

Największy wybór wina z 7000 gatunków
Tylko produkty w dobrych cenach
Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.
Ma kolor głębokiej czerwieni. W nosie wystawne aromaty dojrzałych owoców i wiśni w alkoholu, którym towarzyszą intensywne nuty korzenne, takie jak cynamon, lukrecja i palona kawa. Na podniebieniu ciepłe i mocne, z wyrafinowanymi i okrągłymi taninami.
Aromaty są zaskakująco złożone, od dżemu jeżynowego po różę, od gałki muszkatołowej po pieprz, od żywicy sosnowej po miętę, od goździków po kakao. W ustach miękkie, przekonujące i nieskończone. Wino o potencjale ewolucyjnym przekraczającym 20 lat.
Tostowe, nowoczesne piękno, które podoba się tłumom. Jest bogate, czekoladowe i nakrapiane kawową mokką i kakao, a mimo to śliwki, jeżyny i liść czarnej porzeczki, które nadają mu takiego bogactwa, podkreślone są kandyzowanymi fiołkami. Może z łatwością starzeć się o kolejne pięć do siedmiu lat lub dłużej, ale teraz uwielbiam ten owoc, który jest właściwym punktem centralnym.
Wino primitivo ukazuje muśnięty dymem nos świeżo uprawianej ziemi i rozgrzanego słońcem łupku, kompot z czarnej wiśni i czerwonej lukrecji, a następnie podniebienie o jedwabistej teksturze, pulsujące energią i pełne kirchu. czerwona i czarna porzeczka, wiśnie Rainier, sok z granatów, przyprawa. Finisz przebijają subtelnie kwiatowe ziarna pieprzu, a zakurzone taniny nadają kształt temu pięknemu, zrównoważonemu winu.
Podczas spotkania z przyjaciółmi otworzyliśmy kilka butelek wina i postanowiliśmy podzielić się własnymi spostrzeżeniami oceny smaku i jakości wina. Jedną z butelek było wino Feudi Salentini Collezione 53 Primitivo di Manduria, które ma purpurowo-czerwony kolor z rubinowymi refleksami. W nosie bukiet jest bardzo bogaty i waha się od małych czerwonych owoców po przyprawy i tytoń. Na podniebieniu taniny są miękkie z wykończeniem wanilii, kakao i kawy.
To potężny, skoncentrowany, wielowarstwowy i naprawdę uwodzicielski. Dojrzałe owoce czarnej porzeczki mają piękną żwirową krawędź z masami koncentracji i kremową, pikantną głębią dębu. Masywna koncentracja z dobrze zarządzanymi garbnikami i ładnie zintegrowanym dębem. Przebój, kultowy i naprawdę przyjemny i imponujący.
Powstałe wino ma intensywną czerwoną barwę z fioletowymi refleksami. W nosie nuty zapachowe są intensywne i przypominają dżem z owoców leśnych. Na podniebieniu wino jest okrągłe, ciepłe i gęste, doskonale oddaje terroir. Wyśmienicie komponuje się z dziczyzną, czerwonym mięsem i dojrzałymi serami.Kolekcja Primitivo di Manduria 53 Vecchie Viti jest produkowana z winogron ręcznie selekcjonowanych ze starych winorośli uprawianych zgodnie ze starożytnymi tradycjami rodzinnymi. Winifikacja i maceracja odbywają się w kontrolowanej temperaturze 26° - 28°C, a następnie wino leżakuje w beczkach z dębu francuskiego i amerykańskiego przez co najmniej 14 miesięcy.Założona w 1994 roku w Leporano, winiarnia Feudi Salentini znajduje się w jednym z najpiękniejszych obszarów Salento, w Apulii, regionie charakteryzującym się winnicami, stuletnimi drzewami oliwnymi i skąpanym w krystalicznym morzu. Tutaj produkcji wina sprzyjają optymalne warunki klimatyczne gwarantowane przez łagodną morską bryzę, która ogarnia wybrzeże. W winnicach winorośl jest nadal uprawiana w Alberello, a winogrona są zbierane ręcznie, jak nakazuje tradycja. Feudi Salentini produkuje dwie najbardziej charakterystyczne odmiany winorośli Apulii (Primitivo i Negramaro), ale także odmiany winogron białych, które dały doskonałe wyniki, w szczególności Verdeca i Malvasia.