieprzem oraz subtelną nutą anyżu.