Feudo Arancio Tinchite Rose Frappato Terre Siciliane
Wino Feudo Arancio Tinchite Rose Frappato Terre Siciliane
Największy wybór wina z 7000 gatunków
Tylko produkty w dobrych cenach
Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.
Feudo Arancio Tinchite Rose Frappato IGT Terre Siciliane
Kraj: Włochy
Region: Sycylia
Apelacja: IGT Sicilia
Producent: Mezzacorona
Winnica: Feudo Arancio
Szczep: Frappato
Rodzaj: różowe wytrawne
Pojemność: 0,75l
Alkohol: 12%
Nota degustacyjna:
Różowe wino wyprodukowane ze szczepu Frappato jednej z najstarszych odmian winorośli na Sycylii. Nos bogaty w aromaty pelargonii, malin, jeżyn, poziomki, czarnej porzeczki i owocu granatu. Barwa przyjemnie wiśniowa z rubinowymi i fioletowymi nutkami. Tinchite - w dialekcie sycylijskim oznacza „bogate/hojne”. Sugestie kulinarne: Aperitif, a także znakomicie pasuje do przekąsek, serów, pizzy, sałatek, ryb.
Notatki Sommelier:
Tinchitè Rosé jest wytwarzana w 100% z klasycznej odmiany winogron Frappato jednej z najstarszych sycylijskich odmian winorośli. Uprawiana na czerwonych ziemiach Ragusy. Ta soczysta, ale świeża odmiana jest idealna do wibrującego, żywego różu. Tony jeżyny, ziemi i maliny łączą się z nutami kwiatowymi i nutą melona. Róż z nutą pomarańczy wspaniale ożywia, a delikatność i świeżość są cudowne. Sugestie kulinarne: wędliny, świeże sery, zimne przekąski, sałatki, dania rybne, pizza.
Winnica: Feudo Arancio
Feudo Arancio to sycylijska winnica grupy Mezzacorona, potężnej spółdzielni winnej cola w Trentino. Powstała w 2001 roku winnica jest jedną z najbardziej znanych na Sycylii. Od czasów Greków i Rzymian jest to terroir poświęcone winoroślom. Winnice obsadzone są umiejętnym połączeniem odmian lokalnych (Nero d'Avola, Grillo, Inzolia) i międzynarodowych (Syrah, Merlot, Cabernet Sauvignon, Chardonnay). w większości jednoodmianowe, produkowane są z miłością i pasją rzemieślniczego producenta, nawet jeśli winiarnia jest nowoczesna, z kontrolowaną temperaturą i najnowocześniejszą technologią. Filozofia Feudo Arancio to wina dobrej jakości, uzyskane dzięki poszanowaniu tradycji i środowiska.
Nagrody i wyróżnienia:
Gold Medal – Berliner Wein Trophy,
Silver Medal – Mundus Vini, Silver
Medal – International, Wine Challenge,
Bronze Medal – Decanter.
Frappato to sycylijski klejnot jest zwykle stosowany w dużych mieszankach obok Nero d'Avola lub Nerello Mascalese, ale doskonale sprawdza się solo. Nazwa Frappato pochodzi albo od słowa „fruttato” oznaczającego owocne, cos niektórzy mówią że od francuskiego terminu „frapper” odnoszącego się do postrzępionych liści. Jednak jest Frappato jest bardziej prawdopodobne, że wywodzi się od „rapatu” – sycylijskiego określenia „wiele kęp” odnoszącego się do zwartej, uskrzydlonej kiści winorośli. Pochodzenie Frappato jest niepewne. Jest to najprawdopodobniej rodzime wino Vittoria w prowincji Ragusa w południowo-wschodnim zakątku Sycylii, po raz pierwszy wzmiankowane w 1760 r. - z różnymi teoriami że nawet hiszpańska. Ostatnie DNA pokazało, że Frappato jest częścią rodziny Nerello, tak jak w sławie Nerello Mascalese z Etny. „Badania DNA informowały że zaistniał związek rodzic-potomstwo między Frappato a słynnym Sangiovese (głównym winogronem Chianti)… a Frappato jest prawdopodobnym rodzeństwem winogron Gaglioppo w Kalabrii”. Obecnie nasadzenia Frappato są wciąż małe na 846 hektarach około 85% uprawia się na Sycylii, albo w Ragusie, gdzie kwitnie na lokalnych, luźnych, czerwonych, piaszczystych glebach na półwyspie, albo w Trapani dalej na zachód, z niewielkim udziałem we Włoszech kontynentalnych, w Apulii. Prawdopodobnie najbardziej znany jest jako ważny składnik Nero d'Avola w jedynym na wyspie DOCG Cerasuolo di Vittoria – dodając do mieszanki soczysty, przystępny, miękki element tekstury.