

Największy wybór wina z 7000 gatunków
Tylko produkty w dobrych cenach
Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.
Chardonnay białe wino pełne niuansów. Ma słomkowożółty odcień, ozdobiony złotymi i zielonkawymi refleksami. Bukiet ujawnia zapachy siana, zielonego jabłka, świeżo skoszonej trawy, suszonych owoców (orzechów laskowych) i owoców tropikalnych (banan, ananas). W smaku jest tłuste i długotrwałe, wykazując harmonijną równowagę i zachwycająco żywą kwasowość.
Gaia & Rey ma fantastyczną strukturę i chrupkość z rzadkim bogactwem owoców, złożonością i elegancją. Prawdopodobnie musisz się przyzwyczaić do faktu, że włoskie białe wino może mieć tak wielką moc i charakter i niemal ukazywać strukturę czerwonego wina. Jednak wraz z wiekiem (najlepiej 5-8 lat) wino rozwija fantastyczną finezję i urok. Jest to wyraźnie wino w swojej własnej klasie! Zalecane jest niewielkie natlenienie przed podaniem. Podawaj z najlepszymi kreacjami z owoców morza.
Rok 2021 był nietypowy dla Piemontu pod wieloma względami. Zima była jedną z najsuchszych i najcieplejszych w ciągu ostatnich 50 lat, a opady deszczu, które zwykle występują zimą i wiosną, nadeszły latem. Po raz pierwszy od wielu lat winnice Gaja nie ucierpiały w ogóle z powodu częstych burz gradowych. Poza dwoma okresami ekstremalnego upału pod koniec maja i na początku października, lato charakteryzowało się naprzemiennymi upałami, opadami deszczu i chłodnymi dniami. Te różnice temperatur nadały białym winogronom wspaniały aromat, a także dobrą ostrość i kwasowość. Generalnie bardziej słoneczny okres od połowy sierpnia do końca września zapewnił więcej cukru i pełni, nie w ostatniej kolejności w przypadku Nebbiolo. Białe winogrona zbierano przez dłuższy okres niż zwykle. Chardonnay jest fermentowane w stalowych zbiornikach, a następnie poddawane fermentacji jabłkowo-mlekowej i dojrzewaniu przez 6 do 8 miesięcy w jedno- i dwuletnich beczkach barrique.
Gaia & Rey jest wytwarzane wyłącznie z Chardonnay. Winogrona pochodzą częściowo z 3,6 ha winnicy, która została nazwana na cześć najstarszej córki Angelo i Lucii, Gai, i jej babci, Clotilde Rey. Pole znajduje się przy wiosce Treiso na wysokości ok. 460 metrów i zostało zasadzone w 1979 roku. Ponadto winogrona do tego wina pochodzą również z winnicy w Serralunga. Wino zostało wyprodukowane po raz pierwszy w 1983 roku i było wówczas również pierwszym białym winem Gaja, a także pierwszym włoskim „przechowywanym” winem Chardonnay.
Rok 2018 wypełnia kieliszek promiennymi, eleganckimi aromatami i smakami melona, wiciokrzewu, moreli, ananasa i krzemienia, a wszystko to połączone ze smukłą strukturą, idealną równowagą i energią pochodzącą z czystej, eleganckiej kwasowości.
Gaja Gaia & Rey Langhe to kremowe białe wino o aromatach białych owoców, cytrusów i owoców tropikalnych, którym towarzyszą nuty balsamiczne i prażone. Na podniebieniu złożony, głęboki i elegancki. Wino pełne owoców, o żywej kwasowości i intensywnym, długim i wyrazistym finiszu.