Gaja Barolo Dagromis DOCG
Wino Gaja Barolo Dagromis DOCG
Największy wybór wina z 7000 gatunków
Tylko produkty w dobrych cenach
Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.
Gaja Barolo Dagromis DOCG
Kraj: Włochy
Region: Piemont
Apelacja: DOCG Barolo
Producent Gaja
Szczep: Nebbiolo 100%
Rodzaj: Czerwone, wytrawne
Kategoria: Wina Kolekcjonerskie
Pojemność: 0,75l
Alkohol: 14,5%
Nazwa wina pochodzi od rodziny Gromis, cenionych właścicieli winnic w La Morra w XIX stuleciu. Winogrona zbierane są właśnie w La Morra i w wyjątkowej, należącej do rodziny Gaja winnicy w Serralunga. Wino, dojrzewające przez 12 miesięcy w dębowych barriques i przez kolejny rok w dużych dębowych kadziach, prezentuje wyjątkową ekspresję tych dwóch najsłynniejszych terroirs w Barolo. Intensywny kolor, piękne aromaty dojrzałych porzeczek i jagód z nutami kwiatowymi. Solidna struktura, równoważona bogatą, miękką cielistością. Idealne do bardzo długiego starzenia. Sugestie kulinarne: pieczona jagnięcina, steki z polędwicy w sosach, bażant, risotto z truflami.
Notatki Sommelier Bachus Wina
Dzięki swojej wytrwałości i nowoczesnym pomysłom Angelo Gaja zdołał zmienić niektóre aspekty enologii Piemontu i produkcji doskonałych win kolekcjonerskich, które cieszą się międzynarodową renomą na arenie międzynarodowej. Wino Dagromis Barolo bierze nazwę od rodziny Gromis, która była właścicielem winnicy położonej w La Morra: z niej pochodzi część winogron wykorzystywanych do produkcji tego typu wina. Barwa tego wina to intensywny granat z cudownymi pomarańczowymi niuansami; najciekawsze jest to, że wino to zachwyca intensywnym i złożonym bukietem z kwiatowymi nutami róży i fiołka, oprócz jagód i truskawek, dżemów, oprócz czarnego pieprzu i lukrecji. Jego niezwykłe właściwości sprawiają, że jest to wino ciepłe i urokliwe, obdarzone dobrą zdolnością leżakowania.
Jaskinia została zbudowana w 1859 roku w Barbaresco, w centrum Langhe i przez cały czas jest uznawana za jeden z symboli nazwy w produkcji Barbaresco. Od twórcy Giovanniego po Angelo Gaja, ta rodzina zyskała wielką reputację w sektorze wina dzięki uważnemu dążeniu do jakości. W latach 60-tych Angelo Gaja zdecydował się na unowocześnienie tradycji i import nowych technik produkcyjnych: od zniszczenia produkcji na hektar do większej kontroli temperatury fermentacji, od używania beczki po wymianę dłuższych blatów. Przeszłość jako doświadczenie, przyszłość jako cel: oto filozofia tej odnoszącej sukcesy winiarni.
Winogrona zbierane są ręcznie w skrzynkach. Po odszypułkowaniu i tłoczeniu winogron fermentacja alkoholowa odbywa się w stali dzięki rodzimym drożdżom i w kontrolowanej temperaturze. Winogrona przeprowadzają ten proces indywidualnie, w zależności od winnicy, z której pochodzą. Zawsze osobno uszlachetniają przez 12 miesięcy w drewnie. Zespół jest następnie tworzony i dopracowywany przez kolejne 18 miesięcy w drewnie; produkt jest następnie butelkowany, a następnie rafinowany przez kilka kolejnych miesięcy w butelce przed wprowadzeniem na rynek.
Notatki degustacyjne
Intensywny granatowy kolor. W nosie bogaty, intensywny i elegancki bukiet bardzo dojrzałych czerwonych owoców, takich jak czarne wiśnie w alkoholu, konfitura z dzikich jagód, suszone fiołki i potpourri; balsamiczne nuty mentolu i sosny zwyczajnej, zrównoważone przyprawami takimi jak tytoń, czarny pieprz, wanilia i krzemień. W ustach mocne, pełne, dojrzałe i zrównoważone, o doskonałej kwasowości końcowej i zrównoważonych taninach. Bardzo długi finisz z nutą przypraw.
Możliwe kombinacje
Czy to naprawdę ważne, co połączymy z takim winem? Odpowiednia dla najbardziej wymagających i wyrafinowanych podniebień Gaja stanowi absolutną gwarancję. Dagromis świetnie nadaje się również na specjalny prezent, ma ogromny potencjał starzenia: pozostawiony do rafinacji przez kilka lat w piwnicy, jest znacznie wzbogacony o bardzo poszukiwane nuty i doznania zdolne do poruszania się. W połączeniu bardzo dobrze komponuje się z ważnymi daniami na bazie czerwonego mięsa lub dziczyzny lub bardzo dojrzałych serów.
2022-09-12
Barolo Dragomis Gaja
Rodzina Gaja słynie z niezwykle drobiazgowej pracy zarówno w piwnicy, jak i w piwnicy. Tutaj winifikacja odbywa się w kadziach, a następnie dojrzewa przez rok w kadziach, a następnie trzy lata w beczkach z francuskiego dębu. Rezultatem jest intensywnie zabarwiony nebbiolo o złożonych aromatach. Nuty runa leśnego mieszają się z kwiatowymi aromatami róży, mandarynki i białego pieprzu. Świeże i soczyste podniebienie czerwonych jagód i granatu jest podkreślone typową drzewnością Gaji i ma aksamitną konsystencję z długim finiszem. Wino do przechowywania przez 10 do 15 lat w piwnicy.Dagromis jest wyrazem dwóch wielkich terroirów Barolo, La Morra, słynącej z bardziej taninowych win i Serralunga z elegancji swoich soków. Winorośl, posadzona na glebach wapienno-gliniastych i marglowych z ekspozycją południowo-południowo-wschodnią, zakupiono od rodziny Gromis w latach 90-tych.