Gaja Gaia & Rey Langhe White Chardonnay
Wino Gaja Gaia & Rey Langhe White Chardonnay
Największy wybór wina z 7000 gatunków
Tylko produkty w dobrych cenach
Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.
Gaja Gaia & Rey Chardonnay Langhe
Kraj: Włochy
Region: Piemont
Apelacja: DOC Langhe
Producent: Gaja w dystrykcie Langhe
Typ: Dry White Chardonnay
Pojemność: 0,75l VIP
Wino wytwarzane z winogron pochodzących z dwóch winnic na terenie apelacji Barolo i Barbaresco. Jest świeże, ze złożonymi aromatami cytrusów i lekką, dobrze zintegrowaną nutą dębową. Mocna struktura zbudowana na energicznej kwasowości i mineralności. Długie i bardzo eleganckie. Sugestie kulinarne: cielęcina, drób, ryby słodkowodne.
Notatki Sommelier Bachus Wina
Gaja Langhe Gaia & Rey to przepięknie czysta, piemoncka ekspresja Chardonnay. Otwiera się na jasnozłoto-słomkowy kolor z olśniewającą jasnością. To rocznik delikatny, ale zdecydowany, mocny, ale jednocześnie kruchy. Bukiet zaczyna się nieśmiało i wymaga (na tym młodym etapie, kiedy degustowałem wina) wystarczającej ilości czasu na napowietrzenie. Po odprężeniu wino oferuje świeże cytrusy, owoce z sadu, prażone migdały i przyprawy. Tylko częściowa fermentacja malolaktyczna jest zakończona, więc energia i nerw wewnętrzny wina są bardzo nienaruszone. Krzemień i minerały odgrywają ważną rolę wspomagającą. Wyprodukowano około 16 000 butelek
Historia dominacji tej osiedla jest urzekająca, pełna pasji i innowacji. Nazwa Gaja powstała w regionie w latach 50. XIX wieku , kiedy pradziadek Angelo, Giovanni Gaja, przeprowadził się do Piemontu, a następnie założył tawernę w uroczej wiosce Barbaresco. Od tego czasu w proces produkcji wina zaangażowanych jest 5 pokoleń rodziny Gaja . Angelo Gaja dołączył do firmy w 1961 roku, przejmując stery od swojego ojca Giovanniego. To w tym momencie dokonały się największe zmiany i były one fundamentalne. Wśród kluczowych wprowadzonych zmian i innowacji znalazło się skupienie się wyłącznie na owocach uprawianych na nieruchomościach; zmniejszenie plonów; naukowa analiza winnic; oddzielne butelkowanie winnic w celu stworzenia win z jednej winnicy; leżakowanie w małych beczkach wykonanych przez miejscową bednarstwo z drewna przechowywanego i sezonowanego na posiadłości oraz tradycyjnej butelki; sadząc winogrona Cabernet Sauvignon, Chardonnay i Sauvignon Blanc obok tradycyjnych rodzimych odmian, ku przerażeniu wszystkich, nie tylko ojca. Dziś Angelo Gaja i jego rodzina tworzą spektakularne wina Barbaresco i Barolo z szczepu Nebbiolo w swojej posiadłości w Piemoncie obok swoich kultowych win z jednej winnicy pod Langhe DOC. Produkują również niezwykłe wina białe o dużej zdolności do dojrzewania . Są odpowiedzialni za niektóre z najbardziej znanych włoskich butelek, z których wszystkie wykazują charakterystyczny znak mocy z wyrafinowaną elegancją, która wyróżnia Gaję. Jak można się spodziewać po winach o tej jakości, zbiór odbywa się ręcznie z dużą dbałością o to, aby owoce dotarły do winnicy w idealnym stanie. Dobrze ilustruje to bezwzględne podejmowanie decyzji, takie jak decyzja z 2002 r. (rozcieńczony i trudny rok w Piemoncie) o odtajnieniu całej uprawy i sprzedaży hurtowej. Wszystkie wina są fermentowane ze stali nierdzewnej, a czerwone mają różny stopień kontaktu ze skórą w zależności od wina i roku. Starzenie zaczyna się w małych beczkach z francuskiego dębu, taktyka opracowana przez Angelo, kiedy w 1969 roku przejął odpowiedzialność za produkcję wina, i przenosi się do dużych dębowych beczek dla wszystkich oprócz białych i Sito Moresco. Angelo uważa, że tradycyjne wymagania, które muszą być przestrzegane w celu włączenia wina do prawnych standardów jakości DOC lub DOCG, są przeszkodą w jego polityce dążenia do perfekcji. Tak więc większość win Gaja nosi nazwę według winnicy, a nie DOC lub DOCG. To, że Costa Russi to w zasadzie Barbaresco, a Sperss to w zasadzie Barolo, należy po prostu pamiętać. Każdy, kto miał przyjemność poznać Angelo i jego córkę Gaię, nie będzie zaskoczony ich sukcesem. Mają niezłomną wolę, silną osobowość i całkowitą wiarę we własnym kierunku. Świetne wina są często odzwierciedleniem ludzi, którzy je tworzą i tak jest z pewnością w przypadku Gaji. Wielowarstwowe, fascynujące wina o wielkim uroku, elegancji i długowieczności. Nic dziwnego, że cieszą się tak wielkim szacunkiem.
Gaja Gaia & Rey Langhe White Chardonnay - Opinie klientów
Chardonnay Gaja
Rok 2018 wypełnia kieliszek promiennymi, eleganckimi aromatami i smakami melona, wiciokrzewu, moreli, ananasa i krzemienia, a wszystko to połączone ze smukłą strukturą, idealną równowagą i energią pochodzącą z czystej, eleganckiej kwasowości.
Gaja Gaia & Rey Langhe White Chardonnay
Gaja Gaia & Rey Langhe to kremowe białe wino o aromatach białych owoców, cytrusów i owoców tropikalnych, którym towarzyszą nuty balsamiczne i prażone. Na podniebieniu złożony, głęboki i elegancki. Wino pełne owoców, o żywej kwasowości i intensywnym, długim i wyrazistym finiszu.
2024-10-09
GAJA GAIA & REY Chardonnay Langhe 2021
Gaia & Rey ma fantastyczną strukturę i chrupkość z rzadkim bogactwem owoców, złożonością i elegancją. Prawdopodobnie musisz się przyzwyczaić do faktu, że włoskie białe wino może mieć tak wielką moc i charakter i niemal ukazywać strukturę czerwonego wina. Jednak wraz z wiekiem (najlepiej 5-8 lat) wino rozwija fantastyczną finezję i urok. Jest to wyraźnie wino w swojej własnej klasie! Zalecane jest niewielkie natlenienie przed podaniem. Podawaj z najlepszymi kreacjami z owoców morza.
Rok 2021 był nietypowy dla Piemontu pod wieloma względami. Zima była jedną z najsuchszych i najcieplejszych w ciągu ostatnich 50 lat, a opady deszczu, które zwykle występują zimą i wiosną, nadeszły latem. Po raz pierwszy od wielu lat winnice Gaja nie ucierpiały w ogóle z powodu częstych burz gradowych. Poza dwoma okresami ekstremalnego upału pod koniec maja i na początku października, lato charakteryzowało się naprzemiennymi upałami, opadami deszczu i chłodnymi dniami. Te różnice temperatur nadały białym winogronom wspaniały aromat, a także dobrą ostrość i kwasowość. Generalnie bardziej słoneczny okres od połowy sierpnia do końca września zapewnił więcej cukru i pełni, nie w ostatniej kolejności w przypadku Nebbiolo. Białe winogrona zbierano przez dłuższy okres niż zwykle. Chardonnay jest fermentowane w stalowych zbiornikach, a następnie poddawane fermentacji jabłkowo-mlekowej i dojrzewaniu przez 6 do 8 miesięcy w jedno- i dwuletnich beczkach barrique.
Gaia & Rey jest wytwarzane wyłącznie z Chardonnay. Winogrona pochodzą częściowo z 3,6 ha winnicy, która została nazwana na cześć najstarszej córki Angelo i Lucii, Gai, i jej babci, Clotilde Rey. Pole znajduje się przy wiosce Treiso na wysokości ok. 460 metrów i zostało zasadzone w 1979 roku. Ponadto winogrona do tego wina pochodzą również z winnicy w Serralunga. Wino zostało wyprodukowane po raz pierwszy w 1983 roku i było wówczas również pierwszym białym winem Gaja, a także pierwszym włoskim „przechowywanym” winem Chardonnay.