Gaja Barbaresco Nebbiolo Piemont
Wino Gaja Barbaresco Nebbiolo Piemont
Największy wybór wina z 7000 gatunków
Tylko produkty w dobrych cenach
Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.
Gaja Barbaresco DOCG
Kraj: Włochy
Region: Piemont
Apelacja: DOCG Barbaresco
Producent Gaja Nebbiolo
Rodzaj: czerwone, wytrawne
Beczka: 12 miesięcy
Pojemność: 0,75l
Złożoność tego klasycznego barbaresco to wynik połączenia owoców nebbiolo pochodzących z 14 różnych parceli. Wino dojrzewało 12 miesięcy w beczkach i kolejne 12 miesięcy w dużych dębowych kadziach. Wino o wielkiej finezji, z aromatami leśnych owoców, śliwek, lukrecji i smoły. Mocna struktura, bogactwo i długi finisz z jedwabistymi taninami. Potencjał dojrzewania tego niezwykłego wina sięga 30 lat. Sugestie kulinarne: wołowina pieczona i grillowana, confit z kaczki, grillowana jagnięcina, risotto z truflami, dojrzałe sery (fontina) vip
Notatki Sommelier Bachus Wina
Centralny element portfolio, GAJA Barbaresco, jest świadectwem historycznego zaangażowania rodziny Gaja w apelację i jej przekonania, że Barbaresco dumnie stoi wśród wielkich, rozwijających się regionów świata.
Historia dominacji tej osiedla jest urzekająca, pełna pasji i innowacji. Nazwa Gaja powstała w regionie w latach 50. XIX wieku , kiedy pradziadek Angelo, Giovanni Gaja, przeprowadził się do Piemontu, a następnie założył tawernę w uroczej wiosce Barbaresco. Od tego czasu w proces produkcji wina zaangażowanych jest 5 pokoleń rodziny Gaja . Angelo Gaja dołączył do firmy w 1961 roku, przejmując stery od swojego ojca Giovanniego. To w tym momencie dokonały się największe zmiany i były one fundamentalne. Wśród kluczowych wprowadzonych zmian i innowacji znalazło się skupienie się wyłącznie na owocach uprawianych na nieruchomościach; zmniejszenie plonów; naukowa analiza winnic; oddzielne butelkowanie winnic w celu stworzenia win z jednej winnicy; leżakowanie w małych beczkach wykonanych przez miejscową bednarstwo z drewna przechowywanego i sezonowanego na posiadłości oraz tradycyjnej butelki; sadząc winogrona Cabernet Sauvignon, Chardonnay i Sauvignon Blanc obok tradycyjnych rodzimych odmian, ku przerażeniu wszystkich, nie tylko ojca. Dziś Angelo Gaja i jego rodzina tworzą spektakularne wina Barbaresco i Barolo z szczepu Nebbiolo w swojej posiadłości w Piemoncie obok swoich kultowych win z jednej winnicy pod Langhe DOC. Produkują również niezwykłe wina białe o dużej zdolności do dojrzewania . Są odpowiedzialni za niektóre z najbardziej znanych włoskich butelek, z których wszystkie wykazują charakterystyczny znak mocy z wyrafinowaną elegancją, która wyróżnia Gaję. Jak można się spodziewać po winach o tej jakości, zbiór odbywa się ręcznie z dużą dbałością o to, aby owoce dotarły do winnicy w idealnym stanie. Dobrze ilustruje to bezwzględne podejmowanie decyzji, takie jak decyzja z 2002 r. (rozcieńczony i trudny rok w Piemoncie) o odtajnieniu całej uprawy i sprzedaży hurtowej. Wszystkie wina są fermentowane ze stali nierdzewnej, a czerwone mają różny stopień kontaktu ze skórą w zależności od wina i roku. Starzenie zaczyna się w małych beczkach z francuskiego dębu, taktyka opracowana przez Angelo, kiedy w 1969 roku przejął odpowiedzialność za produkcję wina, i przenosi się do dużych dębowych beczek dla wszystkich oprócz białych i Sito Moresco. Angelo uważa, że tradycyjne wymagania, które muszą być przestrzegane w celu włączenia wina do prawnych standardów jakości DOC lub DOCG, są przeszkodą w jego polityce dążenia do perfekcji. Tak więc większość win Gaja nosi nazwę według winnicy, a nie DOC lub DOCG. To, że Costa Russi to w zasadzie Barbaresco, a Sperss to w zasadzie Barolo, należy po prostu pamiętać. Każdy, kto miał przyjemność poznać Angelo i jego córkę Gaię, nie będzie zaskoczony ich sukcesem. Mają niezłomną wolę, silną osobowość i całkowitą wiarę we własnym kierunku. Świetne wina są często odzwierciedleniem ludzi, którzy je tworzą i tak jest z pewnością w przypadku Gaji. Wielowarstwowe, fascynujące wina o wielkim uroku, elegancji i długowieczności. Nic dziwnego, że cieszą się tak wielkim szacunkiem.