Gaja Barbaresco Sorì San Lorenzo
Wino Gaja Barbaresco Sorì San Lorenzo
Największy wybór wina z 7000 gatunków
Tylko produkty w dobrych cenach
Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.
Gaja Barbaresco Sorì San Lorenzo to jednoodmianowe wino Nebbiolo produkowane przez winnicę Gaja pod DOCG Barbaresco w Piemoncie we Włoszech. Angelo Gaja , czwarte pokolenie, prowadzi teraz legendarną winiarnię Gaja , jednego z wiodących włoskich winiarzy. Winogrona użyte do produkcji wina Gaja Barbaresco Sorì San Lorenzo pochodzą z winnicy San Lorenzo , jednej z Gaji. trzy oddzielne działki, w sercu Langhe. Winogrona te przechodzą niezwykle dokładny proces selekcji podczas zbioru, który odbywa się ręcznie. Powstałe wino przechodzi podwójną rafinację: najpierw spędza dwanaście miesięcy w beczkach, a następnie kolejny rok w drewnianych beczkach zwanych botti, które są większe. Nazwa Gaja jest synonimem światowej elity winiarzy. Od czterech pokoleń ulepszają swoje winnice, aby poprawić jakość i ekspresję swoich odmian wykorzystywanych do produkcji win, takich jak Gaja Barbaresco Sorì San Lorenzo , który jest przykładem włoskiej doskonałości winiarskiej. Wyjątkowy Nebbiolo !
Notatki Sommelier Bachus Wina
W szkle, Sori San Lorenzo Barbaresco z Gaja pokazuje gęsty karmazynowy kolor. Z niewielką warstwą boczną kieliszek do czerwonego wina odsłania uroczy granatowy czerwony odcień na krawędziach. Ten włoski cuvée schlebia w szkle cudownie wyraziste nuty jagód, czarnej porzeczki, czarnych wiśni i jeżyn. Są też nuty garrigue, śródziemnomorskich ziół i jałowca. Sori San Lorenzo Barbaresco z Gaja to odpowiednia kropla dla wszystkich miłośników wina, którzy lubią suszyć. Jednak nigdy nie wydaje się rzadki lub kruchy, ale okrągły i elastyczny. To gęste czerwone wino jest imponujące i złożone na podniebieniu. W końcowym rozrachunku to czerwone wino z regionu winiarskiego Piemont inspiruje wreszcie dobrą długością. Ponownie pojawiają się echa czereśni i mrocznych moralności. W pogłosie dodaje się nuty mineralne gleb zdominowanych przez glinę i wapień. Winifikacja Gaja Sori San Lorenzo Barbaresco Potężne Sori San Lorenzo Barbaresco z Piemontu bazuje na winogronach z Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon i Merlot. W Piemonte winogrona produkowane dla tego wina rosną na glebach gliniastych i wapiennych. Po zbiorze winogrona trafiają natychmiast do winnicy. Tutaj są uporządkowane i starannie podzielone. Fermentację przeprowadza się następnie w kontrolowanych temperaturach. Po fermentacji następuje dojrzewanie.
Historia dominacji tej osiedla jest urzekająca, pełna pasji i innowacji. Nazwa Gaja powstała w regionie w latach 50. XIX wieku , kiedy pradziadek Angelo, Giovanni Gaja, przeprowadził się do Piemontu, a następnie założył tawernę w uroczej wiosce Barbaresco. Od tego czasu w proces produkcji wina zaangażowanych jest 5 pokoleń rodziny Gaja . Angelo Gaja dołączył do firmy w 1961 roku, przejmując stery od swojego ojca Giovanniego. To w tym momencie dokonały się największe zmiany i były one fundamentalne. Wśród kluczowych wprowadzonych zmian i innowacji znalazło się skupienie się wyłącznie na owocach uprawianych na nieruchomościach; zmniejszenie plonów; naukowa analiza winnic; oddzielne butelkowanie winnic w celu stworzenia win z jednej winnicy; leżakowanie w małych beczkach wykonanych przez miejscową bednarstwo z drewna przechowywanego i sezonowanego na posiadłości oraz tradycyjnej butelki; sadząc winogrona Cabernet Sauvignon, Chardonnay i Sauvignon Blanc obok tradycyjnych rodzimych odmian, ku przerażeniu wszystkich, nie tylko ojca. Dziś Angelo Gaja i jego rodzina tworzą spektakularne wina Barbaresco i Barolo z szczepu Nebbiolo w swojej posiadłości w Piemoncie obok swoich kultowych win z jednej winnicy pod Langhe DOC. Produkują również niezwykłe wina białe o dużej zdolności do dojrzewania . Są odpowiedzialni za niektóre z najbardziej znanych włoskich butelek, z których wszystkie wykazują charakterystyczny znak mocy z wyrafinowaną elegancją, która wyróżnia Gaję. Jak można się spodziewać po winach o tej jakości, zbiór odbywa się ręcznie z dużą dbałością o to, aby owoce dotarły do winnicy w idealnym stanie. Dobrze ilustruje to bezwzględne podejmowanie decyzji, takie jak decyzja z 2002 r. (rozcieńczony i trudny rok w Piemoncie) o odtajnieniu całej uprawy i sprzedaży hurtowej. Wszystkie wina są fermentowane ze stali nierdzewnej, a czerwone mają różny stopień kontaktu ze skórą w zależności od wina i roku. Starzenie zaczyna się w małych beczkach z francuskiego dębu, taktyka opracowana przez Angelo, kiedy w 1969 roku przejął odpowiedzialność za produkcję wina, i przenosi się do dużych dębowych beczek dla wszystkich oprócz białych i Sito Moresco. Angelo uważa, że tradycyjne wymagania, które muszą być przestrzegane w celu włączenia wina do prawnych standardów jakości DOC lub DOCG, są przeszkodą w jego polityce dążenia do perfekcji. Tak więc większość win Gaja nosi nazwę według winnicy, a nie DOC lub DOCG. To, że Costa Russi to w zasadzie Barbaresco, a Sperss to w zasadzie Barolo, należy po prostu pamiętać. Każdy, kto miał przyjemność poznać Angelo i jego córkę Gaię, nie będzie zaskoczony ich sukcesem. Mają niezłomną wolę, silną osobowość i całkowitą wiarę we własnym kierunku. Świetne wina są często odzwierciedleniem ludzi, którzy je tworzą i tak jest z pewnością w przypadku Gaji. Wielowarstwowe, fascynujące wina o wielkim uroku, elegancji i długowieczności. Nic dziwnego, że cieszą się tak wielkim szacunkiem.
2022-09-12
Gaja Barbaresco Sorì San Lorenzo 2014
Ma głęboki rubinowy kolor i bardzo wyrazisty nos z aromatami czerwonych owoców, owoców leśnych i jałowca. Podniebienie dostarcza dojrzałych tanin, bogatej struktury z dobrze zintegrowaną kwasowością i długim finiszem.