Felsina Berardenga Chianti Classico DOCG 1,5L
Felsina Berardenga Chianti Classico DOCG 1,5L
Największy wybór wina z 7000 gatunków
Tylko produkty w dobrych cenach
Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.
Felsina Berardenga Chianti Classico Magnum
Kraj: Włochy
Region: Toskania - Chianti
Apelacja: Chianti DOCG
Producent: Felsina
Szczepy: Sangiovese
Rodzaj: czerwone, wytrawne
Pojemność: 1,5 l
Alkohol: 13%
Rubinowo czerwona barwa. Delikatne owocowe aromaty zdominowane przez leśne jagody z pikantnymi nutami przypraw. W ustach owocowe z ułożonymi taninami i długim finiszem. Sugestie kulinarne: wędliny, pasty i mięsa z rusztu.
Notatki Sommelier Bachus Wina
Felsina Castelnuovo Berardenga to zabytkowe osiedle pokazuje potencjalną moc, jaką można wydobyć z południowych dzielnic Chianti Classico. Położone na północny wschód od Siennej, wina z tej małej miejscowości są często mylone z Montalcino ze względu na ich pełniejszy, bardziej skoncentrowany i uporządkowany styl. Fantastyczne wino Chianti Classico i chociaż w winnicy króluje alkohol, jest to wino tak dopracowane, ciemne i wyraziste, jak życzyłaby sobie każda toskańska winiarnia.
Wino chianti pełne nut czerwonych jagód i wiśni, przemieszanych z pysznymi przyprawami i złożonością zachęcającą do zanurzenia się w nim. Jest to doskonale zbalansowane wino, które jest średnio treściwe, złożone i długie. Jego elastyczne taniny z łatwością przekonają, że może starzeć się nawet przez dekadę.
Winnice są sadzone na dużych wysokościach, 350–420 metrów nad poziomem morza, zwrócone w kierunku południowo-zachodnim, i składają się z gleb albarskich, piaskowcowych i żwirowych z wyraźnymi grudkami kwarcu. Wino dojrzewa w małych i średnich beczkach z dębu słowiańskiego przez około 12 miesięcy.
John Wilson, autor wina Irish Times, opisał to wspaniałe Chianti Classico:
Podręcznikowe Chianti Classico o aromatach fiołków i czerwonych owoców; średnio treściwe z owocami ciemnej wiśni. Dobra, ale nie nachalna kwasowość i doskonale dobrane taniny na finiszu. Spróbuj tego z większością grillowanych czerwonych mięs lub potraw na bazie grzybów. To była uczta w chłodny lutowy wieczór