Fratelli Alessandria Barolo DOCG
Kraj: Włochy
Region: Piemont
Apelacja: DOCG Barolo
Producent: Alessandria Fratelli
Szczepy: Nebiolo
Rodzaj: czerwone, wytrawne
Dojrzewanie: 36 miesięcy beczka
Temp. serwowania: 16-18°C
Pojemność: 0,75l c3
Nota degustacyjna:
Rozwiń opis...Barolo wyróżnia się elegancją i wdziękiem. Zarówno bukiet, jak i smak są dobrze wyważone i delikatne. Powstałe w całości z odmiany Nebiollo dojrzewa przez okres 36 miesięcy w beczkach z dębu slawońskiego i francuskiego a następnie jeszcze 6 miesięcy w butelce. Wino pokazuje głęboką moc i równą grację ujawniając aromaty wiśni, czarnej porzeczki oraz dzikich śliwek. Na podniebieniu pełne i kompleksowe z przyjemną kwasowością i wyrazistymi taninami. Wino z dużym potencjałem na dojrzewanie.
Notatki Sommelier:
Fratelli Alessandria to jedna z gwiazd Verduno. Rodzina Alessandria – właściciel Gian Battista, jego żona Flavia, brat Alessandro i syn Vittore – od początku do końca z miłością wytwarza szeroką gamę win z Piemontu. Filozofia rolnika grupy, Giana, brzmi: „najlepsze wino pochodzi ze wspaniałej winnicy”. Położona w miejscowości Verduno, w gminie Barolo, posiadłość funkcjonowała jako winiarnia od początku XIX wieku. Wina zdobywały nagrody już w 1843 roku. Pierwotni bracia Alessandria (fratelli) kupili posiadłość w 1870 roku.Istnieje głębokie zrozumienie, jak uprawiać winorośl na glebach marglowych, które nazywają „Sant'Agata”, mieszanką mułu, wapienia i piasku. Rodzina Alessandria po raz pierwszy wypuściła swoje wino w 1978 roku. Ich styl zawsze był klasyczny, podobnie jak winogrona z regionu; nigdy nie przesunęli się w stronę modernistycznej ręki.